Skocz do zawartości
  • 0

Napisy po rosyjsku - Menażka + kociołek, łuska, bzdet1, bzdet2.

MK

Pytanie

Napisano

Cześć!
Mam pytanie, co do tej menażki. Wiem, że jest 1-wojenna, rosyjska, miedziana, z datą odbioru (czy też roku produkcji?) 1911.
Jako, że nie znam rosyjskiego, proszę o odcyfrowanie tych napisów.
(1) - Towarzystwo Kolczugina, Moskwa? (Odkrywca 9/2003, artykuł o menażkach - jest tam z takiej fabryki). Czy coś innego?
(2)? To coś w stylu: П В.И.С.П.К. XII – 11. Czy jest to znak odbioru? XII oznacza nasz grudzień? (bo nie wiem jak to jest z kalendarzem prawosławnym).
Dzięks

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

OK, co do łuski to znalazłem - 77x282R, Minimalschartenkanone 8 cm M5, Austria. Ale gdyby coś wiedział na temat bić - proszę o info.
Pzdr
PS - co to znaczy Minimalschartenkanone?? Czy ma to związek z fortyfikacjami?

Napisano

Witam

... oj, popełniliśmy mały błąd. Druga literka to b a nie B. Czyli napis wygląda tak П b.И.С.П.К.
Zauważyłem tez jeden szczegół na piersi orła. Mój ma literke H a Twój chyba O.

pozdro
mathew

Napisano

Cześć!
Mam pytanie, co do tej menażki. Wiem, że jest 1-wojenna, rosyjska, miedziana, z datą odbioru (czy też roku produkcji?) 1911.
Jako, że nie znam rosyjskiego, proszę o odcyfrowanie tych napisów.
(1) - Towarzystwo Kolczugina, Moskwa? (Odkrywca 9/2003, artykuł o menażkach - jest tam z takiej fabryki). Czy coś innego?
(2)? To coś w stylu: П В.И.С.П.К. XII – 11. Czy jest to znak odbioru? XII oznacza nasz grudzień? (bo nie wiem jak to jest z kalendarzem prawosławnym).
Dzięks

Napisano

A oto bicia:
1. ЛЕНИНГРЋД
2. КРДСНЬІИ
3. ЅЬІЬСРЖЕЦ
4. …(И?)КРВ?ІБСІ… 97
Jako, że nie znam rosyjskiego, a te znaki takie podobne nieraz, no i do tego bicia już nadtarte, nie mam pewności, że napisałem dobrze. Liczę na to, że da się jednak to rozszyfrować? Aha, znaleziony w okolicach walk Armii Czerwonej w 44r., wśród wiader, garczków i innych śmieci w lesie :)

Napisano

Niestety ktoś potraktował go jakimś przecinakiem… Najprawdopodobniej służył jako przyrząd do podlewania grządek – kant też dostał jakąś pałą i dobrze się go trzyma w dłoni przez to. Innymi słowy – kociołek z historią :) Choć wolałbym bez…

Napisano

Cóż to za licho? Kaliber wychodzi mi koło 76 mm (76,2?), długość 28,5 cm, szerokość u podstawy ok. 88 mm… Gość od którego kupiłem mówił mi coś o węgierskim pochodzeniu, ale czy rzeczywiście? Jeśli tak, to od jakiego ustrojstwa?
Bicia słabo widoczne (praktycznie niewidoczne), to, co udało mi się odszyfrować to:
(80(?)) (\15 albo M5) … 8cm M5?
na spłonce: MB 5 14 coś jak CR(monogram?)
8 cm M5? Jakbym nie liczył, nawet zewnętrzna średnica łuski jest mniejsza od 8 cm…
Pomożecie?

Napisano
OK, na razie rozmawiam sam ze sobą :)
Znalazłem już, że ta łuska jest od 8 cm Feldkanone M5, podstawowej armaty austriackiej.
http://www.landships.freeservers.com/8cm_feldkanone_m5_walkaround.htm
Ale nadal czekam na wyjaśnienie tajemnicy rosyjskich inskrypcji i innych rzeczy.
Pzdr i czekam.
Napisano
odnośnie tych napisów po rosyjsku to o ile dobrze przepisałeś LENINGRAD KRASNYJ(czerwony)dalszych niestety nie mogę skojażyć,napisz dokładniej,więc II wś napewno.
Napisano

Naszorowałem się trochę ale warto było.
Sygnatura prawie jak na Twojej menażce П В.И.С.П.К. 1901.
... heh, nie wiem co oznaczają litery. Jeszcze.

pozdro
Mathew

Napisano
Witam,
ten przedmiot na 7 fotce, ten zjedzony mocno zebem czasu wygląda jak element naciskowy zapalnika TMiZ-42, mam taki zapalnik i ta czesc wygląda wlasnie tak.
pozdrawiam
Jadzia
Napisano

Bicia na kociołku to chyba LENINGRAD KRASNYJ WYBORŻEC ..." ostatniego wyrazu nie kojarzę. Fabryka Krasnyj Wyborżec" produkowała w latach 20-30-tych militarny sprzęt kuchenny dla Armii Czerwonej.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie