Skocz do zawartości

Vickers E

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nic mi w tym opisie nie pasuje.
Na pewno to są Vickersy, więc 2 bat. odpada.
Prawie na pewno więc jest to las wokół Tomaszowa Lubelskiego - sam mam kilka zdjęć takiej kolumny Vickersów z tego pobojowiska.
Poza tym po bitwie pod Piotrkowem Niemcy nie zdobyli sprawnych czołgów, które dałoby się tak ładnie ustawić w kolumnę - po bitwie Tomaszowskiej jak najbardziej i to kilkanaście obu typów.
Niech się Mariusz wypowie, bo zdarzyło mi się ostatnio mylić.
  • Odpowiedzi 388
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Akagi skąd wiadomo że to Tomaszów Lubelski?
Na zdjęciach wg mnie są te same czołgi w tym samym miejscu. Taka sama rozłożysta gałąź nad czołgami. Nawet kałuża się zgadza.
Napisano
Strussiek, co do opóźnienia, to coś mi się kołacze, że ileśtam pierwszych postów 'świeżych' użytkowników jest chyba moderowane. I są publikowane dopiero, po weryfikacji przez moderatorów.

Literki w 'Trzesn' porównywałem z innymi literami opisu na odwrocie. Porównaj to 'r' z 'r' w 'Panzerregiment'. Moim zdaniem to ta sama literka, tylko że napisana dokładniej.

Pod Kolbuszową i Tomaszowem walczyła 4. lekka. Ale pod Łodzią jej już nie było.

Pozdr.
MJU
Napisano
Wielokrotnie sie w tego rodzaju wykrywanki bawilem i jednej rzeczy sie nauczylem. Podpis jest na ogol najmniej wiarygodnym dowodem bo rownie dobrze mogla go zrobic osoba ktora informacje miala (?ustnie) z dziesiatej reki i niekoniecznie natychmiast zapisanej. W tym wydadku na dodatek z obcego kraju z obcym jezykiem.
Napisano
Przed wojną koło Kolbuszowej była miejscowość Trześnik, a nie Trześń.

Trześń (Tarnobrzeski) odpada - zero" lasów.
Pozostaje jeszcze Trześń (Mielecki) - są lasy w stronę Chorzelowa oraz Wólki Chorzelowskiej.

W Kolbuszowej walczyła" 2 Dywizja Pancerna.

P.S. Przyszło mi do głowy, że . Lotz" to może być w pobliżu czegoś, ale niekoniecznie miasta.
Napisano
@piechociarz

Mój błąd, trochę się z tą 4. lekką pośpieszyłem - jeszcze ją sprawdzę. Z 2. pancernej pod Kolbuszową/w Kolbuszowej walczyły co najmniej części Pz. Abw. Abt. 38 oraz S. R. 2 (przynajmniej tak mówi przydział 2 poległych tam niemieckich oficerów).

Mam przed oczami starą C-K mapę sprzed Wielkiej Wojny i koło Kolbuszowej (SWW od niej) jest 'Trześń', a nie 'Trześnik'.

Inna sprawa, że pierwsza litera z 'Lotz' niekoniecznie musi być 'L', choć na taką wygląda...

Pozdr.
MJU
Napisano
@njorl

Oczywiście, pewnie że masz rację (chyba powinienem pójść spać :)) - coś mnie KOMPLETNIE zaćmiło.
Jak wół jest Trześń , Trześnik jest na drodze do Mielca przez Przyłęk, a my mówimy o drodze do Mielca przez Niwiska.

Co do samej walki, brali w niej udział:
SR2 ppłka v. Vaersta
I/4 Pz.R. ppłka Gablera
2/Pz.Abt. 38 kpt. Kramera

A zginęli (wg. http://www.volksbund.de/graebersuche/):
Hingst  Walter  Leutnant
Hesse  Siegfried  Leutnant der Reserve
Reinbacher  Rudolf  Schütze
Wohlfarth  Kurt  Schütze
Bogenmayr  Karl  Schütze 
Haubold  Johannes  Oberschütze 

Według Daleckiego: 3 Vickersy zostały na drodze bez paliwa, a pozostałe ze 121 kompanii brały udział w walce 9 września, a potem odjechały za San i dołączyły do Boruty-Spiechowicza lub Monda i walczyły pod Tomaszowem.
Według niejakiej pani Bołcun (która powtarza za panem Skowrońskim [nieżyjącym historykiem z Kolbuszowej]), 3 Vickersy zostały rozbite: jeden na Werynii, jeden w Dzikowcu, jeden koło Raniżowa.

Jednak F.J. Strauss, w swojej monografii o 2 Dywizji Pancernej, ani słowem nie wspomina o rozbitych czołgach w Kolbuszowej, mówiąc o walce jako: hauserkampf. Poza tym okoliczni ludzie nic o takim fakcie przez lata nie wspominali.

P.S. Jakiś oddział wydzielony z 4 Lekkiej sprawdzał Kolbuszowę 8 września od strony Sędziszowa Młp.
Zginął tu:
Dr. Kreft Wilhelm Hauptmann der Reserve

Wtedy przechodziła tędy 6 DP, 21 DG, 10 BK i całe mnóstwo innych.

Pozdrowienia
Napisano
Jeśli popatrzeć na te kilka fotek, które prawdopodobnie przedstawiają te samą sytuację (dzieki, Akcej), to mamy do czynienia z 6 wozami pozostawionymi w środku lasu (z braku paliwa?), z których następnie Niemcom udało się wyprowadzić 4 i ustawić w kolumnie pod ścianą lasu.
Napisano
@piechociarz
Można wiedzieć skąd masz informację o tym, że Hptm. d. R. Dr. Kreft służył w 4. lekkiej? W opisie jej działań nie znalazłem nic na temat walk pod Kolbuszową.

A wracając do tematu to dołączam się do prośby do akagi_FWP o źródło informacji na temat Tomaszowa Lubelskiego.
Opisy trzeba traktować z ostrożnością, co nie znaczy że zawsze są nieprawdziwe.

Pozdr.
MJU
Napisano
moje zdjęcie pochodzi z albumu jednego autora, który fotografował pobojowisko pod Tomaszowem Lubelskim - zdjęć zarówno Vickersow, jak i 7 TP jest tam kilkanaście.
Nie tylko zlokalizowaliśmy miejsca fotografowania, ale udało się na podstawie zdjęć znaleźć współpracownikom fundacji pozostałości po rozbitych pojazdach.
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie