Skocz do zawartości

niemieckie piechur - troczenie się ...

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej , czy ktoś może mi przybliżyc ten sposob troczenia ekwpiunku jaki widać u tego niemca na fotce obok ? Jak to się zwało i co po koli sie zakłądało.

Napisano
hmm w pierwszej chwili myslałem ze to szturmgepeck ale nie widze szelek od tego wiec moze byc to menzazka przyczepiona paskiem do szelek i wokół pałatka owinieta ale głowy nie dam moze jakies szczegóły znajdziesz na stronie 7 Aufklarung Abtajlung z 4 DPanc czyli na stronei sekcji niemieckiej ;-)
http://www.7abteilung.prv.pl/

Schrek
Napisano
To jest jeden ze sposobów troczenia sprzętu do szelek, kiedy żołnierze nie mieli Sturmgepacka. Rzadziej stosowany, ale nie znaczy, że wcale. Naogół jeżeli zołnierz posiadał menażkę i celtę, ale nie miał Sturmgepacka, mocował celtę i menache do chlebaka. Sposób ukazany na zdjęciu polegał na owinięciu celty wokół menażki, a następnie trokiem przymocowywano całość do metalowego kółka łączącego ramiona szelek.

Pozdr.
  • 5 weeks later...
Napisano
Czy ktoś z was ma informację jak troczono wysoką menażkę (starszy typ) w wojsku niemieckim? Do ww2 był ten model w użyciu, w przypadku tornistra nie ma problemu, do klapy i już. Czy do chlebaka też ją noszono?
  • 1 year later...
Napisano

Chyba niebardzo, bo I wojenne chlebaki miały tylko jedną szlufkę i jeden dring po prawej służące do zaczepiania manierki.

No ale wtedy co z menażką nie mając tornistra?

Napisano
Chodzilo mi o cos innego.
Czyli troczenie wysokiej menazki 08 typu ww1 do chlebaka ww2, czyli z 2 szlufkami.
Jak zadawalem pytanie to widzialem fotki wysokich menazke przytroczonych do tornistrow. Jednak w miedzyczasie tez widzialem zdjecia wysokich menazek noszonych przy chlebaku ww2.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie