Skocz do zawartości

Lufa w torfie

lespak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Wszystkich.

Tydzień temu przy kopaniu torfu natknąłem się na lufę działa polowego. Militaria z II wojny mnie nie interesują więc nie wiem co z tym zrobić. Oddałbym na złom, ale nie mam możliwości technicznych ( co najmniej dźwig i solidna przyczepa ciągnikowa ). Czy jakieś muzeum można tym zainteresować ?
Napisano
Jak cię to nie interesuje to jasne że oddaj na złom. A jakby w okolicy stał jeszcze jakiś kilkusetletni drewniany kościół to najlepiej... podpal tą starą ruderę :)
Napisano
Lespak -w jakich znajduje się to działo-bo jak gdzieś w okolicach Radomia lub Lublina to chętnie zajmę się nim i zostanie otoczone opieką przez Muzeum u Czarka w domu(no może u Czarka w garażu-bo by mnie z domu wywalili jakbym chciał w nim trzymac działo;)):)
Napisano
Złomiarza nie przeskoczysz, lasu nie wyrównasz, Skalskiego TRZEBA uratowac a ty nie krzycz tylko do produkcji.Partia Ci zaufała więc towarzyszu wy nie zawiedżcie parti.Legitymacja członka z ramienia zobowiązuje.
Pozdrawiam
hehehehehehehee
Napisano
Powitać.
Człowiek się poważnie zapytał a Wy sobie jaja robicie.
Można wymiary albo fotkę, najlepiej jedno i drugie?
I region kraju?
pzdr
Napisano
Powitać.
Człowiek się poważnie zapytał a Wy sobie jaja robicie.
Można wymiary albo fotkę, najlepiej jedno i drugie?
I region kraju?
pzdr
Napisano
jaca2003 i jacenty2004, dajcie już sobie spokój. Nie ma obowiązku pisania w każdym temacie więc jeżeli Wasza dyskusja ma polegać na pogaduszkach lepiej milczcie.

Sugeruję powściągliwość. Kolejnych upomnień nie będzie.
Zakończy się wyproszeniem z forum. Lont już sie pali.
Każdy post na całym forum nie w temacie zostanie usunięty razem z Wami.

Napisano
Lufa leży w zachodniopomorskim w okolicach Kołobrzegu. Więcej danych przekażę osobno przy poważnych pomysłach.
Napisano
proponuje pogadac z ludzmi z okolic kolobrzegu strona o lotnisku bagicz jest tam silna gropa i jest jeszcze muzeum ale tam to beda pewnie mowic ze nie maja kasy i najlepiej jak bys ty to przywiozl pzd obert8
Napisano
Proponuję nawiązać kontakt z Lubuskim Muzeum Wojskowym w Drzonowie k. Zielonej Góry (powiat zielonogórski). To dość duże muzeum, które od wielu lat współpracuje z licznymi kolekcjonerami sprzętu wojskowego. Dodam, że to oni byli organizatorami licznych widowisk batalistycznych na Ziemi Lubuskiej (np. w Boryszynie, Cigacicach), pożyczali nawet broń do tych widowisk. To chyba dobrze świadczy o ich właściwym podejściu do ludzi, w tym również i eksploratorów...
Sugeruję z nimi się skontaktować telefonicznie - telefon (0-68) 321-18-29. Najlepiej z niejakim Panem Motylem (zabawne nazwisko no nie?).
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam, co ostatecznie stało się z ta lufa??
Jestem z Kołobrzegu i posiadam kontakt z Muzeum Oręża Polskiego. Sądze ze napewno byliby zainteresowani wyciągnieciem tego, jeśli to możliwe to prosze o kontakt ze mną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie