bolas Napisano 27 Wrzesień 2004 Autor Napisano 27 Wrzesień 2004 mamy tu foteczkę z Centrum Wyszkolenie Piechoty w Rembertowie lub ew. Szkoły Podchorążych Rez.Piechoty ze Śremu z około 1932-34 roku. Między naszymi oficerami siedzi jakiś diabeł wcielony - ktoś ma pomysł cóż to za cudak ?
michalczewski Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 2 fotka jak pewnie sam zauwazyles jest to stanowisko p.lot. Srzet ktory trzyma ten zolnierz w srodku wyglada na urzadzenie do pomiaru sily i kierunku wiatru. Sprzet po prawej to (nieznam nazwy dalekomierz"?) Podobne wykorzystywala obrona p.lot. Na calym swiecie tyle ze pierwszy raz widze cos takiego na stojaku a nie bezposrednio w rekach. Po lewej to pewnie stanowisko naprowadzania zbierajace wszystkie dane i ustalajace wspolrzedne dla ognia p.lot.To wszystko tylko dywagacje i oczywiste obserwacje ktore pewnie nic nowego dla ciebie niewnosza :D
Gość Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Ci gentlemani mogli działać w służbie topograficznej, wojskach drogowych i kolejowych, wojskach inżynieryjnych , itp.
mietek Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Ten sam typ klamer jest nadal używany w Czechach, np gwardia na Hradczanach.
michalczewski Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Wydaje mi sie ze jest to jednak kierowanie ogniem. Wskazuje na to sprzet do pomiaru sily i kierunku wiatru.
michalczewski Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Od prawej Mapo-stolik celowniczy wz29, wiatrolap wz31, celo-tuba wz33. Gdzies to wyczytalem :)))))))))))
bolas Napisano 27 Wrzesień 2004 Autor Napisano 27 Wrzesień 2004 mamy tu foteczkę z Centrum Wyszkolenie Piechoty w Rembertowie lub ew. Szkoły Podchorążych Rez.Piechoty ze Śremu z około 1932-34 roku. Między naszymi oficerami siedzi jakiś diabeł wcielony - ktoś ma pomysł cóż to za cudak ?
bolas Napisano 27 Wrzesień 2004 Autor Napisano 27 Wrzesień 2004 no i tu mamy jeszcze fajne zdjątko - ktoś wie co to za przyrrządy ? Dalmierz ? Wiatrołap" ? ...
marek123 Napisano 27 Wrzesień 2004 Napisano 27 Wrzesień 2004 na moje skromne doswiadczenie to jakis oficer z marynarki wojennej Rumuni!!! lub Belg ???Bolek co mam zrobić jak mi peka guma przy masce p.gaz RSC???pzdr
bolas Napisano 27 Wrzesień 2004 Autor Napisano 27 Wrzesień 2004 Dzieki za pomoc ... guma w RSC w 90% masek zachownaych do tera sie sypie i nie ma sie co tym stresować - ja nigdy nic z nimi nie robiłem, starałem sie tylko zbytnio ich nie miętośić.
marek123 Napisano 27 Wrzesień 2004 Napisano 27 Wrzesień 2004 bolek nie czaisz k....moja maska była jak ja kupilem w stanie idealnym nie wiem co sie teraz stało ale zaczyna pekać:(pzdr PS jak tam nogi po Bzurze :) i daj mi nr do Dominika dredziarza mam dla niego ten sprzet hirurgiczny wpsan!!!
Gość Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Na fotografii mężczyzna w dziwnym" mundurze to dustoinik ceskoslovenske armady, czyli oficer armii czechosłowackiej.Na następnej panowie bawią się przyrządami geodezyjnymi.Rura z prawej to teodolit, który potrzebny jest np. artylerzystom.
michalczewski Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 A wiec nie pelotka" tylko zwykla altyleria.
bolas Napisano 29 Wrzesień 2004 Autor Napisano 29 Wrzesień 2004 znaczy generalnie wydaje mi sie ze na bank to jakies pomiary do kierowania ogniem - ale nie wiem czy altyleria czy cos innego. kolega geodeta twierdzi ze nic tam ni ma z geodezyjnych smieci ... ale moze ktoś zna jakies dokąłdniejsze oznaczenia w stylu dalmierz blblalalal wz.1930/31 itp"
Pytanie
bolas
mamy tu foteczkę z Centrum Wyszkolenie Piechoty w Rembertowie lub ew. Szkoły Podchorążych Rez.Piechoty ze Śremu z około 1932-34 roku. Między naszymi oficerami siedzi jakiś diabeł wcielony - ktoś ma pomysł cóż to za cudak ?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.