bjar_1 Posted September 3, 2004 Author Posted September 3, 2004 Jak na fotce. Oba haki" zrobione z aluminum.Ten z lewej - długość około 45 mmz prawej - długość około 33 mm.Na haku" z lewej resztki farby feldgrau". Czy to hak" od podtrzymywania pasa? Już kilka takich wykopałem...
bjar_1 Posted September 5, 2004 Author Posted September 5, 2004 Dzięki Rybciak za info. troche mi to rozjaśniło umysł :)pzdrbjar_1
bjar_1 Posted September 3, 2004 Author Posted September 3, 2004 Jak na fotce. Oba haki" zrobione z aluminum.Ten z lewej - długość około 45 mmz prawej - długość około 33 mm.Na haku" z lewej resztki farby feldgrau". Czy to hak" od podtrzymywania pasa? Już kilka takich wykopałem...
bjar_1 Posted September 3, 2004 Author Posted September 3, 2004 Hak z lewej zamocowany był do czegoś za pomocą trzech aluminiowych nitów. Proszę o pomoc w rozpracowaniu ich przeznaczenia!pzdrbjar_1
danieloff Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 Hak na górnej fotce z prawej to rzeczywiście hak do podtrzymywania pasa głównego. A ten cieńszy"? Gdyby był mniejszy, to byłaby to haftka do zapinania kołnierza. Może jest to hatfka do kołnierza płaszcza?
bjar_1 Posted September 3, 2004 Author Posted September 3, 2004 Heh a ja myślałem że tan drugi to do podtrzymywania pasa. Na 100% ten mniejszy do tego służył?
maxikasek Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 jeden (chyba tylko) podtrzymujący chlebak do pasa głównego.
Guest Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 Ten drugi z blachy, to chyba jednak do chlebaka, a może plecaka.Pozdro
kuligow Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 Drogi Bjar !! moim zdaniem jest to hak od szelek piechoty (lub od środkowego paska do plecaka wz 34)- haki od chlebaków były szerszepozdrawiam
bjar_1 Posted September 3, 2004 Author Posted September 3, 2004 Okej. Macie może fotki ,gzdie te haki były np. w szelkach?
kuligow Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 tutaj.. :) - czyli na pasku tylnym - taki sam pasek spotyka się n w plecakach M34 - - przyczepiało się go od spodu - Ci co mają wczesne plecaki z takimi paskami - wiedzą o co chodzipozdrawiam
Rybciak Posted September 4, 2004 Posted September 4, 2004 To Wermacht. W rosyjskim katalogu szczegółów umundurowania żołnierzy jest opis: Вермахт.Мундирный крюк под ремень".A ten Twój jest prawie identyczny jak te na fotce.
Rybciak Posted September 4, 2004 Posted September 4, 2004 A tu konkretne ich umieszczenie na umundurowaniu. A do czego to służyło - na następnej fotce....
Rybciak Posted September 4, 2004 Posted September 4, 2004 .... no właśnie. Mniej wiecej takie mogło być ich zastosowanie.
bjar_1 Posted September 3, 2004 Author Posted September 3, 2004 Co do tego 'haka' to jest on sporo mniejszy niż przy szelkach :)
Question
bjar_1
Jak na fotce. Oba haki" zrobione z aluminum.
Ten z lewej - długość około 45 mm
z prawej - długość około 33 mm.
Na haku" z lewej resztki farby feldgrau". Czy to hak" od podtrzymywania pasa? Już kilka takich wykopałem...
18 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.