Skocz do zawartości

Moneta. Złota?

Jackus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moneta jest bardzo cieniutka. Tak blaszka. Na zdjęciu prezentuję awers i rewers. Wielkością przypomina 1zł. Trzy lilijki i korona podsunęła mi myśl że to jest francuz. Na całej powierzchni widać jakby ślady gryzień. Pytanko: skąd to i z kiedy? Czy to jest złote?

Napisano
Z strzepków napisów wyłania sie imię władcy Ludvik ale nie jestem do końca pewien,na 90% to Francja,ewentualnie Holandia.Może ty mając wgląd na monetke z bliska bardziej określisz napisy otokowe awersu i rewersu.Poprawne ich określenie to 90% sukcesu
Napisano
Moim zdaniem jest to liczman (rodzaj żetonu) wykonany z mosiądzu. Jeżeli obiekt ten był przed czyszczeniem barwy brązowj lub zielonej to w 99% tak jest. Natomiast jeżeli wyszedł z ziemi tak jak jest, to proponuję pokazanie jakiemuś numizmatykowi lub jubilerowi, który powie czy to złoto.
Napisano
Jest to złota (??) moneta. Pochodzi 17/18 wieku. Widoczny jest napis LVD XIII DG...
W całości powinien on brzmieć LVD XIIII D.G. FR ET NAV REX
czyli Ludwik XIV, z bożej łaski król Francji i Nawarry.
Postaram się podać więcej informacji, ale chwilowo to tyle.
Ironrat
PS. Napisy na reversie są bardzo nietypowe jak na monety Ludwika XIV. Stąd w chwili obecnej nie dam głowy, czy jest to moneta czy też liczman/medal. L14 był królem Francji od 1643 do 1715 roku.
Napisano
Jackus, czy na rewersie monety dobrze odczytałem ciąg liter ..LAZA...? Czy mógłbyś ewentualnie spróbować odczytać resztę? Na pewno będzie łatwiej niż na tym zdjęciu.
Ironrat
Napisano
Wg terminologii francuskiej żeton. Brak daty, czyli wiek 17 lub 18. Ludwik XIV panował 72 lata, ale zaczynał wcześnie - jako 5-latek. Za Ludwika XIV wybito masę żetonów, co wiązało się z kiepskim stanem gospodarki państwa wywołanym iloscią wojen prowadzonych przez króla. Tak przy okazji, to czy pamiętasz może jak brzmiał pełny napis na rewersie?
Ironrat
Napisano
Od strony lilijek: PII LAZA GOTTI:LAVFFE RSTI I
Druga strona mniej czytelna: LVD XIIIIDG. .REX.

w miejsca nieodczytanych, brakujących liter wstawiłem spacje.
Pozdrawiam
Napisano
Pełny tekst awersu podałem wcześniej. Na rewersie nie daje mi spokoju ta litera Z. Jest bardzo rzadko spotykana w języku francuskim, w języku łacinskim jest podobnie - tekst wyglada na skrót łacinskiej maksymy, ale nie mogę jej rozszyfrować w tej chwili. Wrzuciłem zdjęcie twojego znaleziska na francuskie forum odkrywców i zobaczymy.
Ironrat
Napisano
Monti,
www.prospection.net

Jestem pod wrażeniem przepisów obowiązujących piszczałkowców we Francji. Istnieje ogólnokrajowy związek, egzaminy itd...
Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie