Hartmann Napisano 19 Grudzień 2002 Autor Napisano 19 Grudzień 2002 Mam pytanie.Czy karabin maszynowy Hotchkiss wersja oryginalna i produkowana w Polsce miał taki sam gwint na końcu lufy do nakręcnia tłumnika płomieni ewentualnie tłumnika do strzelania ślepą amunicją.Wydaje mi się że wersja Polska miała mniejszy gwint tj.M 26x1 w stosunku do francuskiego M 28x1.Być może się mylę ,obie lufy są bardzo dotknięte korozją.Szukam też taśmy do w/w cacka.Segmenty trójnabojowe łączone w całość.Leszek
Marek Jaszczołt Napisano 20 Grudzień 2002 Napisano 20 Grudzień 2002 Leszku nie jestem ekspertem w broni strzeleckiej. Ale wg posiadanej przeze mnie literaturu (Broń strzelecka Wojska Polskiego 1918-39 A. Konstankiewicza) Hotchkiss był produkowany tylko we Francji. Wg oznaczeń albo wz 14 na amunicję 8mm i wz 25 na amunicje mauzerowską 7,92. Były to prawie identyczne konstrukcyjne km, tylko elementy specyficzne dla wz 25 miały oznaczenia 'p'. Być może masz dwie lufy różnych wzorów ? Wg dany różniły się one długościa wz 14 800mm v wz 25 775mm.HTHMarek
Hartmann Napisano 21 Grudzień 2002 Autor Napisano 21 Grudzień 2002 Też mi się tak wydaje,jednak gwinty wyglądają na inne.Leszek
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 24 Grudzień 2002 Napisano 24 Grudzień 2002 We Współczesnej Broni Strzeleckiej" F.Myatta (Espadon Books Warszawa 1992) znalazłem informację, że hotchkissy produkowała także Zbrojovka w Brnie (choć nie jest jasno powiedziane w tekście czy chodzi o km wz. 14).Pozdrawiam
Hartmann Napisano 29 Grudzień 2002 Autor Napisano 29 Grudzień 2002 Takę oto maszynkę do taśmowania amunicji do ckm Hotchkiss można nabyć w USA za jedyne 300 USD.Pozdrawiam Hartmann
Hartmann Napisano 29 Grudzień 2002 Autor Napisano 29 Grudzień 2002 wygląda na oryginał z nadmiernych zapasów dla Turcji.Leszek
Hartmann Napisano 30 Grudzień 2002 Autor Napisano 30 Grudzień 2002 Mam prośbę,na różnych zdjęciach spotykam się z Hotchkissami w których występuje sporo elementów mosiężnych,między innymi rękojeść pokrywy komory zamkowej i zamkętka regulatora komory gazowej.Ma ktoś jakieś informacje na ten temat.Leszek
Gość Napisano 1 Styczeń 2003 Napisano 1 Styczeń 2003 A mozesz przyblizyc, o co konkretnie chodzi? Elementy mosiezne...owszem wystepuja, tylko nie wiem, co w zwiazku z tym chcialbys wiedziec.
Hartmann Napisano 1 Styczeń 2003 Autor Napisano 1 Styczeń 2003 To proste chodzi mi o to które elementy były mosiężne w tzw.Pokojowej serii i zostały potem zastąpione metalowymi w wojennej masówce.Nie ukrywam - że jakby były do sprzedania to chętnie bym kupił.Leszek
Gość Napisano 1 Styczeń 2003 Napisano 1 Styczeń 2003 Przepraszam, nie doczytalem dokladnie posta.Jestes pewien, ze te wlasnie elementy byly mosiezne? W polskich Hotchkissach elementy o ktorych piszesz z pewenoscia nie byly z mosiadzu (nie licze chwytu i donosnika oraz czasem oprzyrzadowania plot).Bardzo mozliwe, ze takowe byly w tych km-ach uzywanych przez Japonczykow, ale nie mam zadnych zrodel na potwierdzenie tego.Interesujace...coz to za zdjecia, jesli mozna spytac?
Hartmann Napisano 2 Styczeń 2003 Autor Napisano 2 Styczeń 2003 Niebawem unikatowe zdjęcia całkowicie rozmontowanej lufy do Hotchkissa wz,25.Leszek
Hartmann Napisano 2 Styczeń 2003 Autor Napisano 2 Styczeń 2003 Kompletna lufa ckm Hotchkiss wz.14Leszek
Hartmann Napisano 2 Styczeń 2003 Autor Napisano 2 Styczeń 2003 Lufa po zdjęciu chłodnicy i komory gazowej.Leszek
Hartmann Napisano 2 Styczeń 2003 Autor Napisano 2 Styczeń 2003 A teraz proste pytanie.Nie ma ktoś innych części do kompletu ?????Leszek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.