sierhant Napisano 9 Wrzesień 2004 Autor Napisano 9 Wrzesień 2004 WitamZbieram informacje o lotnisku w Grodkowie, bardzo bym byl wdzieczny za kazda informacje o tym wlasnie lotniskupozdro
jack61 Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=39377&id_forum=0&&sq=jack61&wi=74109#74109
grenadier Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 Czy na Opolszczyźnie? Jeśli tak, to raczej Stary Grodków, gdzie w 1945 stacjonował niejaki Rudel?
leserek Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 jak sier bedziesz kiedys wybieral na wizje lokalna to daj znac, chetnie potowarzysze, bo dowiedzialbym sie cos niecos wiecej niz wiem, moze ktos mi powie jakie budowle mozna bylo spotkac w poblizu lotnisk polowych , moze byly sposoby rozmieszczania ich wedlug pewnych standartow??( baraki naprawcze itd) jakie dlugosci pasa startowego, gdzie tego szukac w literaturze?tom.
grenadier Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 heheh, siur. Zasady pewne były.1. Głowna droga przez środek - po prawej (patrząc od bramy) częśc techniczna, po lewej socjalna (podział b. ogólny), bo w znanych mi przykładach np. strzelnica (broni małokalibrowej) znajdująca się pod ziemią byłą w części socjalnej.2. Układ baraków mieszkalnych w literę U" - 3 baraki, pewnie stąd, że w tych trzech mieszkała okreslona (kompania) ilość ludzi.3. Pas startowy - w sensie beton - to w sumie niezbyt częsta rzecz - tylko wielkie bazy pokojowe się nim szczyciły, bo w zasadzie nie ma innej potrzeby. Mysliwce i wieksze flugcojgi startują z trawy. 4. Standardowy jest skład - co zrozumiałe - obiektów pod względem przeznaczenia, bo w końcu każda baza potrzebuje tego zamego - paliwa, smarów, mundurów itp.
tomekzip Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 lotnisko w Starym Grodkowie, Alt Grottkau, lokalizacja- ok. 1,5 km od miejscowości STARY GRODKÓW, 1,5 KM od miejscowości Chróścina Nyska. teren lotniska ( płyta)usytuowany jest obok lasu, natomiast cała reszta, czyli zaplecze jest skrzętnie ukryte wewnątrz lasu i w foryfikacjach podziemnych. więcej informacji pod tomekzip@interia.pl
maju11 Napisano 28 Marzec 2008 Napisano 28 Marzec 2008 Na lotnisku znajduje się jeden bunkier,częściowo wysadzony ale można do niego weść, reszta budowli to składy paliwa, piwnice, basen, oczyszczalnia ścieków( ale tej budowli nie jestem pewien) na terenie lotniska wystepują kanały ciepłownicze, po barakach zostały tylko fundamenty. Betonowa płyta to nie pas startowy tylko miejsce po hangarach które rozebrano po wojnie.
maju11 Napisano 28 Marzec 2008 Napisano 28 Marzec 2008 marka techniczna( jesli ktoś wie coś wiecej na temat tych nieśmiertelników i marki niech pisze)
Romo Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Mój teść jest z Grodkowa i nie raz opowiadał mi o cudach jakie tam znajdował i co z nimi robił - jako dzieciak z kolegami zamiast zabawkowych pistoletów używali w zabawie prawdziwych :-)Podobno jest, a w sumie to chyba raczej była jakaś stodoła lub dom gospodarczy, w którego piwnicy te zabawki" chowali a które prawdopodobnie pozostały do dnia dzisiejszego zawinięte w niemieckiego kangura.Zawsze chciał mnie tam zabrać ale jakoś tak się z czasem nie układało i jak na razie jeszcze tego miejsca nie odwiedziłem a chyba wielka szkoda....Macie może jakieś zdjęcia tego terenu ?
grove3 Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Tam było bardzo duże zrzutowisko .jak miałem ok 17 lat z dwoma koleżkami targaliśmy z bagienka na kotwiczke takie sprzęty że łuska od haubicy wielkości wiadra , czy maus były dla nas śmieciem . Byłem na tym bagienku jakieś 3 lata temu sprawdzić i neodym znalazł tylko pocisk przeciwlotniczy . My przebraliśmy to tylko pobieżnie ale ktoś kto się tym zajął konkretnie , obłowił się dobrze .
tomekzip Napisano 4 Kwiecień 2008 Napisano 4 Kwiecień 2008 część płyt miejsce po rozebranych hangarach w Alt Grottkau.więcej zdjęć i ciekawych znalezisk będzie po eksploracji w lipcu. Pozdrawiam wszystkich miłośników historii i eksploracji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.