dariusz08 Napisano 25 Październik 2004 Autor Napisano 25 Październik 2004 Koledzy proszę o pomoc w identyfikacji hełmu.Prawdopodobnie jest to hełm formacji ochotniczej SS,tylko jakiej?wiem ,że z tarczy już niewiele zostało ale może ktoś potrafi mi pomóc.http://www.bands.sck.pl/index.php?action=Listings&cat_id0=1&cat_id1=4&cat_id2=10&item_id=1925
bjar_1 Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 Mój ojciec miał za dzieciaka niemiecki hełm ,nie miał on innych kalkomanii niz taka jak na załączonym obrazku. Wiecie może co to było?pzdrbjar_1
dariusz08 Napisano 28 Październik 2004 Autor Napisano 28 Październik 2004 Dziękuję Łukasz za chęć pomocy,szkoda tylko że się nie udało.
dariusz08 Napisano 27 Październik 2004 Autor Napisano 27 Październik 2004 Hełm jest oryginalny na 100% inaczej bym go nie kupił,tylko ktoś mi napomknął,że runy są z drugiej strony bo mogł być noszony właśnie przez ochotników z krajów sprzymierzonych z rzeszą.Jeśli to prawda to na narodowość powinna wskazywać druga kalka a z tej niewiele zostało dlatego pomyślałem,że może ktoś coś takiego już widział i może mnie uświadomić.
dariusz08 Napisano 25 Październik 2004 Autor Napisano 25 Październik 2004 Koledzy proszę o pomoc w identyfikacji hełmu.Prawdopodobnie jest to hełm formacji ochotniczej SS,tylko jakiej?wiem ,że z tarczy już niewiele zostało ale może ktoś potrafi mi pomóc.http://www.bands.sck.pl/index.php?action=Listings&cat_id0=1&cat_id1=4&cat_id2=10&item_id=1925
Łukasz Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Witam! Jak dla mnie to zwykły hełm bojowy M42 używany niegdyś przez SS. Nie bardzo wiem o co chodzi z formacją ochotniczą... były jakieś różnice w hełmach? Pozdrawiam, Łukasz
dariusz08 Napisano 26 Październik 2004 Autor Napisano 26 Październik 2004 No tak,ale z tego co wiem to Waffen SS nosiły runa na prawej stronie hełmu,tu jest odwrotnie.Czyżby pomyłka ?
dariusz08 Napisano 29 Październik 2004 Autor Napisano 29 Październik 2004 Może ktoś ma adres kolegi Bolas",stronka fajna,dużo ciekawych zdjęć szkoda tylko ,że nie znalazłem tam mojego hełmu.Pewnie przez tą startą tarczę nie prędko dowiem się kto go nosił.
Łukasz Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 Witam! Znalazłem pewną informację, odszukałem zdjęcie niemieckiego hełmu M35 z runami po obu stronach dzwonu. Malowanie i wyściółka standard (M31). W opisie znajduje się zdanie mówiące, iż mógł on być noszony właśnie przez zagranicznych ochotników w Waffen SS. Pozdrawiam, Łukasz
dariusz08 Napisano 29 Październik 2004 Autor Napisano 29 Październik 2004 No tak,tyle już wiemy tylko czy na podstawie tej śladowej tarczy uda się ustalić o jakich ochotników chodzi.
michalczewski Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 Druga kalka wskazuje na Francje. Co do ochotnikow z poza niemiec to czesto przyklejano runy na godlo partyjne (jedno na drugie) przez co mamy dwa dekale z runami na jednym helmie. Poszukaj kontaktu z kolega o niku Bolas" on byl przy wytarganiu z ziemi helmu z kalka w bialo-czerwona szachownice (ochotnicza jedostka ss z chorwacji) moze bedzie dysponowal fotkami tej ciekawostki. Jak cos to ja tez pisze sie na te fotki :)
Łukasz Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Cholera, no fakt! Nie zwróciłem na to w ogóle uwagi... (ale wstyd...) Dziwne, hełm wygląda na oryginał, a nie myślę, żeby ktoś się pomylił naklejając dekalsy. Spróbuję coś na ten temat znaleźć w literaturze, może trafię jakieś info. Pozdrawiam, Łukasz
mis Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/helmets.htm
michalczewski Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 Co do ochotnikow z francji to akurat na ziemiach polskich (pomorze-Kolobrzeg) walczyla dywizja Grenadierow pancernych Charlemage" (Karol Wielki")
davx Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 WITAJsłuchaj ja już Ci odpowiadam na to pytanko były takie pomyłki w czasie wojny że naklejano dekale odwrotnie już się z tym spotkałem i właśnie też SS widać że ten hełm jest raczej oryginał więc tak to wygląda pzdr.davx
Pytanie
dariusz08
http://www.bands.sck.pl/index.php?action=Listings&cat_id0=1&cat_id1=4&cat_id2=10&item_id=1925
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.