Skocz do zawartości

Tablica ku czci Zdzisława Badochy ps. Żelazny

Traper7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czolem!!Chcialbym podziekowac wszystkim,dzieki ktorym moglem wziac udzial w tej bardzo waznej uroczystosci.Dziekuje za mozliwosc spotkania sie z wieloma wartosciowymi ludzmi,ktorzy odklamanie historii tamtych trudnych lat walki o Wolnosc postawili na jednym z glownych miejsc swojego zycia,za to ze moglem poznac uczestnika tych walk,Pana por.Jastrzebia".Z tego miejsca chcialbym podziekowac tez za udzial w uroczystosci czlonkom malborskiej jednostki strzeleckiej 4007 i czlonkom 24 DHL malborskiego hufca ZHP.Dzieki,ze potrafiliscie docenic zaslugi por.elaznego" i jego smierc w walce o dobro umilowanej Ojczyzny!!Chwala wam za to!!Pozdrawiam wszystkich!!
Napisano
Dziekuję raz jeszcze wszystkim za pomoc! I dziękuję Traperowi i Tommemu za słowa, które się nie należą, ale są bardzo miłe :-))))))). Bez Was chłopaki (dziewczyny też :-) nie byłoby ani tablicy, ani nawet jej pomysłu (podanego i drążonego przez Trapera). Wasza wiedza zaś czasami mnie przeraża! Do takiego stopnie szczegółowości w badaniach historycznych jeszcze nie doszedłem!! I chwała Wam za to!!!
Myślę także, że nasza inicjatywa teraz nie obumrze, i zrobimy jeszcze kilka akcji, o których mówić będzie nawet BBC :-)) Najważniejsze, zaszczepić ludziom w Sztumie i Czerninie (a potem dalej) pamięć o Żelaznym!!! Czekam na pomysły!!
Pozdrowienia serdeczne!!!
Napisano
niwol

przez skromność, nie wspomniałeś o sobie, a ja powiem, dzięki niwol, Twoja wiedza również jest szeroka, pionem w chmury.

Pozdrawiam
Napisano
Niwol, myślę, że na początek powinniśmy zarekwirować jakiegoś studebacker'a z UNRRA lub Urzędu Morskiego w Gdyni a potrzeby organizacyjne". A potem to wedle znanego już scenariusza, hehe... :)
Napisano
Czolem chlopaki!!Jak bedziecie robic koncentracje do jakiejs akcji,to nie zapomnijcie o mnie!!Jestem do dyspozycji.Jakby cos trzeba bylo to...no wiecie hehe!!Dzieki Niwol za Czernin!!Pozdrowionka dla wszystkich!!!
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
Napisano
Witam Mój wujek i ciotka byli w czasie okupacji w oddziale ,,MAŁEGO,, - w Borach Tucholskich.Proszę o podanie jakichkolwiek informacji o działaniach tego oddziału -książk , wydawnictw
pozdrawiam Witold. witjak@op.pl
  • 1 month later...
Napisano

11 kwietnia 2006 roku w Czerninie k. Sztumu staraniem grupy miłośników historii Armii Krajowej w obecności żołnierzy 5 Wileńskiej Brygady AK oraz krewnych ppor Zdzisława Badochy Żelaznego" odsłonięto głaz pamiątkowy ku czci żołnierzy 5 WBAK. Uroczystość powiązana była z konferencją na temat działalności Antykomunistycznej Partyzantki na Pomorzu i Mazurach w 1946 roku zorganizowaną przez Gdański Oddział Instytutu Pamięci Narodowej oraz Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej. Wszystkim którzy pomogli w realizacji tej ideii serdecznie dziekuję

• 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie