Skocz do zawartości

fajansowe wykopki !!!

bocian1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
a czy waza z kantyny Gross-Born też się liczy? Albo filiżanki i podstawki z czerwoną pieczęcią Tr.-Ub-Platz Gross-Born... Ale Twój kubeczek ładny jest...
Napisano

No to chwale się" wazą z Bornego:). To ta duża. Niestety miała odtłuczony spód akumulatorem, ale się skleiło...:) Jest olbrzymia, dla porównania stoi obok niej łuska od mauserka. Mamy jeszcze filiżankę, skany może jutro. A propo sedesu... Mamy też szklany nocnik z Bornego, nie ma żadnej ryski i ubytków... ale bez żadnych bić...:(. Ale może też się liczy...? :)
pozdr. wons

Napisano
i co ciekawe jest ich ok 110 i to praktycznie kazda inna -
czasami są rózne kształty z takich samych miast- prawie wszystkie one wykopane są w poniemickich śmieciach wokół terenu dawnych koszar WH. Są z różnych państw. Dosyć ciekawa jest wg mnie butelka po piwie z porcelanką z napisem Eigentum Der Luftwaffe(własnośc LW).
pozdr. wons
Napisano

witamy! a tu komplecik do kawy z nadrukami garnizonu Gross Born... Nie jest nawet wyszczerbiony :))
Fotek nocnika chyba nie będę zamieszczał...:)

Napisano
No no!wons cos mi się wydaje że twój dziadek był kredensowym w kantynie Gross Born,a tak na poważnie masz naprawdę świetny zbiór porcelany. Gratuluję! jak masz coś więcej to pokasz.
pozdr.
Napisano
mam jeszcze wazonik-flakonik pamiątkowy z Bornego, ale utłuczony. Przedstawia bramę wjazdową do Bornego w kolorze, ale obawiam się, że skan będzie nieczytelny. Spróbuję, może coś będzie widać.
pozdr. wons.
Napisano

Jak fajans, to proszę.
Wazonik.
W środku była resztka czerwonej farby chyba, znalezione na poniemieckim śmietniku, bez sygnatur.
Czy to jest niemieckie?
Pozdrawiam

Napisano
Trochę kiepsko widać. ale jezeli nie ma to uszka to jest to napewno pojemnik na maść lyb coś w tym stylu, mam tego troszkę i różnego kalibru". i jest to poniemieckie.
pozdr. wons

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie