Lobo26 Napisano 3 Listopad 2004 Autor Napisano 3 Listopad 2004 witamCzy ktos z szanownego grona moze mi powiedziec z jakiego oddziału / jednostki ten sprzet pochodzi ?czy mozna to stwierdzic na podstawie oznaczenia widocznego na zamieszczonej fotce ?i jaki jest to FLAK ?pozdrawiamLobo26
@ndrew Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 Fotka była publikoana w książce Pt.Wał Pomorski B.Perzyka.Fotka tam była dużo lepszej jakości-z podpisem że wykonana przez kronikarza 4 DP Józefa Rybickiego w Wałczu w dniach 15.20.02.45rNiestety jednostki z której jest działko nie ma-ale masz za to jakiś punkt zaczepienia.A swoją droga pytanko: skąd pochodzi twoja fotka-z jaieś ksiązki?Pzdr.@ndrew
Lobo26 Napisano 3 Listopad 2004 Autor Napisano 3 Listopad 2004 fotka pochodzi z książki Jana Śliwińskiego kroniki bojowych dni" o 4DP.a podpis pod tym zdjęciem jest: rozbite hitlerowskie dzialko przeciwlotnicze - niby ze to w Kołobrzegu.
Alkali Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 2 cm Flak 38 - dokładnie. Ciekawy bo z osłona, przeważnie miały ją zdjętę. Ale amunicja w skrzyni za działkiem to już od czegoś większego.Alkali
R. Lewy" Lewszyk Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Ten na dolnym zdjęciu to Flak 30.Osłony miały zakładane działka używane do walki naziemnej, bez osłon zasadniczo były używane jako p-lot.
Alkali Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 Ha, faktycznie dałem ciała" :-))Kształt osłon na tym dolnym działku od początki mi jakoś nie pasował ale ...Dzięki za sprostowanie.Alkali
Lobo26 Napisano 5 Listopad 2004 Autor Napisano 5 Listopad 2004 a czy poprzez malunek (słoń czy inny zwierzak)na łotniku" da rade ustalic jednostkę ??
Marek Jaszczołt Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 Teoretycznie możnaby po tym słoniku (?) ustalić jednostkę, ale w najwiekszym zbiorze oznakowań: http://www.wwiidaybyday.com/akurat identycznego nie ma :-(
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.