Skocz do zawartości

Kolekcje-bagnety

Martino

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 569
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Cześć! Harcerska finka taka jaką kiedyś pokazał imperorr. Ciekawi mnie z jakich lat bo moja z harcerstwa to przy niej żenada... (lata 70-te CSH )

Napisano

A to moja najnowsza zdobycz o ile się nie mylę to kordzik urzędnika państwowego rzeszy ( jak się mylę to skorygujcie) niestety zdenazyfikowany po wojnie.

• 5 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano

witam poszukuje zatrzask (blokade) do bagnetu austriackiego 1895 możne być bez sprężyny bądź tez destruktu tego bagnetu z zatrzaskiem w możliwym stanie.proszę o kontakt pod tym tematem lub tez na junkers323@tlen.pl.

Napisano
Uups, za szybko wysłałem.
cd finki : Widać charakterystyczne dla tego typu noży pęknięcie rękojeści (prawdopodobnie ktoś próbował nią rzucać np, w drzewo). Pamiętam, że radziliśmy sobie z tym owijając rękojeść taśmą izolacyjną - taką solidną na płótnie
  • 1 month later...
Napisano
Mam pytanko o bagnet niemiecki mod. 1871/84 Messer". Ma bicia: coś jakby herb z pięcioramienną gwiazdą, obok coś jakby końiczynka trzy listna w kółku.Z drugiej strony napis: EYERSL RSCHBAU SOLINGEN.Co to za znaki?Ma ktoś cosik takiego w kolekcji?No i ma pochwę metalową, a oryginalnie chyba była skórzanna.Że to jest mod 1871 to na 100% nie wiem.
Napisano

kilka nowości w kolekcji.
1 . lebel 1886
2. lebel 1886/93
3.pruski zastępczy głownia sztabkowa
4. Austria 1890
5. austria 1888
6. Węgry 1935 do sztucera
7 Węgry 1935 Żołnierski
8. pruski 84/98 I wersja

Napisano

01dalton to jest bagnet 1890 różniący się tylko średnica pierścienia od bagnetu 1888 ma 15 mm.na dowód tego scan z jakiejś czeskiej książki traktującej o bagnetach w polskiej literaturze takiego nie znalazłem. pzdr.

Napisano
niestety ale się mylisz , wz.1890 ma taką samą średnicę oczka co wz.1888 czyli 16,5 mm . Jeżeli średnica oczka w Twoim drugim austryjaku jest 15 mm to rzaczej bardziej by pasował do kbk M95. Jeżeli możesz daj wyrażną fotkę tych obu bagnetów . Pozdr.
Napisano
Witam.
Mam pytanie. Jakie fabryki produkowały bagnety mannlicher? FGGY i OEWG to wiem co i jak ale jeszcze zostaje OMC, BMF, AB, V&N (to z pochwy). Może jeszcze jakieś? Pomożecie?
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie