Skocz do zawartości
  • 0

amunicja 7,92 x 57 mm Duplex Patrone??!!pomocy

ZnaChoR

Pytanie

Napisano
mam właśnie pytanie na temat owej amunicji!!
system ten był używany w amunicji mauserowskiej i charakteryzował się tym że pod pociskiem krótszym od typowego pocisku mausera znajdował się takiej samej wielkości pocisk który był osadzony w środku łuski, a więc pociski znajdowały się jeden pod drugim.
czy ktoś się spotkał z takimi nabojami??
oraz do jakiego celu były używane takie naboje??
za rozwiązanie tej zagadki będe bardzo wdzięczny. :-)
http://www.mausershooters.org/k98k/8_ident.html ilustraacja która jest na samym dole tej stronki ilustruje właśnie taki nabój
pzdr.ZnaChoR

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak wspomniał kol. leniuch (czyżby kolejne wcielenie Piotrusia :-) ) naboje dwupociskowe - produkowane i dzisiaj, choć niespecjalnie popularne - stosuje się do niezbyt precyzyjnych strzelań na małe odległości, np. do obrony domu. Dają one cokolwiek większe prawdopodobieństwo trafienia (ale tylko nieco, bo rozrzut dwóch pocisków z lufy gwintowanej jest jednak niewielki) oraz zdecydowanie większy efekt porażenia celu.
Wyjątkiem był tu nabój dwupociskowy zastosowany kilkanaście lat temu w prototypowym karabinku M16A3 opracowanym w ramach programu ACR, jako podstawowa broń indywidualna piechoty do strzelań na normalne dystanse - tam chodziło o wzrost prawdopodobieństwa trafienia, przy różnej masie obu pocisków.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Z takimi pociskami eksperymentowano już w kilku krajach. Ostatnio chyba Amerykanie opracowali nabój z dwoma pociskami, z których pierwszy miał nieco skośne dno,co miało spowodoać jego odejście od założonego toru lotu(oczywiście w celu zwiększenia szans trafienia).
Napisano
Nie mogę sobie przypomnieć gdzie widziałem w polskiej literaturze przekrój takiego naboju z trzema pociskami tak jak pisze BartekS z lekko skośnymi dnami pocisków.W tomie 4 Muzealnictwa Wojskowego str.230 znalazłem dwa zdania na temat amunicji wartowniczej:dobyto też pewne ilości naboi wartowniczych Mannlicher kal. 8mm których płaszcze pocisków miały podłużne nacięcia , a rdzeń ołowiany składał się z pięciu części. Pociski takie rozpadały się po opuszczczeniu lufy w odległości ok. 100m zwiększając tym samym bezpieczeństwo osób postronnych."
Do Grzesia- mam na imię Marek , a ksywę Leniuch bo jestem leniwy od urodzenia.Lenistwo motorem postępu!!!!
Napisano
mam właśnie pytanie na temat owej amunicji!!
system ten był używany w amunicji mauserowskiej i charakteryzował się tym że pod pociskiem krótszym od typowego pocisku mausera znajdował się takiej samej wielkości pocisk który był osadzony w środku łuski, a więc pociski znajdowały się jeden pod drugim.
czy ktoś się spotkał z takimi nabojami??
oraz do jakiego celu były używane takie naboje??
za rozwiązanie tej zagadki będe bardzo wdzięczny. :-)
http://www.mausershooters.org/k98k/8_ident.html ilustraacja która jest na samym dole tej stronki ilustruje właśnie taki nabój
pzdr.ZnaChoR
Napisano
może jest to nabój tzw. wartowniczy.Zasięgu to nie miało ale prawdopodobieństwo rażenia celu większe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie