maly kaczor Napisano 2 Listopad 2004 Autor Napisano 2 Listopad 2004 Znalazłem kilka blaszanych pojemników na ładunki do niemieckiej ciężkiej haubicy sFH 18. Pomimo leżakowania w ziemi blacha zachowała się bardzo dobrze (wygląda jakby była ocynkowana?), na wieczkach zachowały się napisy namalowane farbą (Sond-Kart 7 u 8, s.F.H. 18). Ponieważ w kilku miejscach wychodzi trochę powierzchniowej rdzy chciałem potraktować ją fosolem (omijając farbę), a potem całość zabezpieczyć razem z napisami - najlepiej jakimś bezbarwnym lakierem. Czy jest jakiś wypróbowany specyfik, czy też eksperymentować z lakierami na bazie nitro - szkoda byłoby stracić oryginalny opis zawartości puszki.
Grzesio Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Broń boże nitro, za agresywny rozpuszczalnik - może wyżreć farbę pod spodem. Proponowałbym raczej lakier olejny lub akrylowy - np. modelarski olejny Humbrol Gloss, Satin lub Matt Cote (w BUTELECZKACH), które są dostępne w trzech w/w fakturach, a przede wszystkim są idealnie bezbarwne, bez żółtego odcienia charakterystycznego dla wielu lakierów bezbarwnych.PzdrGrzesiu
Kiler Napisano 22 Grudzień 2004 Napisano 22 Grudzień 2004 Maly kaczor wiem, ze nie zwiazane z tematyka forum, ale moglbys zamiescic tu zdjecie takiego kompletu?
maly kaczor Napisano 22 Grudzień 2004 Autor Napisano 22 Grudzień 2004 Dzięki wielkie za poradę, zastanawiałem się nad lakierem samochodowym, ale skoro stosuje się do nich nitro (podobno), to chyba rzeczywiście kupię raczej lakier modelarski. Jeśli chodzi o zdjęcia, to postaram się je wrzucić, ale najpierw muszę zmusić kogoś do pożyczenia cyfrówki, a potem przywieźć pojemniki do domu. Proszę w każdym razie o cierpliwość :)
bocian1 Napisano 23 Grudzień 2004 Napisano 23 Grudzień 2004 A czemu nie rozpuścić trochę świeczki w benzynie ekstra.i całość pokryć i trochę przetrzeć szmatką.Moim zdaniem najprostszy sposób zabezpieczeń.Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.