Skocz do zawartości

Poligon w okolicach Zielonki k/Wawy

rorvik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mam prośbę czy ktoś z Was mógłby określić ramy tego poligonu tzn gdzie się rozciąga? Nie chcę tracić cennego czasu w ten coraz krótszy dzionek.
Dzięki
rorvik
Napisano
?????????????????????????????
Dobra może źle zadałem pytanie więc - jeszcze raz.
Pytam o obszar jaki on obejmuje bo nie mam ochoty pojechać gdzieś i potem wracać bo to zamknięty obszar.
Lepiej?
;)
rorvik
Napisano
Witam !

Będąc w wojsku często przebywałem w tym rejonie. Od radzam spacery po tym poligonie. Naprawdę. Dość często odbywają się tam strzelania brygady z Wesołej ( gożdziki") i ołów lata dosłownie wszędzie. Jesienią to częściej bo nie kręca się grzybiarze po lesie. Sam byłem świadkiem - to żadna tajemnica - mówiono o tym w wiadomościach WOT-u jak dwoje ludzi mieszkających w jednej z wsi oklajającyh poligon podczas śniadania pocisk ćwiczebny wpadł przez ścianę i utkwił w narożniku drugiego pokoju. Okazało się bowiem, że odbił się od celu ( stary T-34 - a raczej sam korpus) i poleciał
rykoszetem.
Także spacery po tych rewirach odradzam, bo myślę że zwiedzanie poligonu albo jego obrzeży z wykrywką w sposób jednoznaczny skojarzy się z celem wizyty i skończy się w najlepszy sposób pobytem na komisriacie. Teren jest patrolowany przed każdym strzelaniem.

Pozdrawiam - a w razie zignorowania ostrzeżenia - życzę powodzenia i rychłego powrotu do zdrowia !

:-)
Napisano
Panowie błagam - nie chce łazić po poligonie.
Czy pas pomiędzy Ossowem na północy a Okuniewem na południu to jeszcze poligon??
Pozdrawiam
rorvik
Napisano
Z grubsza jest to następujący obszar:
od południa wyznacza go szosa Sulejówek-Wasoła-Rembertów
od zachodu linia kolejowa Rembertów-Zielonka
od północy Zielonka-Ossów-Majdan
od wschodu Majdan-Trzcinka-Okuniew-Sulejówek
Tak ten teren wyglądzał jakiś czas temu.

Z tego co wiem wojsko już się wycofało z jego części /nie potrafie dokładnie okreslić z jakiej/. Część tych terenów przeznaczona jest pod obwodnicę Warszawy, mającą połączyć Starą Miłosną z Trasą Toruńską w Markach.

Od dawna nie słychać od strony poligonu żadnych wystrzałów, ani eksplozji - wydaje się, że nie odbywają się już tam żadne większe ćwiczenia... za to w sezonie grzybiarze wynoszą z tamtąd wiadra grzybów /zawsze mnie zastanawiało dlaczego grzyby najlepiej rosną na poligonach?;-)/.
Napisano
fajny teren trzeba sie troche rozglądać ale warto zwłaszcza dla fanów wrzesnia wyskakują dziwne łuski, skorupy granatów wyszła tam też bardzo ładna kurica (to już lwp).
pzdr michał
Napisano
fajny teren trzeba sie troche rozglądać ale warto zwłaszcza dla fanów wrzesnia wyskakują dziwne łuski, skorupy granatów wyszła tam też bardzo ładna kurica (to już lwp).
pzdr michał
Napisano
cze mieszkam przez ulice,i cwiczenia sa.[uwazaj] od okuniewa wojska jezdza a od ossowa jest niezle ;..sl i zandarmeria pilnuja zeby nie lazic i nie krazsc drewna ale nie jest tak zle byle bez auta w lesie bo moga przejechac :}pzdr
Napisano
Witam
Dzięki za informacje coe- chcę się wybrać poszukać śladów bodaj 24 DP właśnie na linii Ossów - Okuniew.
Dominic - grzebałeś na wz. 127? Byćmoże będziemy tam z GRABERem - masz jakieś plany?
Pozdrawiam
rorvik
Napisano
W weekendy jest spokojniej, nie ma raczej ćwiczeń i tak nie pilnują. W weekendy z poligonu kożystają także paintballowcy, np teraz 12.12 będzie mała gra. Więc jest troche luźniej i tak nie pilnują bo i tak ludzie łażą :))))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie