Jump to content
  • 0

Co to za znalezisko?

Guest Sewil

Question

Proszę o identyfikację mojego nowego znaleziska bo nie wiem co to za pistolet wygląda mi to na APS rosyjskie ale nie wiem a drugie znalezisko do jakaś okładzinka ale nie wiem od czego chyba od jakiegoś rewolwera bo troche mała jest 7cm na 3 cm Z góry dziękuję za pomoc !!!

4 answers to this question

Recommended Posts

Konkretnie jest to pistolet FN Modéle 1922 (proszę zwrócić uwagę na sposób zamocowania muszki!).
Wywodził się on w prostej linii ze wspomnianego FN Mle 1910 (kalibru 7,65 Browning), a jeszcze konkretniej z jego wersji kalibru 9 mm Short oznaczanej czasem Mle 1912. Pistolet ten został skonstruowany w roku 1922 na zamówienie Jugosławii i różnił się od Mle 1912 wydłużoną lufą (z czym wiązało się też przedłużenie zamka za pomocą zatrzaskowo mocowanej przedłużki z muszką - tutaj jej brakuje), właśnie powiększonymi przyrządami celowniczymi (Mle 1910 i 1912 były pistoletami kieszonkowymi i stąd ich celownik był symboliczny, ukryty wewnątrz rynienkowego wgłębienia na grzbiecie zamku, i z boku był niewidoczny) i wydłużonym chwytem mieszczącym ośmionabojowy magazynek. Oprócz Jugosławii Modéle 1922 został też zakupiony przez policje innych krajów europejskich, używany był w czasie 2WŚ także przez Niemców.
Spotyka się też bardzo rzadkie egzemplarze będące połączeniem wydłużonej lufy Mle. 1922 i szkieletu Mle. 1912.
Mle 1922 w dobrym stanie znajdują się m.in. w MWP w Warszawie, choć czasem błędnie podpisane.

czesc wyciągnąłem go z octu pisze na nim fabri... i wrzer internationale qubbera belgium 32r na dole browing's round depostt a z drugiej strony są numery seryjne 7695 może ktoś wie gdzie można sprawdzić właściciela

PrzedPo

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information