Skocz do zawartości
  • 0

jakie ptaszysko ?

heres73

Pytanie

Napisano

witam,szanowne grono forumowiczów.dziś znalazłem te oto skrzydełka,czy może ktoś wie jakie ptaszysko je nosiło ? z góry dziękuję i pozdrawiam

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy na większym jest fragment napisu czy się myle? Materiał wykonania to chyba miedz. Na wojskowy za ozdobny Moze to z jakiegoś kościoła lub cmentarza? Gdzie go znalazłeś czy tam się toczyły walki napoleońskie?
Napisano
Może to anielskie skrzydła? - np. jakiegoś przypadkowo (?) zestrzelonego cherubinka.
No chyba, że kwalifikujesz anioły jako ptaszyska - wtedy wszystko okej.
Napisano
Na lewym skrzydełku widze rozetkę po między jakimiś napisami u góry w półokregu może to trochę was naprowadzi.pozdrowienia hakas
Napisano

witam,szanowne grono forumowiczów.dziś znalazłem te oto skrzydełka,czy może ktoś wie jakie ptaszysko je nosiło ? z góry dziękuję i pozdrawiam

Napisano
wlepiam gały w te skrzydełka już od 20 min. Są piękne. ni jak jednak nie mogę ich przypisać do tych prezentowanych w zestawieniu orzełków".

Z tego dwudziesto minutowego przypatrywania się tym cudeńkom, mogę powiedzieć tyle, że raczej nigdy nie były podczepione do żadnego ptaszyska, a ich byt od momentu tłoczenia był samoistny.
Czy te skrzydełka pasują do siebie po ich zetknięciu? Bo jeżeli tak, to przychodzi mi do głowy obraz skrzydeł jestrzębia w przyziemieniu (lewe skrzydło- powierzchnia wewnętrzna, prawe- zewnętrzna skrzydła).

Pozdrawka
Napisano
...miało być atakującego jastrzębia", ale teraz chetnie się wycofam z określenia w jakiej fazie lotu był ten ptaszek, bo po bliższym przyjżeniu się jestem skłonny powiedzieć,że są to powierzchnie wewnętrzne skrzydeł i raczej są one rozpostarte w pozycji statycznej. (ale namotałem).

Dodam jeszcze, że raczej nie jest to fant" kościelny. Te skrzydełka były tłoczone z blaszki w wiekszej ilości, a takiej masówki kosciół nie akceptował. A poza tym to po co w kościele same skrzydełka, tam raczej widuje się je z właścicielami :-]. To raczej motyw militarny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie