lokfan Napisano 27 Listopad 2004 Autor Napisano 27 Listopad 2004 Czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji tego ogniwa? Być może to RSO, lecz troszkę się różni. Z góry dziękuję!LOKFAN
piryt Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Bjar... wybacz, z całym szacunkiem ale sie mylisz. Panzer II miał koła napędzające z przodu, którego zęby wchodziły pomiędzy grzebienie (w otwory umieszczone centralnie). Jak zauważyłeś, na tym ogniwie otwór jest zaślepiony. Więc zarówno I jak i II odpadają.Pozdrawka
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Bardzo jestem ciekaw do czego dojdziecie, bo ja mam takich, identycznych ogniw 5, czy 6, wszystkie z jednego miejsca nad Bzura, gdzie wedlug miejscowych zostal rozbity z polskiej armaty niemiecki czolg.Oprocz tego byly fragmenty pancerza, jakies sruby i nity i stopione od pozaru elementy peryskopu. A co moglo byc nad Bzura jesli nie I, czy II? Moze jeszcze Czech w niemieckiej sluzbie.
piryt Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 DTH, nity? W I i II mało ich bardzo, bo kadłuby były spawane. Tak się składa, że temat I magluje od kilku lat, II trochę krócej... Ogniwa z I i II, to zupełnie inna historia, nie ta konstrukcja. Już zaznaczyłem, że w tych dwóch typach koło napędzające - jego zęby - szły" środkiem gąsienicy, a tu co? Brak otworów! To nie I ani II. Poszukam jeszcze PzKpfw 35(t) i 38(t).
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Ja sie kompletnie nie znam na panzerach. Natomiast na pewno to ogniwo jest identyczne, jak te moje znad Bzury.I moje ewidentnie sa poniemieckie.Nity...moze i nie nity, jakies pierdoly,cala zreszta kupa, ponoc, jak mowili miejscowi dostal i potem eksplodowal, wiec cale pole bylo usiane zelastwem.Czesc po wskazowkach kazali mi szukac wokol pola, bo wyorane wyrzucali poza obreb pola.
piryt Napisano 2 Grudzień 2004 Napisano 2 Grudzień 2004 ...o mało co powiedziałby, że to Panzer I - ale zdecydowanie należy wyeliminować ten wątek- to nie jedynka. Nasuwa mi się tankietka. Pozdrawka.
piryt Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 PzKpfw 38(t) - odpada, co do 35(t) mam wątpliwości. Nigdzie nie mogę znaleźć dobrego porównania, ale postaram się. Do P. Siemienczuk.7TP - ma inny profil ogniwa. Nie poszedł Pan przypadkiem na łatwiznę?Pozdrawiam.
piryt Napisano 2 Grudzień 2004 Napisano 2 Grudzień 2004 Po krótkiej refleksji, dochodzę do wniosku, że to ogniwo nie brało udziału w przenoszeniu napedu... normalnie w tej klasy ogniwach powinien być w części centralnej otwór (na zęby koła napędowego). Zwrócić uwagę trzeba na grzebienie, które są tak ułożone, by trzymały jedno koło centralnie (co poruszył już kolega). Delikatnoć zespołu ogniw wyklucza napęd dwoma równoległymi kołami zębatymi" na gąsienicę (konstrukcja otworów bocznych). Więc co to u licha jest? A może to nie ogniwo z czołgu, tankietki, czy innego ustrojstwa o napędzie własnym? Może to przyczepa? ...do TK-3 na przykład. Zobaczcie na stronę www.kampania.digimer.pl/uzbrojenie/polskie/zmech/tk/_opis.htm.A jeżeli tak jest, jak mówie to GRATULACJE!
piryt Napisano 2 Grudzień 2004 Napisano 2 Grudzień 2004 ...oczywiście dla znalażcy, a nie dla mnie. :DPozdrawka.
piryt Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 Kiler - dzięki. Odnośnie oznaczeń PzKpfw I Ausf. B to obowiązywały zasady ogólne (ale to już wiesz).Poszukam fotek, jak coś znajdę to mogę Ci wrzucić. Masz jakiś adres"? :]
lokfan Napisano 4 Grudzień 2004 Autor Napisano 4 Grudzień 2004 Witam!Widzę ,że koledzy kierują się w stronę września 39, natomiast ogniwo to zostało znalezione w miejscu gdzie, oddziały niemieckie uciekały na przełomie 44/45 , choć poniewaz jest to Polska południowa to może zaplątał się jakiś elikt" 39.Nie pozostaje nic innego jak wyjść w teren i poszukać reszty tego pojazdu!(podobno jak mówią miejscowi -coś tam jeszcze jest) Teren jeszcze dziewiczy ", a ten fragment został znaleziony prawie na powierzchni, bez wykrywki". Skojarzenie z Rso nasunęło mi się na podstawia tego zdjęcia.Pozdrawiam - lokfan
piryt Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 lokfan!!!Myślę, że strzeliłeś w 10; http://dana-nield.com/vimy/RSO.aspPs.Chyba się z nami droczyłeś :D...to teraz wraz z DTH możecie złożyć prawdziwego Rso"Pozdrawiam
piryt Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 lokfan!!!Myślę, że strzeliłeś w 10; http://dana-nield.com/vimy/RSO.aspPs.Chyba się z nami droczyłeś :D...to teraz wraz z DTH możecie złożyć prawdziwego Rso"Pozdrawiam
lokfan Napisano 4 Grudzień 2004 Autor Napisano 4 Grudzień 2004 Nic podobnego droczenie się nie było moim zamiarem! w końcu kto pyta nie błądzi"Lecz tak na poważnie , to może ktoś z Szanownego Towarzystwa ma dostęp do fabrycznych rysunków bądź zdjęć gąsienic. Można by się pokusić o stworzenie katalogu tychże (kiedyś ktoś podał problem na forum lecz spaliło na panewce").Pozdrawiam! lokfan
DTH Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 No to chyba pojde do piwnicy i sie przyjrze tym swoim fragmentom gąski, bo az mi sie wierzyc nie chce:) Ale wyglada na to,ze macie racje.
piryt Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 Katalog - Ha! Dobry pomysł... ale na forum chyba nie wypali... Myślę, że warto pomyśleć o stronie - coś w rodzaju www.gąsienice.pl, każdy zainteresowany mógłby skorzystać ale i coś wrzucić. Sam poszukuję dodatkowych informacji o ogniwach do PzKpfw I i II (jak i samych ogniw).Ps.DTH - sami nie wiecie, co macie w tej piwniczce... ;)
DTH Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 piryt: zebys wiedzial, trafiles w dyszke":)) Co jakis czas tak sobie przypominam, ze cos tam kiedys mialem i zastanawiam sie, gdzie to jest. Natomiast wizja przewalania do granic mozliwosci zagraconej piwnicy, skutecznie mnie leczy z checi do odnalezienia fanta i dalej utwierdzam sie w przekonaniu, ze mam, tylko nie wiem gdzie;) W tym wypadku bylo tak samo.Spojrzalem i mysle: ooo, mam cos takiego w liczbie kilku sztuk.Nastepna mysl: ale gdzie to jest???:))
lokfan Napisano 27 Listopad 2004 Autor Napisano 27 Listopad 2004 Czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji tego ogniwa? Być może to RSO, lecz troszkę się różni. Z góry dziękuję!LOKFAN
piryt Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 DTH, myślę, że i lokfan się przyłączy się do mojej prośby... jakbyś znalazł w tym małym podziemnym muzeum" jakieś ogniwka, to wrzuć je po koleżeńsku na forum, znaczy się fotki :]PozdrawkaPs....zacznij już wiosenne porządki :]
DTH Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 Ja juz je kiedys wklejalem, ale prosze, jesli Ci sie przyda do czegos.To jedyne,ktore mam sfotografowane.
piryt Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 O rany, ale wypieszczone. Od czego te ogniwka?(bo jak nie wiadomo to znowu cała nocka przyjemności poszukiwawczych)
DTH Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 Z tego co mi madrzy ludzie z tego forum powiedzieli, to od TP-7.A wyszorowane do zywego metalu sa, fakt;)
Kiler Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 Do Piryt, ogniwo do PzKpfw I, znalazlem kiedys na tym forum, byly tez inne ujecia. Piryt, a masz moze jakis obrazek z rozmieszczeniem znakow taktycznych i innych oznaczen na PzKpfw I ausf. b z Afryki Polnocnej?
lokfan Napisano 4 Grudzień 2004 Autor Napisano 4 Grudzień 2004 Oczywiście ,że sie przyłączę ,bo ciągle są z tym problemy ,a tak wogóle to apeluję do zaintresowanych o robienie zdjęć gąsienic w świecie"(muzea ,kolekcje) ,bo chyba tylko w ten sposób można zrobić coś na kształt katalogu.DTH - świetny początek! Są piękne!PozdrawiamlokfanP.S.Może ,by tak kogoś wysłać na zesłanie do muzeum w Kubince pod Moskwą . Wydaje mi się że tam mają komplet sprzetu!
mietek Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 Robię, robię, zbliżenia na gąsiennice i układ jezdny...Mam tego trochę, ale muszę zabrać się za zmniejszanie....
piryt Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 Zesłanie do Kubinki... o rany! To u Ruskich... wizy, nieprzyjazna atmosfera - te sprawy. Musiałby być to ktoś podpadnięty i doświadczony, jak Wojtek Stojak :D :D :D Żartowałem oczywiście.W Bovington (GB) też jest ciekawe muzeum, a wyjazd tam nie musiałby być zesłaniem. Jakby co, to dorzucam się na bilet dla delegata z dobrym aparatem fotograficznym".Pozdrawiam.
Pytanie
lokfan
Czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji tego ogniwa? Być może to RSO, lecz troszkę się różni. Z góry dziękuję!
LOKFAN
34 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.