Skocz do zawartości

Pytanie o szrapnel....

yupiter

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Cześć Dundee, masz coś więcej o tym systemie Bormann'a? Może jakieś linki, albo rysunek, bo ja sobie nie umiem wyobrazić, jak przez małą dziurkę w korpusie zapalnika mogłaby nastąpić inicjacja z ognia od dołu???
Pozdrowienia
YP
Napisano

Czesc
a sluze uprzejmie ...toto jest zapalnikiem Bormanna
Konstrukcja prosta, ale nie ma co sie dziwic powstala pare ladnych lat przed pierwsza wojna, a byla lepsza o niebo od zapalnikow papierowych.
Sadze, ze zasada dzialania Yupiter'owego M98 bedzie ta sama.
pozdrawiam

Napisano
Do JoncaA:
Dzięki za przekrój zapalnika ruskiego, ale nie masz czasem przekroju austriackiego?

Do Dundee:
Dzięki też za rysunek, ale szczerze powiedziawszy nie bardzo do mnie on przemawia :-(((

Pozdrowienia
YP
Napisano
Proponuje powrzucać przekroje i pierwszo i drugowojennych zapalników, oraz rużnych krajów, dla głębszego zaznajomienia się z tematem.
pozdr
Napisano
Witam moze troche z innej beczki a raczej z ciekawości jak odróznic taki zapalnik czy jest cały czy był wystrzelony ( powiedzmy ze wmiare bezpieczny),
Bedąc wiele razy na Tannenbergu zdarzało się mnie znaleść rózne zapalniki zawsze zakopuje tam gdzie je znalazłem.
Za odpowiedź będę wdzięczny.

Pozdr Gewer
  • 2 weeks later...
Napisano
1.Juz sie kompletnie pogubilem kto komu to piwo, wiec tylko krotki wyklad, cos na ksztalt podsumowania.Takie cus z iglica na samej gorze zapalnika szrapnela do armaty 75 mm to ezwładnik", a pod nim spłonka. Bezwladnik, zeby nie uderzyl w splonke przypadkiem- podparty jest spiralna sprezyna. W momencie wystrzału pocisk razem ze spłonka leci do przodu, a jak to z masami bezwladnymi bywa bezwladnik usiluje stac w miejscu wiec zderza sie ze splonka i zaczyna sie palic sciezka prochowa(w ruskim zapalniku splonka jest w bezwladniku a iglica nieruchoma).Sciezka prochowa pali sie, przy maksymalnej nastawie 24 sekundy (tzw. zapalnik wydluzony - 31 sekund), ogien dociera do komory prochowej, z niej do knota" a od niego do spłonki - odrywa głowice pocisku i zapala urke ogniowa" a ta detonuje ladunek w dnie pocisku, pod dolnym krazkiem wyrzutowym" i wyrzuca kulki w postaci wiazki.
2. Te zapalniki z rurka" to tez zapalniki podwojnego dzialania", dosc zewnetrznie podobne do szrapnelowych, ale przeznaczone do granatow.
3. Otwor w zapalniku, ktory wydawal sie komus otworem zapałowym", czy jakby go nie nazwac, to urka przedechowa", potrzebna do tego by spaliny splonki i sciezki nie rozerwaly zapalnika nim zadziala..
  • 2 years later...
  • 1 year later...
Napisano

Witam, nie chcę zakładać nowego postu w dziale identyfikacja, ponieważ znalazłem ten wątek, i wydaje mi się, że znalazłem chyba nakrętkę od opisanego wyżej zapalnika niemieckiego z 92, lecz nie jstem w 100% pewny. Proszę o rozwianie moich watpliwośći. wklejam zdjęcia nakrętki oraz sygnatury jakie na niej są (z boku : H.Z. 05 Sb.15) na samym czubku liczba 28)

Napisano
oto komplet:
http://www.passioncompassion1418.com/decouvertes/ImagesDecouvertes/collfus/Hz05GrB.jpg
i artykulix:
http://www.passioncompassion1418.com/decouvertes/english_fusees_collection_all.html#HZ05Gr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie