Gość Napisano 20 Listopad 2002 Napisano 20 Listopad 2002 Witam wszystkich!Ponieważ jesienno-zimowa pora nie sprzyja kopaniu biorę sie właśnie za rekonstrukcje wrześniowej broni.W związku z tym poszukuję wszystkiego na temat karabinku wz. 29 ewentualnie 98 oraz UR-a. (schematy, rysunki, wygląd, itp.).Może ktoś ma jakieś materiały na ten temata albo nawet posiada taką broń i mógłby mi ją wypożyczyć, dać sfotografować, itd. (zaznaczam, że chodzi mi o maks. wierną kopię, łącznie z oznaczeniami).Może ktoś chciałby popracować nad nią razem ze mną i również dla siebie odtworzyć karabin.Postanowiłem przyłączyć się do jakieś grupy rekonstrukcyjnej, a własna budowa da lepszą frajdę niż kupno nawet najlepszej gotowej kopii.Zapraszam do współpracy.Piszcie na mail: m.szkup@eniro.pl
Hartmann Napisano 20 Listopad 2002 Napisano 20 Listopad 2002 Co do grupy rekonstrukcyjnej jak i samej rekonstrukcji mogę pomóc.Jak co to napisz.hartmann_pl@yahoo.comLeszek
Gość Napisano 21 Listopad 2002 Napisano 21 Listopad 2002 Aha, sorry - mieszkam w Ożarowie Mazowieckim pod Warszawą.
Gość Napisano 21 Listopad 2002 Napisano 21 Listopad 2002 UR-a to chyba nikt nie ma w postaci kopii, jak również wykopy są b. żadkie. Przy muzeum w Sochaczewie powstaje grupa rekonstrukcyjna i przydałby się ktoś z UR-em.Pozdrawiam wrześniowców.
Gość Napisano 21 Listopad 2002 Napisano 21 Listopad 2002 Wiem, że żadko widać kopię UR-a i właśnie dlatego chciałby ją zrobić, ale Mauzer jest mi potrzebny jako podstawowa broń w grupie rekonstrukcyjnej.Poza tym mam ambitny plan, żeby w razie możliwości zrobić także inne kopie sprzętu cięższego.Wiem, że to trudne i czsochłonne, ale skoro lubię grzebać w ziemi to mogę też pogrzebać w sprzęcie.Pozdrawiam
Gość Napisano 11 Grudzień 2002 Napisano 11 Grudzień 2002 Witam ponownie!Jak może wiecie przez jakiś czas wnikałem w możliwości rekonstrukcji broni i doszedłem do różnych wniosków.Na obecnym etepie chciałbym już nie tylko zrekonstruować karabin (nie ma to zresztą głębszego sensu ponieważ są już dosyć tanie i dobre kopie), ale również tak go zbudować by strzelał nabojami hukowymi (6 mm).= z mozliwościa 5-krotnego repetowania.Próbując rozwiązać problem konstrukcyjnie doszedłem jednak do wniosku, że właściwie może to być albo jednostrzałowiec, albo wierna kopia mechanizmu przedwojennego Mausera (tamto rozwiązanie było najlepsze).I tu właśnie zaczyna się problem.Jak poradził mi Hartmann najlepiej byłoby wytoczyć taką samą łuskę jak oryginalna, ale w jej środek włożyć pocisk (hukowy).Czy to jednak możliwe jest w naszym gów*** prawie, które w ogóle nie uznaje pojęcia broni kolekcjonerskiej, albo rekonstrukcyjnej?Czy własny projekt nasza władza mogłaby uznać jako nielegalny wyrób broni?Jak taki problem rozwiązany jest w innych krajach, proszę o odpowiedzi.Aha, dodam też że lufa miałaby kaliber bardzo mały, niemożliwy do wystrzelenia pocisku, a i strumień gazów byłby za mały by zrobić komuś krzywdę.
Peter Napisano 11 Grudzień 2002 Napisano 11 Grudzień 2002 Może nie na temat, ale widziałem rekonstrukcję PPS-a z apędem" elektrycznym. Odgłos serii był imponujący (zwarcie kondensatora 5uF/ 300V). Błysk też. Tylko, że baterie R6 - 8szt starczały na ok. 1 min ognia ciągłego".Konstrukcja cepa" , coś jak by elektromagnes z przerywaczem. Może bezpieczniej ?
Gość Napisano 12 Grudzień 2002 Napisano 12 Grudzień 2002 Peter, jak najbardziej na temat.Myślałem również o elektrycznej konstrukcji, ale upadła ze względu za niskiego natężenia dźwięku.W ten sposób możnaby wydawać odgłos strzału i jednocześnie repetując dla lepszego wrażenia wyrzucać sztuczne łuski, sprytne.Nie brałem jednak pod uwagę kondesatora dlatego wrócę do tamtego projektu, wielkie dzięki.P.S. Jak będziesz coś jeszcze miał na podobny temat to podeślij.Pozdrawiam
Peter Napisano 29 Grudzień 2002 Napisano 29 Grudzień 2002 Konstrukcja jest prosta. Skontaktowałem się z konstruktorem tej pepeszy" . Elektronika jest zaadoptowana z zamochodowego stroboskopu - urządzenia do ust. wyprzedzenia zapłonu z lampą błyskową. Nowy model będzie z lampą rurkową - xenon wyładowczy. Niestety im większa szybkostrzelność tym mniej naładowany kondensator i mniejszy huk wystrzału". Sprawdziłem, rozładowanie (zwarcie na przerywaczu) kondensatora 100uF z napieciem 250V daje efekt ok 100 dB z odległości 5m. Niestety z baterii R10 (10szt)do napięcia 250V ładuje się ok. 5-10s.R20 są za duże do magazynka.
fiku Napisano 30 Grudzień 2002 Napisano 30 Grudzień 2002 spróbuj użyć zamiast baterii akumulatorków, powinno sie ładować szybciej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.