Skocz do zawartości

Blaszka artylerii przeciwlotniczej

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Proszę o rozszyfrowanie oddziału ,do którego należał żołnierz noszący blaszkę :

4.BATTR.FLAK.ABT.I/11

Znaleziona dość przypadkowo w strasznie śmiesznym miejscu (okazuje się ,że po blaszki nie muszę śmigać na Ruski Bród).
Proszę o pomoc!

pzdr

bjar_1

Napisano
I" to 1. batalion, Abteilung.

Flak Rgt. 11:

I./Flak-Regiment 11 (gem. mot.):

Formed 1.4.35 in Seerappen from Flak-Abteilung 8 (Heer), with 1. - 5. Batterien. 1.4.35 - 1.11.35 used the cover designation Fahr-Abt. Seerappen. By 1.10.36 in Königsberg.

Service:

10.35 - 2.38 under Höh.Kdr.d.Flakart. in Luftkreis I
2.38 - 8.39 under Luftgaukommando I
1939 in Poland
(...)
1944/45 at Radom (23. Flak-Division)
4.45 at Oder/Neisse

Napisano
Dzięki Beaviso! No do Radomia to jest daleko ,ale widocznie i tutaj byli :)
4 bateria w jaki sprzet była wyposażona ,może wiesz?

pzdr

bjar_1
Napisano
23. dywizja w lecie 1944 w rejonie Warszawy: Radom-Poznań".

Gdybym miał takie info o jakie pytasz, tj. jaki sprzęt miały poszczególne baterie, to byłbym szczęśliwym człowiekiem. Tj. jeszcze bardziej szczęśliwym :)
Napisano
Nie ,ale chodzi mi o standardowe wyposażenie 4 baterii w Pułku Artylerii Przeciwlotniczej :) nie konkretnie w tym 11 Pułku :)
Napisano

Dzięki za pomoc. Poszukam następnych blaszek w tamtym miejscu - wyszły tam jeszcze dwa polskie ładne guziczki i kilkanaście różnych monetek (lata 1813-1996).

pzdr

bjar_1

Napisano
Nie przesadzaj! :) Ale nie spodziewałem się tam ciekawych fantów ,najwyżej że trafię jedną łuskę. Najwyraźniej blaszkę zgubił żołnierz uchodzący w kierunku słynnego Ruskiego Brodu (na to wygląda).

pzdr

bjar_1
Napisano
Aj przypomniało mi się - trawniki przed blokiem też są dobre - dziś przed swoim blokiem trafiłem na powierzchni łuskę 7,92 mm z biciem : 39 P315 VIIIr1 25. Skąd się tutaj wzięła? Chyba że sam ją zgubiłem :)
Napisano

Witam,
w ostatni weekend też znalazłem nieśmiertelnik artylerii p-lot. Może ktoś mi pomoże ją rozszyfrowac?
FlaKw.111
Heifl.-Battr.230/VIII

Pozdrawiam
Natan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie