Skocz do zawartości
  • 0

Co to za znalezisko?

Gość Sewil

Pytanie

Napisano
Proszę o identyfikację mojego nowego znaleziska bo nie wiem co to za pistolet wygląda mi to na APS rosyjskie ale nie wiem a drugie znalezisko do jakaś okładzinka ale nie wiem od czego chyba od jakiegoś rewolwera bo troche mała jest 7cm na 3 cm Z góry dziękuję za pomoc !!!

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A nie będzie to FN browning wz. 1910?? W muzeum w Sochaczewie mają parę takich.
Napisano
może ktoś ma zdięcia albo chociaż link gdzie można zobaczyć ten pistolet w stanie troche lepszym albo muzealnym ?? a i dzięki za identyfikacje.
Napisano
Konkretnie jest to pistolet FN Modéle 1922 (proszę zwrócić uwagę na sposób zamocowania muszki!).
Wywodził się on w prostej linii ze wspomnianego FN Mle 1910 (kalibru 7,65 Browning), a jeszcze konkretniej z jego wersji kalibru 9 mm Short oznaczanej czasem Mle 1912. Pistolet ten został skonstruowany w roku 1922 na zamówienie Jugosławii i różnił się od Mle 1912 wydłużoną lufą (z czym wiązało się też przedłużenie zamka za pomocą zatrzaskowo mocowanej przedłużki z muszką - tutaj jej brakuje), właśnie powiększonymi przyrządami celowniczymi (Mle 1910 i 1912 były pistoletami kieszonkowymi i stąd ich celownik był symboliczny, ukryty wewnątrz rynienkowego wgłębienia na grzbiecie zamku, i z boku był niewidoczny) i wydłużonym chwytem mieszczącym ośmionabojowy magazynek. Oprócz Jugosławii Modéle 1922 został też zakupiony przez policje innych krajów europejskich, używany był w czasie 2WŚ także przez Niemców.
Spotyka się też bardzo rzadkie egzemplarze będące połączeniem wydłużonej lufy Mle. 1922 i szkieletu Mle. 1912.
Mle 1922 w dobrym stanie znajdują się m.in. w MWP w Warszawie, choć czasem błędnie podpisane.
Napisano
czesc wyciągnąłem go z octu pisze na nim fabri... i wrzer internationale qubbera belgium 32r na dole browing's round depostt a z drugiej strony są numery seryjne 7695 może ktoś wie gdzie można sprawdzić właściciela

PrzedPo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie