Magach7 Napisano 24 Listopad 2004 Autor Share Napisano 24 Listopad 2004 Witam!Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma może szkice/rysunki techniczne panzerturmów? Czy łatwo dokonać na nią konwersji wieży plastikowej pantery (1/35)? Dzięki i pozdrawiamM7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magach7 Napisano 24 Listopad 2004 Autor Share Napisano 24 Listopad 2004 Dorzucę przy okazji szwajcarską wieżę :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 Pewnie chodzi Ci o Pantherturm.Pytanie jaka wersja-zdjęta z czołgu czy w wykonaniu fortecznym.Jeżeli robisz model to wersja zdjeta z czołgu to załatwi.Pozostaje jeszcze pytanie o jej fundamentowanie-czyli zamocowanie w podłożu.Możesz to zrobić na stanowisku stalowym (pudełko) lub betonowym-regelnbau 687 (jak dobrze pamiętam).Jeżeli maży Ci sie wykonanie na betonowym stanowisku to sprawa jest trochę trudniejsza, bo plany wystepują w formie szkiców a fotki nie pokazuje dostatecznie dużo.Dobre rysunki zamieścił Trojca w monografii pantery -AjPress.Poza tym rekonstrukcję na stanowisku drewnianym (troche mało wiarygodny acz ładny) zrobił Jurga w swoim albumiku o fortyfikacjach.Fotki wieży forteczenej od pantery są na www.jagdtiger.de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magach7 Napisano 24 Listopad 2004 Autor Share Napisano 24 Listopad 2004 Dzięki :-) Nie chcę odtwarzać podziemnej części- tylko to co wystawało ponad, czyli wystarczy ustawić wieżę na 8 kątnej płytce? Czy coś jeszcze wystawało z ziemi (wentylatory itp..)? W sytuacji gdy wieża była zdejmowana z czołgu to wraz z pierścieniem, włazami, MG,zimmeritem peryskopami i całym inwentarzem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 http://www.jagdtiger.de/index2.htmhttp://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=53422 Pzdr.@ndrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 planik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 planik 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 producent modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 A tu pantera z Berlina jako stały punkt ogniowy-ładna nie?Pzdr.@ndrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magach7 Napisano 24 Listopad 2004 Autor Share Napisano 24 Listopad 2004 To ja już nie wiem czy obcinać włazy czy je zostawiać :-/ Dzięki za fotki- są super ale jeszcze bardziej mi namieszały :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 Można obcinać (ale wtedy to trzeba całkowicie zmodyfikować górną część wieży), można zostawić, można zrobić tak ja na tym zdjęciu z Berllina - obciąć i położyć obok.Bo wykorzystywano i wieże forteczne, specjalne, i wieże standardowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 czolem magdach7 mialem w planach podobny projektzima idzie, i chyba zaczne nad nim pracowacoto link, na pewno bedzie dla ciebie pomocnyhttp://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=2074&highlight=pantherturm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j35 Napisano 24 Listopad 2004 Share Napisano 24 Listopad 2004 Witam, te trzy zdj. wyżej to chyba Murat Ozgul(gościu zna się na rzeczy).A wracając do tematu, przy tworzeniu linii fortyfikacyjnych korzystano z wież specjalnie w tym celu produkowanych (z zewn. uproszczonych,m.in. zbędna była wieżyczka dow.).Pod koniec wojny wykożystywano wieże z Panther ze zniszczonym lub uszkodzonym dołem".Często uszkodzoną Pantherę po dodatkowym opancerzeniu jej wykożystywano jako stały punkt ogniowy.Tak wiec nie trzeba przerabiać dachu wieży, wystarczy odpowiednio zatytułowac taką dioramę i po kłopocie.W ostatnich misiącach wojny niemcy koystali z wielu prowizorek.Pzdr.Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magach7 Napisano 24 Listopad 2004 Autor Share Napisano 24 Listopad 2004 A ja znalazłem jeszcze taki rysunek. Za parę tygodni moze się zabiorę za budowę.. Narazie mam K5 do sklejenia :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 26 Listopad 2004 Share Napisano 26 Listopad 2004 WitamUmocnienia 2-go wojenne raczej nie są w centrum mojego zainteresowania - preferuję wcześniejsze .Jest jednak jeden bunkier , który zawsze kiedy koło niego przechodzę wzbudza moje zainteresowanie - foto. Nie pasuje on do wszystkich sąsiadujących z nim budowli i na moje oko jest postawiony dużo później.tak się zastanawiam czy mogła być ustawiona na nim taka właśnie wieża? Brakuje stropu oraz gruzu po takowym wewnątrz - jeżeli został zawalony. Ponadto jest tylko jedno stanowisko ogniowe lub obserwacyjne , druga na froncie bunkru została wykłuta prawdopodobnie później.Poniżej przedstawię inne ujęcia tego obiektu , oraz inne XVIII wieczne budowle , sąsiadujące bezpośrednio z tym bunkrem .Pozdr. Grove3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 26 Listopad 2004 Share Napisano 26 Listopad 2004 Widok wewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.