Skocz do zawartości
  • 0

popierdółki z modlina

Frozzer

Pytanie

Napisano

koplem se takie 2 znaczki i guziczek, guzik carski, lecz co oznacza skrot?
co to za odznaczenie w srodku, i czy moglbym uzyskac jakies informacje o trzecim znaczku, zdaje sie ze to polska korpusowka pilota

wszystko z pol na modlinie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ta kotwiczka to korpusówka obserwatorów balonowych nie element całej odzaki jak już wiesz. Pojawiają się tam regularnie.
Napisano
Witam,
Ślady po lutowaniu na skrzydle kotwiczki (to jedno jest widoczne)nijak nie dają się 'przenieść' na miejsce mocowania w odznace za ukończenie Wojennej Szkoły Elektrotechnicznej w tym Klasy Parków Powietrznej Floty. Jest to gruby mosiężny mocny odlew do wpinania i noszenia osobno jako konkretne insygnium formacji. Przypuszczalnie z tyłu znajdowały się płaskie, miedziane, ostro zakończone wąsy.
pzdr.
Napisano
niestety ale nie jest to korpusowka, moja kotwiczka ma od wewnetrznej slady po trzech lutach, bynajmniej nie od wasow

z ta regularnoscia to tez przesadziles, 2 to juz regularnie???
Napisano
najbardziej ciekawi mnie co to jest ta kotwica na skrzydelkach, mi sie to kojazy z polska odznaka. z dala nawet przypomina orzelka siedzacego na tarczy amazonek :>

moze to jakis znaczek pilotow latajacych na wodolotach?
Napisano
Drogi Frozzerze, zrób zdjęcie 'lutów' nie od wąsów, niech i inni ocenią. U Ciebie wyszły już dwie? Pasuje po jednej na stronę.
Napisano
Kotwiczka na odznace jak podaje strona, którą Ci podrzuciłem swego czasu jest ze złota a nie pozłacana (dość charakterystyczne dla odznak Carskiej Rosji).Nasz Kolega znalazł następną niedaleko Twojej (raczej nie zrzut to carskich odznak balonowych)no i sam twierdzisz na innym forum że twoja kotwiczka to raczej nie element odzaki gdyż pozłota nie starła by się tak mocno, chociaż w polu przy 'pracującej' przez lata ziemi mogłaby. Może zobaczmy te luty i pogadamy dalej,a może to jednak element odznaki.
Napisano
no wlasnie mam watpliwosci, z jednej strony te luty wygladaja jakby kotwicka byla przyczepiona do czegos wiekszego, a z drugiej ten brak zlocenia i inny detal na szczycie kotwiczki
Napisano
Elementy kilkuczęściowyh odznak carskich ( i nie tylko) w tym czasie przytwierdzane były raczej wbitymi do nawierconego w elemencie otworu nieco szerszymi bolczykami i łaczone przez także nawiercone otwory w kolejnej części, obcinane do równej powierzchni i zagrzewane oraz zaklepywane od wewnątrz na płasko lub zaginane. Kotwiczka ma inny kształt i detale (nie tylko kółeczko na górze), wydaje się także masywna. Lutowano właśnie wąsy , chociażby do bączków. Gdyby ten element nie miał lutów a okrągłe otwory z ułamanymi lub całymi trzpieniami to najprawdopodobniej byłby to element odnaki, no i ale tylko wedle mnie powinien być bardziej filigranowy. Regularność pojawiania się to nie tylko te dwie ostatnie ale także i inne jakie znależli znajomi twoich znajomych na polach twierdzy Modlin czego sobie i Innym oczywiście życzę.Pax.
Napisano
Bolce były także gotową odlaną wraz z elementem do przytwierdzenia integralną całością. Zastanawiam się jeszcze nad trzema lutami . Na odznace widać, iż kotwica mogłaby być przytwierdzona raczej w dwóch miejscach: na jej 'dziobie' u dołu i do siekier pośrodku gdzie się spotykają( te zaś do wieńca), gdyż wyżej jest tylko ogon orła prześwitujący przez kółeczko kotwicy. Taki filigran mógł mieś raczej dwa mocowania jak to jest i przy wszystkich innych odznakach. Gdzie są luty na Twojej kotwicy?
Napisano

koplem se takie 2 znaczki i guziczek, guzik carski, lecz co oznacza skrot?
co to za odznaczenie w srodku, i czy moglbym uzyskac jakies informacje o trzecim znaczku, zdaje sie ze to polska korpusowka pilota

wszystko z pol na modlinie

Napisano
Nie piszesz co jest na odwrocie korpusówki ze śmigiełkiem?
Na współczesnych t.j. powojennych (Wojska Lotnicze) na gornej łopacie śmigiła jest m nad w" oraz ME". Najnowsze nie mają nic. Średnica śruby 2mm, a jej długość ok. 7mm.
Ponadto szachownica jest emaliowana w kolorach białym i czerw (białe pole u góry), jak na linku powyżej. Występuje też wersja uboższa nie malowana, noszona przez żolnierzy służby zasadniczej. Na nakrętce MANNICA PAŃSTWOWA. A odznaka pilota to spadający orzeł trzymający w szponach wieniec. Gdy trzyma błyskawice, to nawigator (dziewczyny myślały, że pilot).
Napisano
Sama korpusówka... Najpierw ustalmy, że odznaka jaką zaprezentowałeś to nie jest odnaka obserwatorów balonowych tylko odznaka dla wyróżniających się w nauce i osiągnięciu najwyższej noty oficerów kończących Wojenną Elektro-techniczną Szkołę w tym klasę Parków Powietrznej Floty gdyż kotwica ze skrzydełkami to jest właściwe i tylko insygnium dla Parków P.F. tu dodane do odznaki szkolnej.
Od 1894 do 1904 wydzielone parki przy twierdzach rosyjskiego imperium ( w tym twierdzy Modlin) liczyły 163 oficerów i 2085 żołnierzy. Insygnium parków była uskrzydlona kotwica po naszemu korpusówka noszona na czapkach i kołnierzach.
Napisano
Przejrzałem dostępne mi materiały i musze wam powiedzieć że to co w srodku to raczej nie polskie. Chodz skrzydła ( tylko w zupełnie inne )i kotwica ( bez liny) była symboliką jednostek balonowych ale układ był inny, skrzydła dość długie umieszczone w połowie kotwicy.
poz slaw 100

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie