mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Wonsy - manierka podpisana jako finska to raczej szwedzka (ale tez byly uzywane przez Finow). Pod pokrowcem, zaraz pod szyjka powinny byc wybite 3 korony.Ciekawy tez ten noszak do manierki brtyjskiej, zatrzask jest na skrzyzowaniu paskow, nie czeste rozwiazanie, na ogol jest jak w manierce Czarka, czyli zatrzask jest na 2 paskach zapinanych od gory.Maxikasek - menazka/kociolek ktora dales ze jest czeska powojenna. Wstawilem kiedys taka do dzialu identyfikacja i byla opinia ze to jugoslawianska przed ww2. Masz moze wiecej info na ten temat?Czarek - manierka opisana jako austro-wegry kawaleryjska, mam taka, ale sadzilem ze to Rosja carska. Mam fotke wojaka Carskiego z taka manierka. Chetnie bym wiecej sie dowiedzial na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Brytyjska w pokrowcu szarym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Japonska, produkcja po ww2, ma z przodu 2 nity zamiast 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Brytyjska, pozna wersja ww2 z 4 nitami i prostokatna blaszka mocujacujaca uchwyty, plus typowe sztucce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Bicia na noszaku RAF 1941 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 I kolejne AM - Air Ministry, czyli lotnicza RAF-owska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Dla odmiany 1942 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 otwieracz do butelek brytyjski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 2 strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Noszak z tasm i rzadsza wersja 3/4 wysoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 bjar zerknij tu http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=305672może coś takiego widziałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 ta fińska oczywiście że jest szwedzka, ale wojenna. Powojenne miały matową powłokę. Finowie uzywali całkiem sporej ilości.Kociołek czeski produkowany był też przed wojną. OStatnio był na allegro z czeskimi biciami z 1934 roku. Możliwe że Jugole tez robili podobne. W końcu wiele krajów południowych wzorowało się na Austrowegrach.Jesli chodzi o tę austroegierska dla kawalerii to jest to na pewno. Wzorowana na amerykańskiej M1858 ull eye". Jakie ma wymiary? średnica 16cm, wysokość12,5 cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Przy okazji na stronie konkurencyjnej (nazwy nie wymienię :-)). Powoli wykluwa się mój artykuł o Kitchen equipment". Na razie Włochy. Na początku maja druga część Francja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Dzieki za info o okraglej austrowegierskiej, do swojej nie mam teraz dostepu, wiec nie dam rady zmierzyc.Zdjecie carskiego wojaka faktycznie moze nie byc dowodem, bo mam tez inne gdy carski jest z manierka pruska.Choc moja jest z obozu gdzie siedzieli w czasie ww1 Rosjanie i Rumuni.(ps Maxikasek napisz do mnie, bo maile do Ciebie ostatnio wracja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Acha, szwedzkie bez szarej powloki tez byly uzywane i po wojnie. Nie wiem jednak w ktorym roku zaczeli malowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 Jak ktoś ma to niech wrzuci włoską menażkę.Dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 27 Kwiecień 2006 Share Napisano 27 Kwiecień 2006 http://ioh.pl/sprzet/index.php może mnie Bocian nie zbanuje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaku Napisano 2 Maj 2006 Share Napisano 2 Maj 2006 Taki kubek mi sie trafił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaku Napisano 2 Maj 2006 Share Napisano 2 Maj 2006 129. R skreślone 1/4L 149.R.2.B.7.C.134 II 1910 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaku Napisano 2 Maj 2006 Share Napisano 2 Maj 2006 Wilh.???? Berlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 2 Maj 2006 Share Napisano 2 Maj 2006 Wilh. Berg.- ostatnio dośc popularny :-). fajne są te m1893- szkoda że tak skatowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elan Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 Oto moje znaleziska wystawione na allegro ! moze kogos to zainteresuje !!..... manierka H.R.E.43http://allegro.pl/item105147031_niemiecka_stara_manierka_sprawdz_to_bcm_.htmloraz polski hełm strażackihttp://allegro.pl/item104974426_helm_polski_stan_bdb_zapraszam_do_licytacji_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 23 Maj 2006 Share Napisano 23 Maj 2006 taka oto manioreczka bryt w noszaku z 1917:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nww Napisano 6 Czerwiec 2006 Share Napisano 6 Czerwiec 2006 ten dzban to napewno niemiecki z wyposarzenia bunkra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nww Napisano 6 Czerwiec 2006 Share Napisano 6 Czerwiec 2006 podstawki te służyły chyba do gotowania w ognisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.