Skocz do zawartości

Wspolne akcje WIN-NSZ-UPA?

aaaa.gggg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chcialbym sie dowiedziec czy Szanowni Forumowicze wiedza cos na ten temat.Slyszalem ze byly takie akcje. Chodzi mi tutaj o sotnie Hrynia",Bira",Stacha".Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Napisano
Trochę się interesowałem tematem walk w Bieszczadach i tamtych okolicach ale jakoś nie spotkałem się z opisami wspólnych akcji Polaków i UPA. To raczej nierealne zważywszy na spiralę wzajemnej nienawiści. No i polskie podziemie skutecznie temperowało bojowe zapędy ukraińców. Ps. Może w literaturze z okresu PRL są jakieś tego rodzaju wzmianki ale w tym wypadku jestem skłonny stwierdzić, że to pomówienie.
Napisano
Porozumienie pomiedzy AK DSZ a UPA zostało zawarte na Podlasiu i dotyczyło raczej zasad wspólnego pobytu na danym terenie a nie konkretnych zadan czy też akcji bojowych, tzn. które wsie rekwiruja jedni a które drudzy, w których mieszka AK a w kytórych UPA itd.
Szczegóły są albo u Motyki albo u Wnuka w
Lubelski Okręg AK-DSZ i WiN"
pozdro
Napisano
Tenże sam Motyka popełnił jakieś dwa lata temu dzieło pt wspólp;raca win dsz i upa" (cytuję z pamięci) w którym to opisał wspólne akcje bojowe tych formacjii min. atak na jednostkę w Hrubieszowie, co ciekawe jedną z niedoszłych ofiar był niejaki Jaruzelski wówczas porucznik który rejteradą haniebna skórę swa ratowac musiał.
pzdr Michał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie