Skocz do zawartości
  • 0

pytanko o dwie foteczki WP/II RP

bolas

Pytanie

Napisano

mamy tu foteczkę z Centrum Wyszkolenie Piechoty w Rembertowie lub ew. Szkoły Podchorążych Rez.Piechoty ze Śremu z około 1932-34 roku. Między naszymi oficerami siedzi jakiś diabeł wcielony - ktoś ma pomysł cóż to za cudak ?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 fotka jak pewnie sam zauwazyles jest to stanowisko p.lot. Srzet ktory trzyma ten zolnierz w srodku wyglada na urzadzenie do pomiaru sily i kierunku wiatru. Sprzet po prawej to (nieznam nazwy dalekomierz"?) Podobne wykorzystywala obrona p.lot. Na calym swiecie tyle ze pierwszy raz widze cos takiego na stojaku a nie bezposrednio w rekach. Po lewej to pewnie stanowisko naprowadzania zbierajace wszystkie dane i ustalajace wspolrzedne dla ognia p.lot.
To wszystko tylko dywagacje i oczywiste obserwacje ktore pewnie nic nowego dla ciebie niewnosza :D
Napisano
Ci gentlemani mogli działać w służbie topograficznej, wojskach drogowych i kolejowych, wojskach inżynieryjnych , itp.
Napisano

mamy tu foteczkę z Centrum Wyszkolenie Piechoty w Rembertowie lub ew. Szkoły Podchorążych Rez.Piechoty ze Śremu z około 1932-34 roku. Między naszymi oficerami siedzi jakiś diabeł wcielony - ktoś ma pomysł cóż to za cudak ?

Napisano
na moje skromne doswiadczenie to jakis oficer z marynarki wojennej Rumuni!!! lub Belg ???
Bolek co mam zrobić jak mi peka guma przy masce p.gaz RSC???
pzdr
Napisano
Dzieki za pomoc ... guma w RSC w 90% masek zachownaych do tera sie sypie i nie ma sie co tym stresować - ja nigdy nic z nimi nie robiłem, starałem sie tylko zbytnio ich nie miętośić.
Napisano
bolek nie czaisz k....
moja maska była jak ja kupilem w stanie idealnym nie wiem co sie teraz stało ale zaczyna pekać:(
pzdr
PS jak tam nogi po Bzurze :) i daj mi nr do Dominika dredziarza mam dla niego ten sprzet hirurgiczny wpsan!!!
Napisano
Na fotografii mężczyzna w dziwnym" mundurze to dustoinik ceskoslovenske armady, czyli oficer armii czechosłowackiej.

Na następnej panowie bawią się przyrządami geodezyjnymi.
Rura z prawej to teodolit, który potrzebny jest np. artylerzystom.
Napisano
znaczy generalnie wydaje mi sie ze na bank to jakies pomiary do kierowania ogniem - ale nie wiem czy altyleria czy cos innego. kolega geodeta twierdzi ze nic tam ni ma z geodezyjnych smieci ... ale moze ktoś zna jakies dokąłdniejsze oznaczenia w stylu dalmierz blblalalal wz.1930/31 itp"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie