Skocz do zawartości

Opaski powstańcze

Gość J

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Poszukuję wymiarów opasek na ramię i hełm oraz chętnie zdjęcia oryginałów celem rekonstrukcji.
pOzdrawiam
  • 3 months later...
Napisano
podaje
pasek bialy 5 cm
pasek czerwony 5 cm
na pasku bialym litery WP pomiędzy W i P orzelek na tarczy amazonek
na pasku czerwonym numer plutonu
pierwsze dni powstania warszawskiego stare miasto , wola opaski na lewym reku - ca po 15 sierpnia na prawym
Andrzej - butelki
Napisano
Witam, co oznaczają skróty na opaskach, zwłaszcza te mniej znane skróty (oprócz AK, AL, WP)? Chyba najbardziej standardowa jest ta pierwsza?
Pozdrawiam
Napisano
Witam.
Ogólnie raczej podanie ujednoliconego wymiaru opasek jest niemożliwe. Jedynie można przyjąć, że wymiar koloru białego i czerwonego był jednakowy.
W książce Krutola (pchr. Dąbrowa) Bez mudnuru" jest napisane, że prawie dwa tygodnie sierpnia w kompani w której był plutonowym większość żołnierzy wogóle nie miała opasek. Dopiero później zostały im dostarczone. Więc jak widać różnie bywało w zależności od oddziału, dzielnicy itd.
Pozdrawiam
Kopi
  • 3 weeks later...
Napisano
Sz. P. Kopii
Wymiary opasek były znormalizowane - jak podałem w swoim poście - podane w zlączniku do rozkazu o akcji Burza - wszystkim odziałom nie tylko z Powstania Warszawskiego. Whatfor uzupełnił mój post fotami - chwala mu za to. Powolywanie sie ze jakiś pluton walczyl bez opasek dwa tygodnie - co zapewne mialo miejsce (np. nie dotarla łączniczka z opaskami) bylo zdarzeniem incydentalnym i nie mozna tego stosowac do calego wojska. Opaski byly dostarczone w prawie wszystkich oddzialach juz na pierwsza koncentracje i nie zostaly odebrane po odwolaniu koncentracji. Fakt ze ze wzgledu na pospiech w ich wykonaniu b. czesto uzywano pieczeci z orlem wzór 29 - pochodzących z urzedów , szkól idt. (whatfor prezentuje taką opaskę). Oddzialy Korpusu Bezpieczeństwa Nałęcz" nie mialy na opasce orla - brak matrycy -pieczeci. Resumumując mój nudny wywód podkreślam, ze AK zapewnila dla wszystkich zolniezy opaski - podobnie ma sie sprawa z legitymacjami - które zostaly rozdane do ca 4 sierpnia (nie jestem pewnien czy czwartego - jak ktos wie lepiej niech mnie poprawi) wśród wszystkich Ak-owców.
Pozdrawiam i prosze o konstruktywnie komentaze
Napisano
Witam.
Z całym szacunkiem powstaniec 1908 ale nie masz racji. Może oddziały rozpoczynające walkę w godzinie W" miały opaski nawet w jednakowych rozmiarach i legitymacje. Może do 4 sierpnia wypisano brakujące legitymacje (w co wątpię) ale po kilku dniach napływ ochotników był duży i w wielu jednostkach opaski były robione na bieżąco i jestem 100% że różniły się zarówno wymiarami jak i oznakowaniem - mnogość nazewnictw od WP po AK oraz sposobu ich nanoszenia (stemle, pisane ręcznie a nawet wyszywane) lub bez żadnych napisów. A jeżeli chodzi o legitymacje to np mój dziadomir dostał legitkę AK dopiero po kapitulacji przed udaniem się do niewaoli. Przez całe Powstanie nikt z dowódców niższego szczebla nie zawracał sobie głowy legitką bo ona nic nie dawała i tak czapa jak niemcy złapali i tak.
A rozkazy które miały określać i opaski i umundurowanie" były tylko mało kto ich przestrzegał bo ogólnie nic nie szło w Powstaniu tak jak powinno (pomoc zachodnich aliantów isowietów przy okazji) i były ow iele większe problemy niż sprawdzanie czy opaski są jednakowe.
Pozdrawiam
Kopi
  • 1 month later...
Napisano
rozkaz Nr 14 płk. Montera", w którym uregulowano m.in. sprawę opasek.
Punkt 4/1 - Oznaki zewnętrzne i ubiór żołnierzy AK - wytyczne tymczasowe:
Wobec stwierdzenia wśród żołnierzy AK różnorodności w oznakach zewnętrznych na nakryciach głowy i ubiorze, polecam wszystkim d-com bezzwłocznie przystąpić do uregulowania tej sprawy w myśl poniższych wytycznych:
pkt. 1. Każdy żołnierz AK występuje w opasce biało-czerwonej, na białej części opaski - litery WP, między literami pośrodku - godło państwowe (orzeł), pod orłem - nr oddziału. Opaska na prawym przedramieniu ponad łokciem. Służby noszą ponadto na końcu prawego rękawa opaskę szerokości 5 cm z nadrukiem swej służby.
pkt. 2. Jako nakrycie głowy można nosić furażerki, berety, czapki okrągłe, hełmy wzgl. rogatywki.
pkt. 3. Dystynkcje posiadanych stopni wojskowych mają być noszone wg obowiązujących przepisów i regulaminów WP, tylko na nakryciu głowy i na naramiennikach. Na furażerce z lewej strony furażerki, na berecie z przodu pośrodku, na czapce - na otoku czapki pod orzełkiem. Zamiast orzełka można nosić wstążkę biało-czerwoną w formie prostokąta o wymiarach 2 na 5 cm - noszoną na przedzie czapki, beretu, hełmu.
pkt. 4. Wobec braku przepisowych dystynkcji obowiązujących w WP, obowiązuje tymczasowo ujednostajniony wzór biało-czerwonych proporczyków o wymiarach 2 na 5 cm, noszonych na obu bokach kołnierza, wzgl. klapach płaszcza, bluzy lub kurtki.
Zabraniam stosowania przez żołnierzy AK indywidualnych, własnego pomysłu oznak i upiększeń w postaci różnych wstążeczek, kokardek itp. noszonych na czapkach, hełmach, mundurach lub ubraniach".
Dodaje tak dla wyjaśnienia.
  • 2 weeks later...
  • 4 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie