woojec Napisano 3 Październik 2004 Autor Napisano 3 Październik 2004 Jednak, jest to definicja, dobrego wykrywacza.
IRONRAT Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 Najpierw zdefinuj te coś warte przedmioty". Jeden woli złote samorodki, a drugi kawałek wojennego żelastwa. To żadna definicja, a przynajmniej nieszczęśliwie sformułowana. Dla mnie EOTIronrat
woojec Napisano 3 Październik 2004 Autor Napisano 3 Październik 2004 O.K. Prosisz i masz !DE GUSTIBUS NON EST DISPUTANDUM!!Kolega trafił teraz skrytę z Mmiśnią, a ja gościa z -FL.H KDTR. L.Hendorf.Jak myślisz ? Co wg. ciebie przedstawia większą artość ??Pozdrawiam -woojec -
woojec Napisano 3 Październik 2004 Autor Napisano 3 Październik 2004 P.S. Co do tematu -- WARTOŚĆ .Kopię od pewnego czasu , ale niczego nie sprzedaję ,kolegm kolekcjonerom ofiaruję gratis . Można sprawdzić .Darz Dół !! - woojec -
IRONRAT Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 Dla tych, którzy są na bakier z łaciną, to maksyma powyżej głosi, iż o gustach się nie dyskutuje. Woojec, ja osobiście wolałbym porcelanę miśnieńską bez jakiegokolwiek wnikania w kwestię wartości.PozdrawiamIronrat
woojec Napisano 3 Październik 2004 Autor Napisano 3 Październik 2004 Czyli , abstrachując z altruitsycznej alternatywy , snobistycznego pietyzmu ,stwierdzam , .ze to co powiedziałeś , jest nieadekwatnym przykładem percepcii. A że powiedziałeś to z taką afirmacją , uważam to za aksiomat ! Miłego dnia ! - woojec -
SZZ Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Witam,a nie lepiej dozbierać parę stów i kupić Corteza?Ja jestem ze swojego coraz bardziej zadowolony.Pozdrawiam,SZZ
woojec Napisano 4 Październik 2004 Autor Napisano 4 Październik 2004 Trochę z nim chodziłem. Kolega ma Corteza i muszę przyznać, że to świetny sprzęt. Czasami wybieramy się na wykopki grupą, czyli we czterech i każdy posiada Tesoro. Każdy ma inny model. Brak nam {mi}, tylko Tejona.Pozdrawiam - woojec -
Raned Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Moje pierwsze 2 godziny z Tejonem:Na miejsce testu trochę niefortunnie wybrałem stare pruskie pole ćwiczeń, pole rżysko 20 cm wysokości.Nie czytałem instrukcji, pierwsza godzina z lekkim stresem ale już w drugiej znalazłem właściwe ustawienia.Uwagi: dyskryminacja musi być wyżej niż w Silverze czy Cortezie. Wykrywacz zdecydowanie dla zaawansowanych.Oprócz drobnych fantów na skanie znalazłem ok. 0,5 kg łódek i łusek od Mausera.
woojec Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Do RanedaDzięki, za praktyczne uwagi.Myślę, że wystarczy kilka wypadów, aby nauczyć się poprawnie władać tym sprzętem.Czekam na swojego Tejona.Pozdrawiam - woojec -
Raned Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Obiecałem przeprowadzenie precyzyjnych testów w powietrzu jednak nie da się tego zrobić w mieszkaniu. Zrobiłem testy, które są tylko orientacyjne. Zasięg zależy w jakimś stopniu od ustawień a tych jest tutaj sporo. Czułość na 10 bo wyżej się nie dało. Bez użycia słuchawek.Dyskryminacja:1 zł - 31 cm2 zł - 29 cm1/12 talara - 30 cmnieśm cynkowy - 37 cmklamra mosiężna 42 cmAll Metal1 zł - 34 cm2 zł - 35 cm1/12 talara - 34 cmnieśm - ok. 55 cmklamra - ok. 55 cmBłąd pomiaru między +/- 5% do +/- 10%.
mrand Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Bardzo cieszy mnie, że tak chwalicie Tejona. Tym bardziej pozwoli mi to Was niedługo pozytywnie zaskoczyć na tak zacnym tle (do czego się tak długo przygotowuję). Pragnę też dodać, że detektor to nie tylko same zasięgi, ale także zbiór cech użytkowych pozwalających te zasięgi skutecznie wykorzystywać w praktyce. PozdrawiamMrand
woojec Napisano 6 Październik 2004 Autor Napisano 6 Październik 2004 Do Mrand- aOczywiście, ze ma Pan rację.Ja również, cieszę się, z tego że polscy konstruktorzy doganiają światową czołówkę, czego dowodem jest sprzęt, Pana R. Pod nazwą Rutus Ultra.Co do cech użytkowych, to zupełnie zgadzam się z Pana opinią i z tegoż powodu, wybrałem Tejona.Pozdrawiam - woojec -
woojec Napisano 6 Październik 2004 Autor Napisano 6 Październik 2004 Do -Raned- aPorównania zasięgów Tejona z Silverem i R.Ultra, okazały się bardzo interesujące!Nawet po odliczeniu błędu pomiaru, wyszło mi, że Tejon bije " obie wykrywki śr. o 30%.Ale, dopiero walka w terenie, pokaże co jest co.Pozdrawiam - woojec -
proscan Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Kolego Woojec,Zwracam uwagę, że Tejon jest 2 raza droższy od Tesoro Silver, a 3 razy droży od Rutusa Ultra.Mając powyższe na uwadze, nie sądziesz, że te 30% o których wspominasz jest rochę" bez sensu?Nie wypowiadam się na temat Tejona (miałem go w rękach tylko raz - i raczej mam pozytywne wrażenia), ale wolałbym tutaj usłyszeć jakieś konstruktywne opinie, a nie bice piany.Ile chcesz wydać na wykrywacz? 2700, 1300, czy 900zł ?Jeśli 2700 (Tejon kosztuje 2650, o ile wiem) - to porównuj w klasie cenowej od 2500zł wzwyż.proscan
woojec Napisano 6 Październik 2004 Autor Napisano 6 Październik 2004 Witam proskanNie stać mnie jeszcze, na konstruktywną opinię, ponieważ, Tejon jeszcze nie dotarł do mnie - we wtorek złożyłem zamówienie. Jeśli chodzi o cenę, wykrywacz jak każdy towar, podlega negocjacji cen, zapłaciłem mniej niż Pan sugeruje.A czy warto tyle płacić??Do Paryża, można dojechać Polonezem czy innym Matizem, ale można też Mercedesem !!Ale czy warto tyle płacić??To już jest pytanie do każdego z osobna!Pozdrawiam - woojec -
proscan Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Jeśli chodzi o cenę, wykrywacz jak każdy towar, podlega negocjacji cen, zapłaciłem mniej niż Pan sugeruje.i wszystko jasne.powodzenia,proscan
jl72 Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 a czy może ktoś pokusiłby się o porównanie tego wykrywacza do Eplorera Minealaba? Wiem że to inna półka cenowa, różnica w wadze, braku wyświetlacza itp... ale chodzi mi o porównanie osiągów i efektywności w terenie. Wiele dobrego słyszałem o Tejonie i jestem ciekaw jak wypada przy najwyższej półce...pozdrowienia
woojec Napisano 13 Październik 2004 Autor Napisano 13 Październik 2004 WitamJa w tej sprawie pomóc nie mogę, ponieważ M.E. nawet nie miałem w rękach.Mogę opisać swoje wrażenia z pracy z Tejonem.Posiadam go krótko i w terenie byłem tylko raz. Umyślnie wybrałem miejsce - rozwalona leśniczówka głęboko w lesie. Teren od dawna przekopany przez kolegów z wykrywkami,choć nic ciekawego nigdy tam nie było !Włączam Tejona na all metal i .... słychać pisk jak cholera!! Jak w każdym modelu Tesoro, brak pokrętła - volume. Trzeba zaklejać głośnik taśmą i już można dostrajać - jest proste i szybkie.Chodząc po lesie, trafiłem trochę żelaznego śmiecia. Miejsce w którym należy kopać, jest łatwe do określenia , nawet bez funkcii VCO.Ziemia tam twarda, więc głębokości małe.Praca z dyskryminacją, również jest łatwa a z dyskryminacją alternatywną, to już świetna zabawa!!Używałem nastaw : dysk. gł. jedna kreska za Foill , dysk. alt. jedna kreska za 5 centów.Głębokości, z których wyciągałem łuski,łuseczki i fenisie, mogą świadczyć, ze, inne wykrywki ich nie widziały.Następnym razem , postaram się zrobić porównania w terenie z Cortezem i De Leonem.Myślę, że Tejon, to dobra wykrywka , na najbliższe kilka lat.Pozdrawiam - woojec -
Raned Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 woojec drobna rada - używaj słuchawek z regulacją siły głosu. W terenie to jest recepta na sukces. Jeżeli tego do tej pory nie robiłeś to trzeba się przemóc, początek będzie trudny, ale po tym nie będziesz mógł sobie wybaczyć dlaczego nie robiłeś tego dotąd i jak wiele zostawiłeś w ziemi.
proscan Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 A propos zaklejania. Zdarzyły mi się dwie lub trzy wymiany głośników w wykrywaczch które miały zaklejony głośnik.Nie mam pewności czy powodem było zaklejenie, ale na mój chłopski rozum to nie jest zdrowe dla membrany głośnika, zwłaszcza gdy od środka głośnik jest uszczelniony silikonem. Membrana ma przecież przepychać powietrze, a jak ma to robić jeśli się jej to uniemożliwi ?Czujcie się ostrzeżeni.Z drugiej strony widziałem (ale nie na własne oczy) oryginalne naklejki do zatykania" głośnika w White's PRO XL (też bez regulacji głośności). Czy zatykają szczelnie - nie wiem.proscan
Raned Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 Absolutnie zgadzam się z Proscanem.Naklejki White'sa są dla tych, którzy ZAWSZE używają słuchaweki i mają zapobiec przedostawaniu się śmieci czy wody do głośnika (który wówczas nie działa).Widziałem również gumowe zatyczki na głośnik.
wicja1 Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 Ogromnie jest mi miło zgodzić się z Ranedem.Słuchawki to wspaniała sprawa.Nie tylko w połączeniu z Tejonem.Ja używam słuchawek garretta z regulacją siły głosu.Bardzo sympatyczne tylko cholernie gorące latem.Zaklejanie głośnika to chyba nie jest dobry pomysł.Pozdrawiamwicja1
woojec Napisano 15 Październik 2004 Autor Napisano 15 Październik 2004 Panowie - macie rację , ale.....Głośnik zaklejam tylko, dwoma paskami taśmy, czyli połowę głośniczka i jest O K ! W Rutusie U. jest potencjometr, nastawa 10/10 i 30 m. od ulicy , nie słychać , czy wykrywka pracuje.Co do słuchawek, to już je mam. Oczywiście z regulacją siły głosu, ale w takim układzie, łatwo będzie natknąć się na leśniczego lub innego ducha skarbów!!Pozdrawiam - woojec -
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.