jack18 Napisano 29 Wrzesień 2004 Autor Napisano 29 Wrzesień 2004 Celownik optyczny pochodzi ze stanowiska obsługi OPL. Po prawej stronie na skrzynce jest to na pewno iglica Flaka, celownik też. mam jeszcze inny celownik - stały - niestety brak fotek (odrdzewia się). może ktoś wie od jakiego to modelu?
jack18 Napisano 30 Wrzesień 2004 Autor Napisano 30 Wrzesień 2004 koledzy po fachu ponawiam pytanie, a może jakieś fotki dział przeciwlotniczych? dzieki.
bocian1 Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Tutaj masz trochę.http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/Bilderseitenneu/3,7-cmFlak36.htmpozdr.*%
Grzesio Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Jest to kątomierz działowy Rundblickfernrohr Flak (w skrócie RblF Flak), używany na ciężkim Flaku.PzdrGrzesiu
jack18 Napisano 1 Październik 2004 Autor Napisano 1 Październik 2004 grzesio jak posiadasz więcej informacji na ten temat to prosze sprzedaj je na forum, jak to ci coś podpowie to te stanowisko z którego pochodzio to coś było raczej 3 osobowe, świadczą o tym fanty np 3 chełmy, 2 bagnety ale 3 pochwy, 3 maski, 3 pochłaniacze itp. mam jeszcze skrzynke ebonitową ale brak fotki, może ta iglica coś podpowie, a jeszcze coś - w tym miejscu co znalazłem są 2 betonki prostokątne o wymiarach na oko 4 m na 6 m a pośrodku śruby do montażu dział, a ja znalazłem staowisko obsługi tylko jednego działa. drugie - lustrzane czeka na lepsze czasy.
beaviso Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Jack18, proszę wrzuć - o ile masz - fotki tego betonowego stanowiska ze śrubami. Powiedz także, ile było śrub i jakiej średnicy był wieniec. Dodatkowo dookreśl, czy jest to teren bezpośrednio nadmorski czy w głębi lądu.
Grzesio Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=32287&id_forum=2&&sq=RblF&wi=32377#32377 - coś takiego, jak mniemam. Poza tem, nie było trzyosobowych działek ani przeliczników plot, więc ilością gratów bym się nie sugerował w związku z tym znaleziskiem.PzdrGrzesiu
jack18 Napisano 2 Październik 2004 Autor Napisano 2 Październik 2004 beaviso - niestety nie mam fotek tych betonek, nie dorobiłem się jeszcze afaratu cyfrowego, ale te miejsce jest pod moim rodzinnym miastem czyli Elblągiem, niestety tam jestem tylko na urlopach, a jest to miasto którego broniło 15 tys chłopa styczrń - luty 1945. z każdej strony Elbląga można coś wyciągnąć. mogę obiecać że jak będe tam następnym razem to będę psrtkać wszystko, od ciebie to chyba nie daloko co?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.