Skocz do zawartości
  • 0

Papierosnica

Morgaine Solo

Pytanie

Napisano

Witam. Ostatnio wyciagnalem z ziemi taka papierosnica. Teren z druga wojną tak wiec najprawdopodobniej jakiegos zolnierza. Mysle ze oficera bo szeregowi raczej nie mieli takich bajerow. Zrobiona ze srebra, ozdobiona licznymi inicjalami ktore sa dolutowane. Kilka odpadlo przy wyciaganiu ale wszystkie znalazlem. Osiemnascie inicjalow zrobiona jest ze srebra a cztery ze zlota. Nazwisko goscia do ktorego nalezala papierosnica ( J.Drozdowski) rowniez jest wykonane ze zlota. Herb wykonany czesciowo ze srebra a czesciowo ze zlota. W srodku papierosnicy byly banknoty miedzywojenne i etykietka z proszka przeciwbolowego Kogutek". Tylko zamokniete to wszystko bylo bo papierosnica byla otwarta. W srodku na obu polowkach sa bicia producenta. Czy ktos spotkal sie kiedys z takim zolnierzem (oficerem?) o nazwisku J.Drozdowski poslugujacym sie herbem Pilawa? A moze ktos zna znaczki producenta tej papierosnicy. Dodam jeszcze ze fant wyszedl w rejonie Warszawy. Ma ktos jakies sugestie?

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam cos na temat calej ten rodzinki ale na jak na razie nie bardzo mi idzie. Dzieki uprzejmosci pewnego pana zajmujacego sie genealogia mam troche materialow na temat Drozdowskich. Problem w tym ze ostatni zanotowany czlonek rodziny ma date urodzin 1865r. Korespodowalem z pewna pania szukajaca informacji o swoim ojcu, Józefie Drozdowskim, ktory pochodzi z okolic Lwowa. Papierosnica moze byc wiec carskim wyrobem jak zauwazyl SLAW 100. Trudno cos wiecej powiedziec. Jak bedzie cos nowego wiadomo to wrzuce na forum. Czekam takze na sugestie forumowiczow. Moze ktos cos wie.
Pozdrowienia.
Solo
Napisano
Zgadza sie. Myslalem ze gosc mogl otrzymac ta papierosnice na zakonczenie szkoly oficerskiej lub podkomendnych. Padlo tez stwierdzenie ze moze to byc prezent slubny ale jakos slabo to do mnie przemawia.
Solo
Napisano
Nie .
Co do papierośnic wojskowych.W modzie było nakładanie miniaturek odznak :pułkowych ,szkół wojskowych ,orzełków itp. a tego nie ma .
Slaw 100
Napisano

Witam. Ostatnio wyciagnalem z ziemi taka papierosnica. Teren z druga wojną tak wiec najprawdopodobniej jakiegos zolnierza. Mysle ze oficera bo szeregowi raczej nie mieli takich bajerow. Zrobiona ze srebra, ozdobiona licznymi inicjalami ktore sa dolutowane. Kilka odpadlo przy wyciaganiu ale wszystkie znalazlem. Osiemnascie inicjalow zrobiona jest ze srebra a cztery ze zlota. Nazwisko goscia do ktorego nalezala papierosnica ( J.Drozdowski) rowniez jest wykonane ze zlota. Herb wykonany czesciowo ze srebra a czesciowo ze zlota. W srodku papierosnicy byly banknoty miedzywojenne i etykietka z proszka przeciwbolowego Kogutek". Tylko zamokniete to wszystko bylo bo papierosnica byla otwarta. W srodku na obu polowkach sa bicia producenta. Czy ktos spotkal sie kiedys z takim zolnierzem (oficerem?) o nazwisku J.Drozdowski poslugujacym sie herbem Pilawa? A moze ktos zna znaczki producenta tej papierosnicy. Dodam jeszcze ze fant wyszedl w rejonie Warszawy. Ma ktos jakies sugestie?

Napisano
witaj pisales ze skontaktowales sie z kims o takim nazwisku ktory przeslal ci pewne informacje na temat rodziny drozdowskich ja rowniez sie nazywam drozdowski i moze moglibysmy pomoc sobie wzajemnie jesli mozesz to przeslij mi te dane na temat tej rodziny ja ci nastepnie przesle to co ja znalazlem i wspolnie moze do czegos dojdziemy
Napisano
To nie jest fajne to jest FANTASTYCZNE M.. Solo na tym forum z łuskami i pierdułami masz na dzień dzisiejszy 1 miejsce w odkryciach ! ... znowu paru łuskowych odkrywców" się na mnie obrazi i doniesie Bocianowi :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie