Skocz do zawartości
  • 0

Medal o średnicy 7 cm.

woojec

Pytanie

Napisano

Wykopałem go latem , ale do dziś, nie udało mi się nic konkretnego o nim dowiedzieć.
Jest to duży pamiątkowy medal , wykonany z żółtego metalu , chyba mosiądzu , z datą 1821 r.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim ?
Pozdrawiam
- woojec -

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
GRBA witam w klubie. Miło ,że jest jeszcze jeden miłośnik czegoś starszego niż I i II wojenne. Poszukaj jest jeszcze jeden post dla ciebie zajrzyj .hakas Odświerzam:-{)
Napisano
Dzięki za akademicki wykład, na temat historii Francji.
P.S.
Wiem, że to nie ten dział, ale czy ktoś wie, gdzie można sprzedać takie fanty ??
Pozdrawiam
-woojec -
Napisano
FILS DE St. LOUIS SOYEZ CHRETIEN - Synu św Ludwika zostań (stań się) chrześcijaninem. Św Ludwik, to Ludwik XI król Francji (1226-1270). Synu więc jest tu w sensie spadkobierco.
Ironrat
Napisano
Niestety, nie posiadam czegoś takiego. We Francji takie cacko w stanie idealnym (jak na zdjęciu) kosztuje 40-60 Euro, ale tam ceny jak i zarobki są inne niż u nas (a przynajmniej to drugie). Ten medal jest nieco mniejszy od twojego. Ma 50 mm średnicy.
Ironrat
Napisano

Wykopałem go latem , ale do dziś, nie udało mi się nic konkretnego o nim dowiedzieć.
Jest to duży pamiątkowy medal , wykonany z żółtego metalu , chyba mosiądzu , z datą 1821 r.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim ?
Pozdrawiam
- woojec -

Napisano

I rewers tego medalu.
Zapomniałem dodać, że jest to medal francuski.
Jeśli ktoś potrafi przetłumaczyć, to przepiszę tekst z medalu.
- Woojec -

Napisano
Wielkie dzięki grba !!
Myślalem , że ten medal pozostanie tajemnicą , ale mamy fachowca w tej dziedzinie !
Przepisywać tekstu , chyba już nie muszę ?
Pozdrawiam
- woojec -
Napisano
Oto pełny tekst:
Awers - LOUIS XVIII ROI DE FRANCE ET DE NAVARRE.
I maleńkimi literkami - GAYRARD.F. DE PUYMAURIN.D.
Rewers - FILS DE St. LOUIS SOYEZ CHRETIEN.
LES DEPUTATIONS DES BONNES VILLES DE FRANCE
ASSISTENT AU BAPTEME DU DUC DE BORDEAUX.
1 MAI 1821
Pozdrawiam
- woojec -
Napisano
Dziękuję, nie jestem zawodowym historykiem, jestem amatorem XIX wieku.
Wracając do medalu, w internetowych katalogach nie mogę go znaleźć, co może świadczyć o jego rzadkości i wynikającej z tego cenie.
Dzisiaj znalazłem w Luwrze naczynie, którym książę Bordeaux został ochrzczony: http://www.insecula.com/oeuvre/photo_ME0000043693.html
Spójrzcie, jak wiernie rytownik je uwiecznił.

grba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie