kucek Napisano 28 Listopad 2004 Autor Napisano 28 Listopad 2004 WitamZnalazłem takie cosik, co to może być? Po drugiej stronie jest napis SAMARYTANIN POLSKI. Była jeszcze szpilka ale odpadła.dziekujekucek
kucek Napisano 28 Listopad 2004 Autor Napisano 28 Listopad 2004 Rzeczywiscie tego nie zauwazylemale orzel polski i na odwrocie napis po polskudziwne
MK Napisano 28 Listopad 2004 Napisano 28 Listopad 2004 W 1912 r. w Krakowie i w Poznaniu powstało stowarzyszenie „Samarytanin Polski ”, które zajęło się głównie szkoleniem pielęgniarek."PCK to jedna z najstarszych działających na ziemiach polskich organizacji humanitarnych. Jego początki sięgają daty 18 stycznia 1919 roku. Inicjatorką założenia PCK (pierwotnie Stowarzyszenia Samarytanin Polski) była Helena Paderewska, żona Ignacego - kompozytora i przyszłego premiera Polski."Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości, z inicjatywy Stowarzyszenia "Samarytanin Polski zwołano 18.01.1919 naradą wszystkich istniejących na ziemiach polskich organizacji kierujących się w działaniu czerwonokrzyskimi ideałami. Organizacje te podczas narady odbywającej się pod patronatem Heleny Paderewskiej utworzyły Polskie Towarzystwo Czerwonego Krzyża. "Info ze stron internetowych.A najważniejsze:http://www.desa.art.pl/aukcje/aukcja23/ODZNAKI.HTMpozycja 138 lub 140Pozdrawiam
Boruta Napisano 29 Listopad 2004 Napisano 29 Listopad 2004 Podobno na czas wojny były zamieniane kolory - były odwrotnie.Pozdrawiam
kucek Napisano 28 Listopad 2004 Autor Napisano 28 Listopad 2004 WitamZnalazłem takie cosik, co to może być? Po drugiej stronie jest napis SAMARYTANIN POLSKI. Była jeszcze szpilka ale odpadła.dziekujekucek
Pytanie
kucek
Znalazłem takie cosik, co to może być? Po drugiej stronie jest napis SAMARYTANIN POLSKI. Była jeszcze szpilka ale odpadła.
dziekuje
kucek
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.