bjar_1 Napisano 12 Listopad 2004 Autor Napisano 12 Listopad 2004 Pytanie o wykopki w Grupie (na północ od Grudziądza). Dostałem od kolegi zaproszenie na wykopki w tamtej okolicy (kolega nie interesuje się zupełnie eksploracją). Podobno łażą tam ludzie po lasach. Był tam ktoś z forum? Coś ciekawego wykopał? Słyszałem ,że trafiają się tam fanty z września 1939 roku... Jechać czy nie? :>pzdrbjar_1
DTH Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Dolna i Górna Grupa i droga Błądzim-Bramka.Miejscami posucha zupelna, miejscami cos sie trafialo.Ale chyba nie mialem szczescia, eldorado tam nie bylo, choc slyszalem rozne legendy o znaleziskach.Sprobowac mozna, choc blisko nie masz.
bjar_1 Napisano 12 Listopad 2004 Autor Napisano 12 Listopad 2004 Nie była by to stricte wykopkowa wyprawa ,tylko bardziej wyjazd rekreacyjny :) Pozatym na kilka dni - odpada problem spania. Czego mógłbym się tam spodziewać?
Robert. Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 witamspodziewac bys mogl sie glownie militariow 2 wojennych teren jest przeszukany, ale czasami trafiaja sie fajne fantypozdrawiam Robert
bjar_1 Napisano 19 Listopad 2004 Autor Napisano 19 Listopad 2004 Szturm pancerny" prosto z Grupy pod Grudziądzem :) Szkoda że nie z numerkiem :)Jaka jednostka pancerna tam mogła zawitać w 1945 r.?
bjar_1 Napisano 19 Listopad 2004 Autor Napisano 19 Listopad 2004 I tył - żadnych sygnatur nie ma. Szpileczka urwana.pzdrbjar_1
jaca2003 Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 Bjar Ciebie wpuscić na pustynię to byś pewnie wode znalazł.Chłopie jak Ty to robisz?Gdzie nie zagłębisz swojej magicznej łopatki zawsze Ci cos podejdzie.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 19 Listopad 2004 Autor Napisano 19 Listopad 2004 :) Dzięki za uznanie ,ale oprócz odznaczki nic nie było - u kolegi na działce!
jaca2003 Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 No to jest pomysł.Kupić kawałek lasu i kopać u siebie lub kolegi.Tylko jak się okaze ze nic nie ma?Ciekawe czy mozna póżniej taką działkę reklamowac.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 19 Listopad 2004 Autor Napisano 19 Listopad 2004 Ja tam już jestem z tej Grupy zadowolony :)pzdrbjar_1
okrutny Napisano 20 Listopad 2004 Napisano 20 Listopad 2004 Do niedawna mieszkałem w Grupie. Teren ciekawy - co prawda bardzo dużo niewypałów. Najciekawsze znalezisko to na stanowisku Flaka - trzy łuski od w.wym działa w tym jedna mosiężna.Poza tym masa amunicji strzeleckiej - ciekawe egzemplaże amunicji ślepej z drewnianymi czubkami.Pozdr.
Voucur Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 W Grupie szukałem ostatnio w ubiegłą niedzielę - poza ok 80 kg złomu stalowego nic ciekawego nie znalazłem - dodam że szukałem na terenie tej całej fabryki" której resztki (żelbetonowe) istnieją sobie w lesie przy drodze asfaltowej. Parę lat temu jeszcze trafiały się tam Panzerfausty, granaty nasadkowe itp., trochę niemieckiego szkła, poza tym jedno miejsce gdzie wyłaziły tabliczki znamionowe z samochodów np. Horcha. Ale jakoś nie mogę tego miejsca namierzyć znowu za Chiny Ludowe. Zbyt długo mnie tam nie było.PS. W zasadzie to byłem na Sartowicach ale tam też prawie lipa. Gdyby nie zebrany złom to wyjazd by się nie zwrócił a tak chociaż koszty paliwa pokryte.
bjar_1 Napisano 21 Grudzień 2004 Autor Napisano 21 Grudzień 2004 Ma ktos pomysł do żołnierza jakiej niemieckiej jednostki pancernej mogła należeć ta odznaka? Jakie oddziały tam walczyły w 1945 r.?pzdrbjar_1
wilhelm6 Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Witam!Zobacz tam:http://pomorze.gd.pl/pomorze1945/mapy_na_www45/nowe/torun.htmpozdrawiamwilhelm6
sten Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Cze Bjar!23.stycznia 45 szwendaly sie tam czesci 4.DP :Panzeraufklärung-Abt.4/Panzernachrichten-Abt.79/Panzer Regiment 35/ mialy rozkaz uratowc sprzet pancerny znajdujacy sie na poligonie k.Grupy(co im sie tez udalo)Pzdr.sten
bjar_1 Napisano 21 Grudzień 2004 Autor Napisano 21 Grudzień 2004 Dziękuję panowie! Czyli z dużym prawdopodobieństwem 4 DPanc.Sten - czy masz jakieś relacje ,opisy na temat tej akcji?pzdrbjar_1
sten Napisano 22 Grudzień 2004 Napisano 22 Grudzień 2004 Ne ma problema Bjar.Mam relacje tej akcji,ale nie za dokladna:(Dopiero wieczorem moge rzucic ci ten material na priv.Przetlumaczyc czy zostawic orginalna wersje(pa germansku)??Pzdr.sten
bjar_1 Napisano 22 Grudzień 2004 Autor Napisano 22 Grudzień 2004 Sten - zarzuć mi więc to na priv. Lepiej przetłumacz ,bo germański jakoś mi nie leży :) Z góry dziękuję!!pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 28 Styczeń 2006 Autor Napisano 28 Styczeń 2006 Powrót do tematu - macie może jakieś zdjęcia (z epoki) poligonu w Grupie? Jeśli tak ,to wstawcie.Jeszcze jedno - jakiego rodzaju był to poligon (w latach 1939-45)?pozdrawiam
generał w. Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 W Grupie nie szwendały się" pododdziały 4 DPanc i nie atowały" sprzętu pancernego. Oba te stwierdzenia sprawiają wrażenie pewnej przypadkowości i improwizacji. W rzeczywistości 4 DPanc. przechodziła tam proces odświeżania i pobierała wszelki sprzęt, w tym pancerny:PzIV, transportery, stugIV ( od 22 stycznia ). Pantery i Jagdpantery dotarły później i na inne stacje. Prezentowany szturm pancerny z dużym prawdopodobieństwem należał do żołnierza z 4 DPanc. Jednak Ja gdybym dotarł na ten teren skupiłbym się na tropieniu śladów z 1939 roku.
sten Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 General te info mam z Knigi bylego Leutnanta z Panzer-Regiment 35 nalezacego do 4DPanc.mysle ze klient wie co pisze.Pzdrsten
generał w. Napisano 31 Styczeń 2006 Napisano 31 Styczeń 2006 Znam tę książkę. Nie wszystko w niej jest do końca prawdą. Lepszym źródłem jest Neumann. Pozdrawiam.
beaviso Napisano 31 Styczeń 2006 Napisano 31 Styczeń 2006 Sten,Czy masz na myśli Panzer an der Weichsel" Schaeuflera?Również spotkałem się z opinią, iż przytrafiły mu się babole. Sam jeszcze przez to nie brnąłem, wciąż na mnie czeka.pozdr, M.
R51 Napisano 1 Luty 2006 Napisano 1 Luty 2006 IV Pancerna z pewnością w Grupie się przezbrajała. Natomiast okolice Grupy były świadkiem rajdu tejże IV Pancernej z okolic Tucholi w kierunku oblężonego Grudziądza (chłopaki nie dojechali do samej Grupy, ale w okolice Świecia, na skraju Borów Tucholskich natrafiliśmy nawet na miejsce, gdzie Niemcy przejechali się po radzieckich leżach. Nakopalismy sporo zegarków. Być może z tego powodu bytość IV Pz i rajd do Grudziądza nakładają się na siebie, lecz z tego co wiem jedno nie wyklucza drugiego.pozdrawiam
majstergrzech Napisano 1 Luty 2006 Napisano 1 Luty 2006 To był kiedyś piękny teren ale tak z 15 lat temu, teraz można tam nakopać naprawdę furę łusek wszelkiej maści. Osobiście znalazłem tam kiedyś magazynek do rkm browning ale bez sprężyny. Zdarzają się guziki, ale to i tak głównie drobnica. Teren totalnie przeczesany, ale jak ktoś ma takie szczęscie jak np. bjar to oczywiście można pozwiedzać. Fajne wrażenie robią polskie okopy, których jest tam zatrzęsienie. Z opowieści zielonych ludków wiem, że wychodziły tam kiedyś istne cuda, o kompletnych maximach nie wspomnę, no i drzewiec sztandaru 18 pułku ułanów pomorskich, który się tam rozbrajał i przebijał an wisłę.PozdrawiamGrzech
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.