lespak Napisano 10 Listopad 2004 Autor Napisano 10 Listopad 2004 Witam Wszystkich.Tydzień temu przy kopaniu torfu natknąłem się na lufę działa polowego. Militaria z II wojny mnie nie interesują więc nie wiem co z tym zrobić. Oddałbym na złom, ale nie mam możliwości technicznych ( co najmniej dźwig i solidna przyczepa ciągnikowa ). Czy jakieś muzeum można tym zainteresować ?
Boruta Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Muzeum Orła Białego, chwilowo nie pamiętam gdzie się mieści.PozdrawiamP.S. Jaki rejon tego znaleziska?
Frozzer Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 a z jakiego rejonu jestes? mzoe nie warto oddawac wszystkiego do MOB. ja jakos ich niezbyt darze sentymentem
yoony Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 zadzwon do najblizszego muzeum i zapytaj moze wezma ajak nie daj fotke to sie znajdzie na nia chetny
jacenty2004 Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Jak cię to nie interesuje to jasne że oddaj na złom. A jakby w okolicy stał jeszcze jakiś kilkusetletni drewniany kościół to najlepiej... podpal tą starą ruderę :)
Czarek Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Lespak -w jakich znajduje się to działo-bo jak gdzieś w okolicach Radomia lub Lublina to chętnie zajmę się nim i zostanie otoczone opieką przez Muzeum u Czarka w domu(no może u Czarka w garażu-bo by mnie z domu wywalili jakbym chciał w nim trzymac działo;)):)
jacenty2004 Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 To nie złośliwość... to krzyczy moja bezradność na to co się dzieje: na te niszczone zabytki,poryte lasy i Skalskiego w przytułku...ZGROZA PANIE !!!
jaca2003 Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Złomiarza nie przeskoczysz, lasu nie wyrównasz, Skalskiego TRZEBA uratowac a ty nie krzycz tylko do produkcji.Partia Ci zaufała więc towarzyszu wy nie zawiedżcie parti.Legitymacja członka z ramienia zobowiązuje.Pozdrawiamhehehehehehehee
jacenty2004 Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Może i partia mi zaufała ,ale dzięki Bogu ja nie zaufałem żadnej partii :)
jaca2003 Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 I o to chodzi.Mam nadzieję że Cię nie uraziłem?Pozdrawiam
slw Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Powitać.Człowiek się poważnie zapytał a Wy sobie jaja robicie.Można wymiary albo fotkę, najlepiej jedno i drugie?I region kraju?pzdr
slw Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Powitać.Człowiek się poważnie zapytał a Wy sobie jaja robicie.Można wymiary albo fotkę, najlepiej jedno i drugie?I region kraju?pzdr
jacenty2004 Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Tak tu zobaczymy zdjęcia tej armaty"... jak świnia gwiazdy :)
Bocian Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 jaca2003 i jacenty2004, dajcie już sobie spokój. Nie ma obowiązku pisania w każdym temacie więc jeżeli Wasza dyskusja ma polegać na pogaduszkach lepiej milczcie.Sugeruję powściągliwość. Kolejnych upomnień nie będzie.Zakończy się wyproszeniem z forum. Lont już sie pali.Każdy post na całym forum nie w temacie zostanie usunięty razem z Wami.
jacenty2004 Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 A ile będzie ewentualnie trwała taka kara za nieposłuszeństwo?
lespak Napisano 17 Listopad 2004 Autor Napisano 17 Listopad 2004 Lufa leży w zachodniopomorskim w okolicach Kołobrzegu. Więcej danych przekażę osobno przy poważnych pomysłach.
obert8 Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 proponuje pogadac z ludzmi z okolic kolobrzegu strona o lotnisku bagicz jest tam silna gropa i jest jeszcze muzeum ale tam to beda pewnie mowic ze nie maja kasy i najlepiej jak bys ty to przywiozl pzd obert8
Anna Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 Proponuję nawiązać kontakt z Lubuskim Muzeum Wojskowym w Drzonowie k. Zielonej Góry (powiat zielonogórski). To dość duże muzeum, które od wielu lat współpracuje z licznymi kolekcjonerami sprzętu wojskowego. Dodam, że to oni byli organizatorami licznych widowisk batalistycznych na Ziemi Lubuskiej (np. w Boryszynie, Cigacicach), pożyczali nawet broń do tych widowisk. To chyba dobrze świadczy o ich właściwym podejściu do ludzi, w tym również i eksploratorów...Sugeruję z nimi się skontaktować telefonicznie - telefon (0-68) 321-18-29. Najlepiej z niejakim Panem Motylem (zabawne nazwisko no nie?).
stedke Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Anna z panem motylem...hehe poznaj go lepiej a potem polecaj go innym ludzia...:D
Wraith Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Lespak, widzę że po wysadzaniu min zabierasz się na przetapianie lufy??:-D Ps: Naprawdę niezłe to foto!;-)
Waldenfels Napisano 31 Grudzień 2004 Napisano 31 Grudzień 2004 Witam, co ostatecznie stało się z ta lufa??Jestem z Kołobrzegu i posiadam kontakt z Muzeum Oręża Polskiego. Sądze ze napewno byliby zainteresowani wyciągnieciem tego, jeśli to możliwe to prosze o kontakt ze mną.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.