Skocz do zawartości

niemieckie nazwy wiosek okręg wrocław - oleśnica

marecki.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jako że nazwy miast można znalezc łatwo to z wioskami jest trochę gorzej
szukam niemieckiej nazwy wioski BYSTRE " koło oleśnicy oraz pozostałych miejscowości na trasie wrocław - oleśnica w kierunku przez brzezią łąkę , kątną

pzdr
Napisano

wielkie dzięki !
stronka raz mi sie odpala raz nie - może to wina przeglądarki niewiem
masz może jakiś skan na którym będzie zaznaczone bystre w okresie od 1914 r do 1945 r

pzdr

marecki
Napisano
http://www.posselt-landkarten.de/index_ostgebiete.htm

jak tu nie ma to daj znać zobacze czy moj mapy siągają na wschód tak daleko
Napisano
Witam.http://www.genealogienetz.de/reg/SCI/orte-d.html.
Fajna stronka,ostatnio trochę ją przebudowano.Znajdziesz tam nazwy i dane o nawet małych wioskach,ale przy pisowni
jest trochę błędów.Ludwigsdorf wg spisu z 1939 liczył 490
mieszkańców.
Pzdr. Festenberg.
Napisano

hmmm bardzo możliwe chcoć 490 mieszkańców jak na taka miejscowośc ?
we wiosce znajduje się duży pałac ( ciekawostka ma jeszce herb dawnych włascicieli na szczycie wejsciowym wydaje mi się że z żeliwa dość sporych rozmiarów w kształcie koła )
wioska posiadała młyn zresztą chyba działa do diś , pralnie , cmentarz i dwie kaplice jedną przy pałacu teraz jest tam jakaś przepompownia i druga na cmentarzu , pozatym były tam dwa stawy i są do dziś , zaabudowania gospodarskie duże także być może że ta liczba z parobkami i służba pałacową by się zgadzała
może ktoś ma jakieś foty z tamtych lat ?

dzięki !

pzdr
Napisano

a tak wogóle to ktoś tam już szukał ??
bo jakieś wojsko tam napewno stacjonowało ponieważ w połowie lat sześćdziesiątych podczas budowy zaplecza gospodarczego dla tamtejszego pgr-u saperzy wywieżli z tamtąd kilka przyczep amonicji tak przynajmniej twierdzą mieszkańcy
Napisano
Witam.Czy wiesz coś może o okolicy Cieśle-Poniatowice?
Na jednej z map o 45r zaznaczono ten teren jako niem. umocnienia.
Pzdr.Jarek
Napisano

cieśle to obok lotniska wiza wi przez drogę
teren ciekawy cały czas eksplorowany dużo różnych fantów ,są na tym forum ci co tam kopią
o umocnieniach nic nie wiem tzn nie ma tam żadnych bunkrów ani wałów
Napisano
Dzięki.Mam jeszcze jedno pytanie, czy wiesz może jakie niem. jednoski stacjonowały w 45r w Oleśnicy i jej okol.
Pzdr.Jarek
Napisano

jak jesteśmy przy temacie oleśnicy to jeszce garść wspomnień
http://www.poszukiwania.pl/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=64

tak mi się jeszce kojarzy że w początkowych numerach panoramy olesnickiej ktoś opisywał walki czołgów na przedpolach miasta i podawał tam że w okolicach spalic załogi bodajże trzech tygrysów wysadziły się same gdyż nie chciały się poddać rosjanom
piszę to z pamięci mogę się mylić jeśli ktoś ma pierwsze odcinki panoramy niech sprawdzi i mnie poprawi

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie