Skocz do zawartości

Polski i Franuski Hotchkiss

Hartmann

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie.Czy karabin maszynowy Hotchkiss wersja oryginalna i produkowana w Polsce miał taki sam gwint na końcu lufy do nakręcnia tłumnika płomieni ewentualnie tłumnika do strzelania ślepą amunicją.Wydaje mi się że wersja Polska miała mniejszy gwint tj.M 26x1 w stosunku do francuskiego M 28x1.Być może się mylę ,obie lufy są bardzo dotknięte korozją.Szukam też taśmy do w/w cacka.Segmenty trójnabojowe łączone w całość.
Leszek
Napisano
Leszku nie jestem ekspertem w broni strzeleckiej. Ale wg posiadanej przeze mnie literaturu (Broń strzelecka Wojska Polskiego 1918-39 A. Konstankiewicza) Hotchkiss był produkowany tylko we Francji. Wg oznaczeń albo wz 14 na amunicję 8mm i wz 25 na amunicje mauzerowską 7,92. Były to prawie identyczne konstrukcyjne km, tylko elementy specyficzne dla wz 25 miały oznaczenia 'p'. Być może masz dwie lufy różnych wzorów ? Wg dany różniły się one długościa wz 14 800mm v wz 25 775mm.

HTH
Marek
Napisano
Mam prośbę,na różnych zdjęciach spotykam się z Hotchkissami w których występuje sporo elementów mosiężnych,między innymi rękojeść pokrywy komory zamkowej i zamkętka regulatora komory gazowej.Ma ktoś jakieś informacje na ten temat.
Leszek
Napisano
A mozesz przyblizyc, o co konkretnie chodzi? Elementy mosiezne...owszem wystepuja, tylko nie wiem, co w zwiazku z tym chcialbys wiedziec.
Napisano
To proste chodzi mi o to które elementy były mosiężne w tzw.Pokojowej serii i zostały potem zastąpione metalowymi w wojennej masówce.Nie ukrywam - że jakby były do sprzedania to chętnie bym kupił.
Leszek
Napisano
Przepraszam, nie doczytalem dokladnie posta.Jestes pewien, ze te wlasnie elementy byly mosiezne? W polskich Hotchkissach elementy o ktorych piszesz z pewenoscia nie byly z mosiadzu (nie licze chwytu i donosnika oraz czasem oprzyrzadowania plot).Bardzo mozliwe, ze takowe byly w tych km-ach uzywanych przez Japonczykow, ale nie mam zadnych zrodel na potwierdzenie tego.Interesujace...coz to za zdjecia, jesli mozna spytac?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie