Jackus Napisano 30 Wrzesień 2004 Autor Napisano 30 Wrzesień 2004 Moneta jest bardzo cieniutka. Tak blaszka. Na zdjęciu prezentuję awers i rewers. Wielkością przypomina 1zł. Trzy lilijki i korona podsunęła mi myśl że to jest francuz. Na całej powierzchni widać jakby ślady gryzień. Pytanko: skąd to i z kiedy? Czy to jest złote?
jacenty2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 wygląda na złotą (widać nawet ślady po zębach:) )
nosfer3 Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Z strzepków napisów wyłania sie imię władcy Ludvik ale nie jestem do końca pewien,na 90% to Francja,ewentualnie Holandia.Może ty mając wgląd na monetke z bliska bardziej określisz napisy otokowe awersu i rewersu.Poprawne ich określenie to 90% sukcesu
Raned Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Moim zdaniem jest to liczman (rodzaj żetonu) wykonany z mosiądzu. Jeżeli obiekt ten był przed czyszczeniem barwy brązowj lub zielonej to w 99% tak jest. Natomiast jeżeli wyszedł z ziemi tak jak jest, to proponuję pokazanie jakiemuś numizmatykowi lub jubilerowi, który powie czy to złoto.
dominic Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 cze jest to monetka -zlote ecu,herb francja,oki 1550 -np takie monety mial henio3walezjusz pzdr [szkoda ze nie ladniejsza i tak gratuluje ]
IRONRAT Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Jest to złota (??) moneta. Pochodzi 17/18 wieku. Widoczny jest napis LVD XIII DG...W całości powinien on brzmieć LVD XIIII D.G. FR ET NAV REXczyli Ludwik XIV, z bożej łaski król Francji i Nawarry.Postaram się podać więcej informacji, ale chwilowo to tyle.IronratPS. Napisy na reversie są bardzo nietypowe jak na monety Ludwika XIV. Stąd w chwili obecnej nie dam głowy, czy jest to moneta czy też liczman/medal. L14 był królem Francji od 1643 do 1715 roku.
IRONRAT Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Jackus, czy na rewersie monety dobrze odczytałem ciąg liter ..LAZA...? Czy mógłbyś ewentualnie spróbować odczytać resztę? Na pewno będzie łatwiej niż na tym zdjęciu.Ironrat
MEKO Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Jest to liczman francuski 18 wieczny miałem identyczny tesz myślałem że to złoto ale to tylko mosiądz niestety Hej
IRONRAT Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Wg terminologii francuskiej żeton. Brak daty, czyli wiek 17 lub 18. Ludwik XIV panował 72 lata, ale zaczynał wcześnie - jako 5-latek. Za Ludwika XIV wybito masę żetonów, co wiązało się z kiepskim stanem gospodarki państwa wywołanym iloscią wojen prowadzonych przez króla. Tak przy okazji, to czy pamiętasz może jak brzmiał pełny napis na rewersie?Ironrat
Jackus Napisano 2 Październik 2004 Autor Napisano 2 Październik 2004 Od strony lilijek: PII LAZA GOTTI:LAVFFE RSTI IDruga strona mniej czytelna: LVD XIIIIDG. .REX.w miejsca nieodczytanych, brakujących liter wstawiłem spacje. Pozdrawiam
IRONRAT Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Pełny tekst awersu podałem wcześniej. Na rewersie nie daje mi spokoju ta litera Z. Jest bardzo rzadko spotykana w języku francuskim, w języku łacinskim jest podobnie - tekst wyglada na skrót łacinskiej maksymy, ale nie mogę jej rozszyfrować w tej chwili. Wrzuciłem zdjęcie twojego znaleziska na francuskie forum odkrywców i zobaczymy.Ironrat
Monti Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 IRONRAT, wielka prośba,podaj mi namiar na tą francuską strone.dziekipozdrawiam
IRONRAT Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 Monti,www.prospection.netJestem pod wrażeniem przepisów obowiązujących piszczałkowców we Francji. Istnieje ogólnokrajowy związek, egzaminy itd...Ironrat
IRONRAT Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 Jakbyś miał jakieś pytania dotyczące tamtego forum, to daj znać.Ironrat
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.