yupiter Napisano 21 Wrzesień 2004 Autor Napisano 21 Wrzesień 2004 Cześć Dundee, masz coś więcej o tym systemie Bormann'a? Może jakieś linki, albo rysunek, bo ja sobie nie umiem wyobrazić, jak przez małą dziurkę w korpusie zapalnika mogłaby nastąpić inicjacja z ognia od dołu???PozdrowieniaYP
Dundee Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Czesca sluze uprzejmie ...toto jest zapalnikiem BormannaKonstrukcja prosta, ale nie ma co sie dziwic powstala pare ladnych lat przed pierwsza wojna, a byla lepsza o niebo od zapalnikow papierowych.Sadze, ze zasada dzialania Yupiter'owego M98 bedzie ta sama.pozdrawiam
Dundee Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 jeszcze dorzuce pocisk read-parrot, w ktorym byly te zapalniki montowane
yupiter Napisano 21 Wrzesień 2004 Autor Napisano 21 Wrzesień 2004 Do JoncaA:Dzięki za przekrój zapalnika ruskiego, ale nie masz czasem przekroju austriackiego?Do Dundee:Dzięki też za rysunek, ale szczerze powiedziawszy nie bardzo do mnie on przemawia :-(((PozdrowieniaYP
Romel79 Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Proponuje powrzucać przekroje i pierwszo i drugowojennych zapalników, oraz rużnych krajów, dla głębszego zaznajomienia się z tematem.pozdr
JoncaA Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 do armaty Schneidera 75 mm - polskiej produkcji wz.1897 z zapalnikiem 24/31
JoncaA Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 zapalnik polski o podwojnym działaniu 24/31 wz.1897
Gewer Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Witam moze troche z innej beczki a raczej z ciekawości jak odróznic taki zapalnik czy jest cały czy był wystrzelony ( powiedzmy ze wmiare bezpieczny),Bedąc wiele razy na Tannenbergu zdarzało się mnie znaleść rózne zapalniki zawsze zakopuje tam gdzie je znalazłem.Za odpowiedź będę wdzięczny.Pozdr Gewer
jacenty2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 post przeleciał jak wicher bez zakończenia. yupiter wiadomo już jak to robiło BUM czy nie bardzo?...i kto wygrał to piwo?
JoncaA Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 1.Juz sie kompletnie pogubilem kto komu to piwo, wiec tylko krotki wyklad, cos na ksztalt podsumowania.Takie cus z iglica na samej gorze zapalnika szrapnela do armaty 75 mm to ezwładnik", a pod nim spłonka. Bezwladnik, zeby nie uderzyl w splonke przypadkiem- podparty jest spiralna sprezyna. W momencie wystrzału pocisk razem ze spłonka leci do przodu, a jak to z masami bezwladnymi bywa bezwladnik usiluje stac w miejscu wiec zderza sie ze splonka i zaczyna sie palic sciezka prochowa(w ruskim zapalniku splonka jest w bezwladniku a iglica nieruchoma).Sciezka prochowa pali sie, przy maksymalnej nastawie 24 sekundy (tzw. zapalnik wydluzony - 31 sekund), ogien dociera do komory prochowej, z niej do knota" a od niego do spłonki - odrywa głowice pocisku i zapala urke ogniowa" a ta detonuje ladunek w dnie pocisku, pod dolnym krazkiem wyrzutowym" i wyrzuca kulki w postaci wiazki.2. Te zapalniki z rurka" to tez zapalniki podwojnego dzialania", dosc zewnetrznie podobne do szrapnelowych, ale przeznaczone do granatow.3. Otwor w zapalniku, ktory wydawal sie komus otworem zapałowym", czy jakby go nie nazwac, to urka przedechowa", potrzebna do tego by spaliny splonki i sciezki nie rozerwaly zapalnika nim zadziala..
jacenty2004 Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 A już prawie byłem przekonany że jak trze to iskrzy i przez dziurki podpala co tylko się da a jak leci szybko to przygasa i dlatego później robi BUM :)
mietek Napisano 10 Czerwiec 2007 Napisano 10 Czerwiec 2007 To dodam jeszcze taka fotke, ksiazka brytyjska wydana ok 1942.
upham18 Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Witam, nie chcę zakładać nowego postu w dziale identyfikacja, ponieważ znalazłem ten wątek, i wydaje mi się, że znalazłem chyba nakrętkę od opisanego wyżej zapalnika niemieckiego z 92, lecz nie jstem w 100% pewny. Proszę o rozwianie moich watpliwośći. wklejam zdjęcia nakrętki oraz sygnatury jakie na niej są (z boku : H.Z. 05 Sb.15) na samym czubku liczba 28)
MK Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 oto komplet:http://www.passioncompassion1418.com/decouvertes/ImagesDecouvertes/collfus/Hz05GrB.jpgi artykulix:http://www.passioncompassion1418.com/decouvertes/english_fusees_collection_all.html#HZ05Gr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.