Skocz do zawartości

Niemieckie umocnienia na lini Pilica

mario43

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich.
Szukam wszelkich informacij na temat lini umocnień nad rzeką Pilica (okolice Szczekocin)potrzebuje ich do opracowania pracy.Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Napisano
dwa bunkry znajduja sie w okolicach przyglowa trzeci 2 km dalej w lesie ktory osobiescie odkopalem ciezko go znalezc ale jest i to najlepiej zachowany. Wiezyczki juz dawno skradziono (chyba jedna zostala legalnie zdemontowana) a oczywiscie to bunkry na dzialko od T34 (?). Latwo tam trafic gdy wyjedziesz z sulejowa w strone Piotrkowa Trybunalskiego skrec w prawo w las i trzymaj sie lini rzeki dwa znajdziesz na 100% trzeciego raczej nie :)
Napisano
Dzięki za odzew ale chodzi mi o umocnienia w rejonie Szczekocin,a to trochę dalej od tych miejsc które opisałeś.Nie mniej wielkie dzięki że zainteresowałeś się tym postem.
Pozdrawiam
Napisano
Znam troche niemieckie umocnienia szczególnie na północ od szczekocin.Wzdłuż rzeki ciągnom się wały przeciwczołgowe i okopy,szczególnie łatwo je jeszcze znależć w miejsowościach :Gródek,Wąsosz...aż do koniecpola (dalej się niezapuszczałem) niedalego Wąsosza znalazłem nawed ziemianki,łatwo tam jeszcze znależć zasieki i potykacze.Jeśli chciałbyś się dowiedzieć o tych umocnieniach czegoś więcej to pisz na emeil.
Pozdro
Napisano

Sprzed miesiąca - ingstand" na którym kiedys była wieża od Pz.II (było o tym na Forum). Stoi w Sulejowie po prawej jak się jedzie na Piotrków (około 20 m od drogi).

Napisano
Bjar świetna fotka! Dzieki!!!
Coś o Tomaszowie było w tomie fortyfiakcji wydawanym przez TPF-była tam nawet mapka ze stanowiskami schronów.

Pzdr.
@ndrew
Napisano

Fotka nie taka świetna ,bo robiona przez szybę z autobusu jadącego z prędkością 70 km/h :) Może niedługo lepszą zrobię.
Na tej fotce - zasypany ringstand z okolic rzeki Pilicy ,za nim sieć okopów i ani jednego sygnału :(

pzdr

bjar_1

Napisano
Muszę Cię rozczarować, na 100% nie jest to schron dla wieży, a standardowy Ringstand 58 z uniwersalną szyną, najczęściej dla MG. Masz może zdjęcie tego drugiego z oknem ckmu?
Napisano
heheheheh zalezy o czym mowa :> Jesli mam rozumiec to w formie zartu to JA !! :D ale fakt jest tez taki ze ktos kto lazil tam z wykrywaczem narobil burdelu.... a ogolnie to jest jeszcze jeden bunkier :] a tu zdjecia nie ma. Dzisiaj zrobie bo i tak jade w tamta strone

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie