Skocz do zawartości

22 IX 39 pod Kodziowcami

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Szukam wszystkiego na temat bitwy z 22 IX 1939 pod Kodziowcami którą stoczył szwadron 101 rezerwowego pułku ułanów Rezerwowej Brygady Kawalerii pod d-ctwem rotm Narcyza Łopianowskiego.Wiem że nasi mieli 1 UR-a i zniszczyli 22 czołgi.A może coś więcej na temat działalnosci Rez Bryg Kawalerii płk Edmunda Tarnasiewicza?
Za wszystkie wieści z góry dzieki
pozdrawiam
Napisano
Nad Czarną Hańcza ok 7 km na zachód od m Sopoćkiń obecnie Litwa.Dla informacji podam że była to jedna z nielicznych zwycieskich bitew Wojska Polskiego z Armią Czerwoną.
pozdrawiam
Napisano
bitwa ta jest naprawde mało znana a miała miejsce dzień po obronie Grodna.Dotarłem do relacji rtm Łopianowskiego (napewno najbardziej rzetelna ale krótka) ale może ktoś ma coś wiecej na temat tej bitwy?
Pozdrawiam
Napisano
Jest też:,,WILNO-GRODNO-KODZIOWCE 1939'' Czesław Grzelak. W serii Bellony >Historyczne Bitwy< W sumie niewiele ale zawsze....Pozdr.
Napisano
Sporo jest też w książkach Grzelaka Kresy w czerwieni" i Wrzesień 1939 na Kresach w relacjach".

Szczególnie te relacje są ciekawe.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano

Prosze bardzo.
Niestety wiecej nie bedzie z roznych powodow.Miedzy innymi dlatego, ze ksiazka skanowania w calosci nie wytrzyma.
Pozdrowienia
Grendel

Napisano
Swoja droga, ksiazki p.Grzelaka sa rzeczywiscie imponujace pod wzgledem merytorycznym.Najciekawsze jest to, ze w bibliografii przynajmniej polowa pozycji jest autorstwa jego samego.
Pozdrowienia
Grendel
  • 2 months later...
Napisano
Przeczytałem większość wymienianych publikacji p.Grzelaka.Świetne polecam wszystkim.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie