Skocz do zawartości
  • 0

NIeśmiertelny temat : Łuski

kocur

Pytanie

Napisano

Witam !

1. Ostatnio potknąłem się o taką łuskę. To nabój prawdopodobnie myśliwski ale prosiłbym o radę Szanownych Specjalistów bo odnalazłem na jednej ze stron poświęconej polskim biciom na łuskach opis : Gas - tyczący się właśnie opisywanej łuski. Zdjęcie też pochodzi z tej strony - moja łuska to destrukt bez tekturowej reszty.

2. Co do drugiego okazu - to nie dysponuję apartem ze sprawnym zoomem i dlatego pokusiłem się o dość nieudolny szkic. Mam wątpliwości co do dziwnych oznaczeń SBP i tych dziwnych znaczków w kształcie kółek z trzema promienistymi kreskami.
Łuska jest systemu mauser.

Dzięki i Pozdrawiam. Liczę na Waszą wiedzę, bo do tej pory dość wnikliwie przekopałem Internet. I nic.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

1. Ostatnio potknąłem się o taką łuskę. To nabój prawdopodobnie myśliwski ale prosiłbym o radę Szanownych Specjalistów bo odnalazłem na jednej ze stron poświęconej polskim biciom na łuskach opis : Gas - tyczący się właśnie opisywanej łuski. Zdjęcie też pochodzi z tej strony - moja łuska to destrukt bez tekturowej reszty.

2. Co do drugiego okazu - to nie dysponuję apartem ze sprawnym zoomem i dlatego pokusiłem się o dość nieudolny szkic. Mam wątpliwości co do dziwnych oznaczeń SBP i tych dziwnych znaczków w kształcie kółek z trzema promienistymi kreskami.
Łuska jest systemu mauser.

Dzięki i Pozdrawiam. Liczę na Waszą wiedzę, bo do tej pory dość wnikliwie przekopałem Internet. I nic.

Napisano
To pewnie łuski myśliwskie - pierwsza od breneki a druga od sztucera, producji czeskiej - ale mogę się mylić .... Obok - niedaleko wyszła też od Mosina - bicia wskazują : Ł 1915 ( Ługańskij Patronnyj Zawod) ....

Pozdrawiam !

Napisano
niekoniecznie...............................
jak naj...bardziej.....
a tak w ogóle,to widać,że kolega kocur,tokocisko"co to nigdy nie zchambi się szperaniem na stronkach o łuseczkach..... ;)))

pozdro600v

marek
Napisano
oczywiście to żart........................................................................................................................................
kocur nie bierz tego do siebie.
ok?
Napisano
No, no... kolega odkrywca a nie zauważył cytuję: ...do tej pory dość wnikliwie przekopałem Internet"... Czasem po prostu można akurat nie trafić na to czego się szuka (pech), a też nie każde znakowanie występuje na nabardziej popularnych stronach :)
Pozdrawiam (i rozumiem o co chodziło, to tylko tak gwoli ścisłości)
Napisano
uchh Wy lobuzy ..... :-)

Wiecie jak to jest. Nie bardzo jestem wprawiony jeszcze. Zmylily mnie troche okolicznosci znaleziska bo tak jak pisalem w promieniu 50 m wyszly jeszcze jedna carska dwie niemieckie II w. i polska blaszka z dziwnymi biciami z 1935 r, a na dodatek resztki latarki piechura ( mala kwadratowa - uzywana w wojsku polskim do dzisiaj). Okolice Twierdzy Modlin to jeszcze wciaz aktywne zrodlo.

( sorki ze bez polskich znakow ale pisze w pracy )

Pozdrawiam kopaczki i kopaczy !
P.S. nawiasem mowiac kol. marucha ma troche racji - bywam leniwy - wczoraj przelezalem caly dzien - caly !
(Zamiast skoczyc na Twierdze)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie