woojec Napisano 15 Listopad 2004 Autor Napisano 15 Listopad 2004 Wykopałem go latem , ale do dziś, nie udało mi się nic konkretnego o nim dowiedzieć.Jest to duży pamiątkowy medal , wykonany z żółtego metalu , chyba mosiądzu , z datą 1821 r.Czy ktoś spotkał się z czymś takim ?Pozdrawiam- woojec -
hakas Napisano 18 Listopad 2004 Napisano 18 Listopad 2004 GRBA witam w klubie. Miło ,że jest jeszcze jeden miłośnik czegoś starszego niż I i II wojenne. Poszukaj jest jeszcze jeden post dla ciebie zajrzyj .hakas Odświerzam:-{)
woojec Napisano 18 Listopad 2004 Autor Napisano 18 Listopad 2004 Dzięki za akademicki wykład, na temat historii Francji.P.S.Wiem, że to nie ten dział, ale czy ktoś wie, gdzie można sprzedać takie fanty ??Pozdrawiam -woojec -
IRONRAT Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 FILS DE St. LOUIS SOYEZ CHRETIEN - Synu św Ludwika zostań (stań się) chrześcijaninem. Św Ludwik, to Ludwik XI król Francji (1226-1270). Synu więc jest tu w sensie spadkobierco.Ironrat
woojec Napisano 19 Listopad 2004 Autor Napisano 19 Listopad 2004 Witam.Panowie ! Jestem pod wrażeniem !Wyczytaliście tak wiele, z tak małego medalu!Z szacunkiem - woojec -
woojec Napisano 19 Listopad 2004 Autor Napisano 19 Listopad 2004 Witam.Panowie ! Jestem pod wrażeniem !Wyczytaliście tak wiele, z tak małego medalu!Z szacunkiem - woojec -
IRONRAT Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 A oto inny medal wydany z tej samej okazji.Awers.
woojec Napisano 19 Listopad 2004 Autor Napisano 19 Listopad 2004 Też piękny !Możesz powiedzieć , czy sam go znalazłeś ? -woojec -
IRONRAT Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 Niestety, nie posiadam czegoś takiego. We Francji takie cacko w stanie idealnym (jak na zdjęciu) kosztuje 40-60 Euro, ale tam ceny jak i zarobki są inne niż u nas (a przynajmniej to drugie). Ten medal jest nieco mniejszy od twojego. Ma 50 mm średnicy.Ironrat
woojec Napisano 15 Listopad 2004 Autor Napisano 15 Listopad 2004 Wykopałem go latem , ale do dziś, nie udało mi się nic konkretnego o nim dowiedzieć.Jest to duży pamiątkowy medal , wykonany z żółtego metalu , chyba mosiądzu , z datą 1821 r.Czy ktoś spotkał się z czymś takim ?Pozdrawiam- woojec -
woojec Napisano 15 Listopad 2004 Autor Napisano 15 Listopad 2004 I rewers tego medalu. Zapomniałem dodać, że jest to medal francuski. Jeśli ktoś potrafi przetłumaczyć, to przepiszę tekst z medalu. - Woojec -
woojec Napisano 16 Listopad 2004 Autor Napisano 16 Listopad 2004 Wielkie dzięki grba !!Myślalem , że ten medal pozostanie tajemnicą , ale mamy fachowca w tej dziedzinie !Przepisywać tekstu , chyba już nie muszę ?Pozdrawiam- woojec -
IRONRAT Napisano 20 Listopad 2004 Napisano 20 Listopad 2004 Dodam, iż podana cena jest ceną sklepową. Obiegowe są nieco niższe.Ironrat
Jadzia Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 Witam,nie wiem co to za medal, ale przepisz tekst, może znajdzie sie na forum ktoś kto zna francuski.pzdrjadzia
woojec Napisano 18 Listopad 2004 Autor Napisano 18 Listopad 2004 Oto pełny tekst:Awers - LOUIS XVIII ROI DE FRANCE ET DE NAVARRE.I maleńkimi literkami - GAYRARD.F. DE PUYMAURIN.D.Rewers - FILS DE St. LOUIS SOYEZ CHRETIEN.LES DEPUTATIONS DES BONNES VILLES DE FRANCEASSISTENT AU BAPTEME DU DUC DE BORDEAUX. 1 MAI 1821Pozdrawiam - woojec -
grba Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 Dziękuję, nie jestem zawodowym historykiem, jestem amatorem XIX wieku.Wracając do medalu, w internetowych katalogach nie mogę go znaleźć, co może świadczyć o jego rzadkości i wynikającej z tego cenie.Dzisiaj znalazłem w Luwrze naczynie, którym książę Bordeaux został ochrzczony: http://www.insecula.com/oeuvre/photo_ME0000043693.htmlSpójrzcie, jak wiernie rytownik je uwiecznił.grba
Pytanie
woojec
Wykopałem go latem , ale do dziś, nie udało mi się nic konkretnego o nim dowiedzieć.
Jest to duży pamiątkowy medal , wykonany z żółtego metalu , chyba mosiądzu , z datą 1821 r.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim ?
Pozdrawiam
- woojec -
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.