Skocz do zawartości

Olgierd Christa ps. Leszek nie żyje...

Traper7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzisiaj w Gdańsku zmarł por. Olgierd Christa ps. Leszek, partyzant z Wileńszczyzny, dowódca V szwadronu V Brygady Wileńskiej AK mjr Łupaszki. Swoją walkę o Polskę rozpoczął w 1943 w III Brygadzie Wileńskiej AK, uczestnik operacji Ostra Brama, niezłomny w walce z komunistycznym terrorem, jeden z Żołnierzy Wyklętych. Chcieliśmy mu zadać jeszcze tyle pytań...
CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI!
Napisano
na poczatku witam wszystkich. pierwszy raz jestem na tym forum. jak moi poprzednicy tez wyrazam slowa wspolczucia. odchodza ludzie ktorym zawdzieczamy bardzo duzo. CZEŚĆ IM I CHWAŁA NA WIEKI
Napisano
Cześć tym którzy krwią pisali karty dziejów Polski. Zostało ich już tak niewielu. Oby znaleźli godnych następców. Hakas.
Napisano
Cześć jego pamięci. I oby takie osoby nie odchodziły w zapomnieniu przez innych. Ani nie przechodziły przez to, co Skalski...
[*][*][*]
Napisano
W walkach o Wilno uczestniczył autor wydanej w 1999 roku książki U Szczerbca" i Łupaszki" Olgierd Christa. Przedostał się później do Białegostoku, skąd skierowano go do Oficerskiej Szkoły Piechoty w Lublinie. Odbywał służbę w Warszawie, Skierniewicach i Ełku. Szykanowany za wcześniejszą działalność akowską podporucznik Christa nie widział swojej przyszłości w tym - później ludowym" - wojsku. Od spotkanego kolegi dowiedział się, że rozbitkowie z wileńskiej AK, w tym Bury", prowadzą w pobliżu walkę z władzą komunistyczną, i dołączył do nich. Wiosną 1946 roku Olgierd Christa znalazł się na Wybrzeżu, gdzie prowadził działalność konspiracyjną pod komendą podpułkownika Antoniego Olechnowicza (pseudonim Pohorecki"). Aresztowany w 1947 roku, Christa spędził kilka lat w więzieniu we Wronkach i w kopalni w Wałbrzychu
Napisano

Olgierd Christa ps. Leszek",

gdzieś tam jest, no który? ... może pomożecie, no pomożecie. Skąd Wy te zawołanie znacie... :-D

Napisano
Zdjęcie to pochodzi z białostockiego okresu działalności V Wileńskiej Brygady AK z lata 1945 roku i przedstawia żołnierzy 4 szwadronu pod dowództwem por.Mariana Plucińskiego Mścisława" (zamordowany 28 czerwca 1946 roku w więzieniu w Białymstoku) na zdjęciu 4 z prawej, i po koleji od lewej: plut. Mieczysław Abramowicz Miecio"-najmłodszy żołnierz brygady, dalej wchm.Jerzy Lejkowski Szpagat" , ppor.Jan Zalewski aja" , Mścisław" , NN, klęczy plut. Tadeusz Urbanowicz Moskito" i leży sierż Kazimierz Chmielowski Rekin"
przedstawione zaś zdjęcie nie przedstawia wspominanego dzisiaj w tym wątku zmarłego por Olgierda Christy Leszka" gdyż w tym okresie nie był on żołnierzem V Brygady Wileńskiej AK, dołączył do niej w 1946 roku na pomorzu
pozdro
Napisano
Wydaje mi się że nie ma na tej fotografii Leszka" rozpoznałem tam por Mścisława", a z tego co wiem, w warunkach bojowych się nie spotkali. Ale może sie mylę...
Napisano
Przykra wiadomość...
Znałem osobiście Pana Olgierda wspaniały i otwarty człowiek mam honor miec jego ksiązke z osobista dedykacją, jeszcze tyle rzeczy chciałem sie od niego dowiedzieć miał świetną pamięć i sporo miał pamiątek z tamtych lat min. trzymałem w dłoniach sygnet ppor REKINA który uratował z opresji por Christe jeszcze w okresie LWP.
niestety jest to już niemożliwe...
Cześć jego pamięci!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie