simon07 Napisano 19 Październik 2004 Autor Napisano 19 Październik 2004 Na forum identyfikacja - w wątku o chełmie niemieckim - dzisiejszy wateczek mojego autorstwa- tak przy okazji jaca2003 poinformował mnie o tym, że za puste skorupy moździeżowe można dostać od 2 w górę....Podkreślam - pusty bez spłonek, materiałów, z puściutkim zapalnikiem itd. Po prostu DECO FULL. Jak to możliwe? Czy skorupy granatów też tak samo w świetle prawa wyglądają? Miny? Zapalniki puste?Dlaczego np na allegro można legalnie tym handlować...? Jak je zalegalizować?... Nie wiem jak Wy - ja jestem wszoku - help me........zaskoczony simon
simon07 Napisano 19 Październik 2004 Autor Napisano 19 Październik 2004 Bardzo proszę o fachową poradę - myślęze temat wielu z nas dotyczy...................
jacenty2004 Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 A ja myślę, że nie za wielu i dobrze by było żeby tatusiowie przetrzepali wam tyłki za zbieranie takiego badziewia na temat którego nie macie zielonego pojęcia,a wasza wiedza oparta jest głównie na postach smarkatych znawców"
simon07 Napisano 19 Październik 2004 Autor Napisano 19 Październik 2004 No Panie Jacenty - to było co najmniej niemiłe. Po pierwsze tatus tyłka mi nie trzepie od jakichs 25 lat... Nie jestem też amatorem rozrywek - owszem chodzęz wykrywką i dość często znajduję rozrywki... Zawsze-podkreślam Panie Jacenty - ZAWSZE - zgłaszam takie cudeńka saperom.... I oni ZAWSZE je zabierają tam gdzie trzeba.... Co do mojej wiedzy... Miło mi, że Pan wie lepiej co umiem a czego nie... I tu niespodzianka - przez 6 lat w wojsku byłem saperem... Ale nigdy nie słyszałem, żeby ktokolwiek został ukarany za skorupy. Mam ich dużo - wszystkie absolutnie czyste - nie zależy mi na emocjach związanych z trzymaniem czegokolwiek wybuchowego w domu.... Zbieram je - już czyste - od znajomych saperów - sztuki, których nie mam kupuję np. na allegro - czy to coś za co Panie Jacenty trzeba na człowieka wskakiwać? A tak przy okazji - forum jest dla ludzi kulturalnych, którzy jeżeli ktoś pyta w sposób kulturalny proszeni są o odpowiedź.... Brawo Panie Jacenty - a ile Pan ma lat.... Nie szukam na forum zadnych waśni czy sprzeczek - zadałem konkretnepytanie i czekam na odpowiedź. Panie Jacenty - Panu dziękuję bardzo - za umoralnianie, naukę i wygłaszanie górnolotnych frazesów i sloganów. Pozdrawiam nadal zaskoczony Simon.
Pioterek Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Z tego co się orientuję, to za puste skorupy (bez śladów materiałów wybuchowych!!!) nic nie mogą Ci zrobić. Autorzy ustawy nie przewidzieli, że ktoś będzie to zbierał :) i ujęli tylko materiały wybuchowe oraz materiały pirotechniczne, przemilczając korpusy pocisków, granatów itp.Jeśli uprawiam herezję, to niech ktoś mnie naprostuje.Pozdrawiam
simon07 Napisano 20 Październik 2004 Autor Napisano 20 Październik 2004 Dziękuję, o to mi chodziło. Nie uspokaja mnie to jednak zbytnio - pomóżcie.
mietek Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Mogą zostać skonfiskowane w celu sprawdzenia przez sperów, czy są aby na pewno nie groźne. To, iż byłeś saperem i znasz saperów zmienia dość mocno sytuację i to na twoją korzyść.
jacenty2004 Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Mój drogi Simonie mój post nie był skierowany do człowieka którego tato nie pierze już od 25 lat ,który był saperem i wie co to zardzewiała śmierć tylko do nastoletniej braci która zaczyna swoją pasję akurat od tego od czego nie powinna czyli zbierania rozrywek i prób ich samodzielnego rozbierania... dokładnie to widać w niektórych postach na tym forum jak jeden małoletni znawca" z drugim rozkłada niewypał bo przecież jak zardzewiały to zepsuty. a zdrugiej strony jak stary saper może zadawać takie pytania ?.... no chyba, że przesiedziałeś całe wojsko w kuchni?
Boruta Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Dla młodych przydałoby się parę fotek rączek bez palców i ludzi bez rąk. To działa na wyobraźnie.Pozdrawiam
Gandalf de Grey Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Salve,...obawiam sie, ze przy dzisiejszym podejsciu do sprawy (11.09.2001... oraz strach czerwonych, ze ludzie moga sami posiadac bron palna i inne zabawki) nawet puste skorupy moga byc wziete jako elementy amunicji.... To ze ktos byl czy nawet i jest saperem nic nie znaczy jesli inni polityczni doradcy czerownych powiedza, ze to moze wybuchnac jak sie tam cos wsadzi...Przepraszam za polityczna niekorektnosc (a tu za polskosc mego jezyka) lecz taka zaczyna byc rzeczywistosc. W UK nawet zabraniaja juz polowac...Z szacunkiemGandalf de Grey
simon07 Napisano 20 Październik 2004 Autor Napisano 20 Październik 2004 Jacenty - dowcipny jesteś - ok - zgadzam się, że dzieci szaleją - tu masz absolutną rację - ale identycznie dorośli - kiedyś odbieraliśmy porcję" żelastwa od 40-letniego gościa - miał ponad 100 moździeży radzieckich i kilkadziesiąt 152mmm ! W wieżowcu z gazem..... A więc kwestia wyobrażni nie zależy też od wieku. Mysle też, że jakiś strong rozładuje Twój sarkazm i niechęć do mnie - Zapraszam -wypijemy go w kuchni saperskiej w Orzyszu alboPiszu oki? :-) Pozdrawiam- podkreślam - nigdy o czymś takim jak sankcje za skorupy nie słyszałem- Powodzenia - Jacenty - uśmiech - coco jumbo i do do przodu.... :-) Za każdy post w temacie j.w. będę wdzięczny. Simon
Piorek Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Witam,to znalazlem:http://www.odkrywca.pl/index1.php?action=prawo&artykul=prawnik_1wydaje mi sie ze kwestia skorup jest furtka dla kolegow policjantow bo jesli sie chce psa kopnac powod zawsze sie znajdzie"Piorek
werning Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 nie krzyczcie jeśli sie mylę prosze :) ale wydaje mi sie że skorupki tak samo jak łuseczki powinny mieć powiercone otwory kontrolne" w celu uniemożliwienia powtórnego napełnienia materiałem wybuchowym.
jaca2003 Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 A co ci da powiercenie?Trotyl czy inne świństwo zdetonujesz i bez opakowania.Zawsze można człowiekowi wmówić że za pomocą atrapy przygotowywał zamach terrorystyczny.Obym sie myliłPozdrawiam
kudlaty Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Sprawa jest niestety bardzo skomplikowana, nie wiem jakie są procedury u saperów, ale policji to raczej wszystko jedno, nawet nie sprawdzą czy skorupa jest pusta zobaczą ją i nawet nie zdązysz zaprotestować, niedawno była jakaś sprawa ze złapaniem niemieckiech kolekcjonerów na granicy z jakimiś hełmami, były tam tez zdjęcia i ... skorupy granatów mam nadzieję że mnie pamięc nie myli ale z tego co pamiętam zostały wywiezione i zdetonowane. Wydaje mi się że nikt nie bedzie miał ochoty sprawdzać czy dana skorupa jest pusta czy pełna, zostana wywiezione na poligon i zdetonowane a potem przed sądem będzie można mówić że one były puste :-) Pozdrawiam Mateusz
IRONRAT Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Problem , jak wszystko w naszym kraju jest skomplikowany. Wystarczy zobaczyć jakie bagno panuje wokół broni czarnoprochowej. Ustawa o b. i a. określa wyraźnie amunicję i jej istotne części. Czegoś takiego jak łuska tam nie ma. Ustawodawca nie wpadł na pomysł, iż są jacyś zapaleńcy zbierający skorupy - pozostałości po amunicji, tyle że większego kalibru i nie wyszczególnił ich. Niezależnie od wielkości ustawę stosuje się w identyczny sposób do amunicji niezależnie od kalibru. Jest jeszcze kwestia polskiego burdelu. Taka zasłyszana historyjka. Człowiek (żołnierz) był na urlopie. Miał najazd w domu w efekcie czego znalezione u niego niemieckie odkażalniki do wody zostały uznane za materiał wybuchowy i zlikwidowane prze pirotechników/saprów. Po powrocie z urlopu...Czyli ustawa swoje, a życie swoje. Dopóki nie będdzie jakiegoś Konrada Wallenroda, który przejdzie całą drogę prawną, aż po NSA i Sąd Najwyższy sprawy te pozostaną w wielu wypadkach kwestią czyjegoś widzimisię.IronratPS.Ten Niemiec wszedł w kolizję z ustawą o ochronie zabytków, a nie o broni i amunicji. Hełm i pusta skorupa też mogą zostać uznane przez konserwatora za zabytki.
jaca2003 Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Czyli jak w kazdej ustawie w tym kraju interpretacja nalezy do urzędnika i on okresla co jest czym .A nam co pozostaje?No cóz zawsze mozemy odwołac sie od wyroku lub pisac podanie do Olka o ułaskawienie.Pozdrawiam
jacenty2004 Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 I w taki sposób człowiek popada w alkoholizm!!!... Napisze jakiegoś durnego posta jakiś obrażalski go przeczyta, a potem trzeba się godzić i chlać przez tydzień bo z dobrym już wtedy kumplem... krócej nie wypada wiekopomna chwila śmierci wątroby ...nadejszła"
jaca2003 Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Po co wam ta choroba.mogę się poświecic za was i zalac tego wrednego robaka.Tylko musicie dostarczyc to coś do zalewania a ja już reszte załatwię.Pozdrawiam
jacenty2004 Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 każdy by tak chciał cierpieć na krzywego ryja ! :)
jaca2003 Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Ja mogę cierpiec za miliony... na krzysia.......... i nie powiem mamie.pozdrawiam
simon07 Napisano 20 Październik 2004 Autor Napisano 20 Październik 2004 No cóż - lekarstwo sie właśnie produkuje u zaprzyjaźnionego rolnika... Dobre... 80%.... Po kopaniu jak znalazł- to jak panowie kiedy sie leczymy - zapraszam w okolice Suwałk - gdybyście mieli trochę czasu - napiszcie. Pozdro.
jacenty2004 Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 jaca stary zgredzie i drobny pijaku, a Ty z jakich jesteś okolic?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.