Jump to content

oskard saperski

wons

Recommended Posts

Posted

Witamy. Odświeżymy trochę dawniejszy wątek załozony 13.02.2003 przez kolegę vonadamskiego.
Chodzi nam o zamieszczone tam zdjęcia oskardów saperskich.
Jedno z nich obok, wykonane przez kol. Gambita. Adres str.
http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=17495#17495
mamy nadzieję, że kolega Gambit się nie obrazi, ale temu krokowi przyświecał cel aby nie skakać po forach:)

Posted

tu natomiast zdjęcie z powyższego postu wykonane przez kolegę vonadamskiego.
Wczym jest problem? otóż wśród resztek oporządzenia niemickiego oprócz menażki z kamuflarzem, skrzyneczki na części do lampy karbidowej, puszek po maskach itp wyskoczył toki oto cudak - zdjęcie poniżej..

Posted

jeszcze nie oczyszczony. Został on przez nas zignorowany poprostu pomyliliśmy go z toporkiem strażackim którego zdjęcie zamieszczone jest powyżej naszego wykopku - i z tego co wiemy którego wzór nie zmieniał się przez lata
(nota bene do tej pory jest on używany w niektórych jednostkach OSP).Dzięki skakaniu po postach naprawiliśmy swój błąd i czym prędzej go wzieliśmy.
I tu zachęcamy do dzielenia się Waszą wiedzą na temat (dla nas jest to nowość..)jeżeli macie zdjęci to wrzucajcie!
z pozdr. Wons.

Posted
mam mam tylko aparatu na razie nie mam.Sprzęt jest tylko ludzie wioskowi go modernizowali ucinając tylny ząb.Na własnej skórze tego doświadczyłem wykopałem taki z ostrym końcem.Chłopek roztropek pozwolił mi wejść do swojego lasu będąc przy mnie zażądał topora bo będzie rąbał nim drzewo zaproponowałem ,że kupię mu sikierę (mam wykopanych tez z10sztuk)nie zgodził sie.Teraz odwiedziłem gościa uwalił
róg normalnie szlag mnie trafił i jeszcze mówi że mogę za darmo wziąść bo słabo się rąbie.Schizofrenik paranoidalny
jutro lece mu zabrać może róg tez jest.
Drugi typ to taki jak w kilofie spłaszczony róg ostatnio mój syn 9 letni wyciagnał taki sam sposób mocowania metalowych ochraniaczy trzonka jest ciekawy i różny. Na śrubę wiercenie w trzonku jak i metalowy pierścień obejmujący trzonek i te pręty ale co tu gadac na sucho
zrobię zdjęcia to pogadamy.
Ciekawe też łopaty sa półokrągłe.
Sprzęt ten traktowałem trochę jako smieci ale jak syn wyciągnął to myślę że warto na niego spojrzeć uważniej.
Posted
Pokazane narzedzia na pewno nie sa oskardami saperskimi. Prawie bylbym dal sobie reke uciac ze to sa czekaniki - etatowe wyposazenie sekcyjnych w kawalerii (zamiast lopatek) i niektorych pododdzialow lacznosci.

Pozdrawiam
Krzysztof
Posted
aaa,to ciekawostka...zawsze lepiej to wyglada ze to nie jest zwykly pozarniczy,z sasiedniej remizy.:-)))
Praktycznie razem z tym oporkiem" wykopalem cos ala kilof.Tzn wyglada jak pol kilofa,czyli tylko jedno ostrze,to plaskie,szerokie.Z pewnoscia tak zostal wykonany,odlany.Wykopek ze stanowisk najpierw niemieckich,potem rosyjskich.Walki o 3-miasto.
Jutro dam fotke.
pozdr i dzieki.
Posted
Dodam, że ten von Adamskiego to austryjacki czekan. Czekany były na wyposażeniu kawalerii i chyba piechoty. Na ileś tam saperek przypadał czekan.
Pozdrawiam
Posted
Oskard to skladane narzedzie, glownie saperskie/pionierskie, chociaz byl tez czescia pelnego wyposazenia np wozow tab wz 19 (o innych wz nie wiem ale pewnie tez tak) i innych. Saper/ pionier nosil oskard zlozony w pokrowcu na pasie na lewym biodrze, raczka do gory przytroczona albo do plecaka albo, gdy delikwent nie mial plecaka, do naramiennika. Jesli uda mi sie pokonac technologie to postaram sie umiescic odpowiednie fotki/rysunki z instrukcji.

Czekanik to jak wspomnialem cos podobnego do toporka strazackiego i byl etatowym wyposazeniem sekcyjnych w kawalerii plus na pewno niektorych pododdzialow lacznosci. W piechocie jeden czlonek kazdej druzyny strzeleckiej byl etatowo wyposazony w topor typ II (nie czekanik) zamiast lopatki (ale ktory czlonek, nie udalo mi sie ustalic). Jedna fotka sugeruje ze ten szczesliwiec byl rowniez wyposazony w duze nozyce do drutu w pokrowcu. Nie jest wykluczone ze czekaniki byly na wyposazeniu sekcyjnych ckm/mozdzierzy w piechocie ale nie mam zadnych danych czy tak faktycznie bylo, czy tez byly Topory Typ II.
Posted
a co kolega Gephardt sadzi o moim sprzecie?CZy faktycznie moze byc az tak stary jak sugest ze I wojenny?
Moze gdyby ten temat byl na identyfikacji"mozna by ciut wiecej poznac opini...
pozd.Atego.
Posted
Przepraszam

Niestety oskardy to moze i poznalbym. Czekaniki znam tylko z 'instrukcji', autentycznego polskiego to tylko widzialem kawalek wystajacy spod innego sprzetu lacznosci. Mogly byc oczywiscie roznych wyrobow rozniacych sie detalami. A zagraniczne to wogole biala plama dla mnie. Jezeli za to ktos ma ilustracje / fotki autentycznego polskiego to bylbym wdzieczny za pokazanie.

pozdr
Krzysztof
Posted
Witam.

Dzisiaj trafiliśmy oskardzik praktycznie identyczny jak ten z trzeciego postu - pierwszy od góry, z identycznym wcięciem. I znajdował się na pozycjach gdzie były toczone walki - a Straży pożarnej w pobliżu nie bardzo.

Pozdrawiam.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information