Tominew Napisano 30 Październik 2004 Autor Napisano 30 Październik 2004 704 pluton AK, tyle mi sie udało zidentyfikować!!! Ale nie wiem kto nim dowodził, gdzie walczył i gdzie kapitulował!!!
Tominew Napisano 22 Listopad 2006 Autor Napisano 22 Listopad 2006 Wielkie dzieki za gratulacje, ale i wasz wkład jest bardzo duży, niektóre informacje bardzo mi ułatwiły odnalezienie Pan Tadeusza. P.S. Na koniec dodam że to nie jest koniec tej historii, a początek wielu innych odkryćPozdrawiam wszystkich ,, łowców historii''
Boruta Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 Już mam kopię. Oczywiście bez napisów.Pozdrawiam
mietek Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 No,no weź dyktafon, więcej zostanie niż w pamięci.Może trafisz na kogoś kto zakopał ten plecak?Gratuluję uporu w poszukiwaniach.PS Z capsem się fatalnie czyta.
Boruta Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Wrzuć może temat na konserwację, ja tam pomysłów nie mam, pewnie przy czyszczeniu na mokro się rozpadnie, trzeba by jeszcze pozbyć się grzybów itp.Pozdrawiam.P.S. Ja bym się starał zainteresować tym jakieś muzeum (np. Powstania Warszawskiego), może by to profesjonalnie zrobili.
DTH Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 704 pluton (d-ca kpr podch.Tadeusz Gołebiewski - Sosna", dzis prof. dr.hab. biotechnologii)nalezal wraz z plutonem 705 i 706 do 2 kompanii I batalionu i wedlug planów mial stacjonowac w ramach kompanii po polnocnej stronie drogi Jablonna - Legionowo w okolicach Cegielni i Ludwisina, po sasiedzku z 3 kompania ( plutony 707, 708, 709), ktora znajdowala sie dalej w okolicach Chotomowa. Poniewaz w rejonach tych Niemcy zaczeli koncentracje i przygotowania do obrony przed Rosjanami, batalion zostal w dniu 12 sierpnia zdemobilizowany.Dopiero na poczatku wrzesnia podjeto decyzje o przeprawie na lewy brzeg Wisly.W sklad oddzialow, ktore mialy wziac udzial w tej operacji wchodzil I batalion.Zabral on z Choszczowki cale uzbrojenie 300 osobowej jednostki, noca z 7/8 wrzesnia przeprawil sie na druga strone Wisly i okolo poludnia 8 wrzesnia zameldowal sie w Wierszach, w miejscu postoju d-twa Grupy Kampinos.Rzeczywiscie, zgodnie z tym co pisze Znalazca, oddzial uzbrojony byl w zrzutowa bron ( wymienione Thompsony i Steny) i posiadal rusznice ppanc.Nie bardzo jednak rozumiem, jak mogl pozostac zakopany magazyn broni po prawej stronie Wisly (czyli tam gdzie wyplynely fanty), skoro dowodca plutonu 704 przeszedl z batalionem i bronia do Kampinosu, a przytoczone wyzej fakty opisane byly Jego reka w wydanym w 1994 roku Zeszycie nr 2 Na przedpolach Warszawy "...
Tominew Napisano 18 Październik 2005 Autor Napisano 18 Październik 2005 Witam!!! Po przerwie wrzucam fotke moich dotychczasowych fantów które wykopałem razem z opaskami. To oczywiście część wszystkich rzeczy które tam były, ale postaram sie wrzucić jak je oczyszcze i zakonserwuje. Co to jest za model menażki (w dolnym prawym rogu)? Było ich 3 sztuki.Moim zdaniem albo jest to wczesny model niemiecki , albo wersja węgierska?Pozdrawiam
Tominew Napisano 18 Październik 2005 Autor Napisano 18 Październik 2005 Witam!!! Razem z opaską trafiłem amunicję Parabelum 9mm ale jest na nich dziwna sygnatura C-P....43.....9MM.Mam podejrzenia że jest to amunicja stenowska ze zrzutów. Czy mam racje? A jeśli nie to napiszcie z jakiej fabryki jest ta amunicja. Pozdrawiam
DTH Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 Az sie zdziwilem, ze nikt nie odpowiedzial, tylu tu znawcow PW:) To jest VII Obwód AK, tzw Obroża, czyli teoretycznie nie byl to pluton walczacy bezposrednio w stolicy.Obroza tworzyla jakby pierscien wokol Warszawy i jej zadaniem bylo odcinanie zaopatrzenia transportu do miasta.Ciezko bedzie namierzyc chyba ten wlasnie pluton, ale najlepiej byloby gdybys podal orientacyjnie miejsce znalezienia fantu, bo VII Obwod to przykladowo i Legionowo i Pruszkow i Piaseczno, a wiec spory rozrzut.
Boruta Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 Tominew, to masz tą opaskę, czy nie?Pozdrawiam
Tominew Napisano 4 Listopad 2004 Autor Napisano 4 Listopad 2004 Hakas!! Niestety mylisz się fanty te nie zostały znalezione pod Jaktorowem, tylko w rejonie Jabłonny i Legionowa.
kuba321 Napisano 19 Listopad 2006 Napisano 19 Listopad 2006 Również moje gratulacje. Aż się zaczytałem w tych wszystkich postach. Fajnie się czyta, fajna przygoda i zaskakujące zakończenie. Jeszcze raz GRATULACJE!...CirrusCX
Tominew Napisano 12 Listopad 2004 Autor Napisano 12 Listopad 2004 Panowie!!! CZy macie jeszcze jakieś informacje na ten temat.
Frozzer Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 tominew - napisz do whatfora - na pewno go to zainteresuje
hakas Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Tomiew nie chodziło mi że wykopek pochodzi z jaktorowa ale, że po rozbiciu pod Jaktorowem przebijali się małymi grupami i chcąc wniknąć w cywilu zakopali to co mogło ich zdemaskować
Kopi Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Witam.Opaska należała do żołnierza VII Obwodu Armii Krajowej, Powiat Legionowo, 3 Kompania, 709 pluton.PozdrawiamKopi
Kopi Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Witam.Możliwa jest hipoteza, że rzeczy zostałe zakopane podczas przemarszu 709 plutonu do Zgrupowania Kampinos. Po koncentracji w leśniczówce CH. oddział przbijał się w stronę Wisły i napotykając nieprzyjaciela musiał zmienić trasę marszu co nie uchroniło go przed potyczką. Po niej oddział znalazł się w rozproszeniu i mozliwe, że ktoś zakopał te fanty myśląc, że znalazł się w sytuacji bez wyjścia. Notabene oddział przebił się do Kampinosu.PozdrawiamKopi
Tominew Napisano 4 Listopad 2004 Autor Napisano 4 Listopad 2004 Kopi!!! Słuchaj!!! Coś mi nie gra!!! Czemu 709 pluton???? Na opasce jest 704??? I czemu 3 kompania???? Wytjaśnij mi skąd masz takie informacje???
Boruta Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 Przepraszam, że się powtarzam, ale czy mógłbyś podać jej wymiary i może fotki od spodu i może byś opisał sposób szycia? (mogą być tylko wymiary, jeśli można).pozdrawiam
Kopi Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Witam.Ach k..a 704! Sorry, źle przeczytałe. sorry za zamieszanie.PozdrawiamKopi
Kopi Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Witam.Ale jeśli znalazłeś to w okolicach Legionowowa to prawdopodobnie 704 pluton wchodził w skład 3 Kompanii. Akurat 709 był w samym Legionowowie, być może 704 był w miejscowościach k/Legionowa (pamiętajmy, że w czasie wojny nie były to duże miejscowości). Sprawdzę.PozdrawiamKopi
Tominew Napisano 9 Listopad 2004 Autor Napisano 9 Listopad 2004 Czesć Boruta!!! Szerokość opaski to 10,5 cm
Tominew Napisano 19 Październik 2005 Autor Napisano 19 Październik 2005 Nie ma problemu mietek!!! To jedno ze zbliżeń
hakas Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Swietnie że ktoś tak dobrze zna dzieje powstania. Mój ojciec dołączył do powstania z posiłkami z podkarpacia a dokładnie z oddziałem kap. Mazepy
Pytanie
Tominew
704 pluton AK, tyle mi sie udało zidentyfikować!!! Ale nie wiem kto nim dowodził, gdzie walczył i gdzie kapitulował!!!
66 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.