bjar_1 Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Napisano 3 Wrzesień 2004 Jak na fotce. Oba haki" zrobione z aluminum.Ten z lewej - długość około 45 mmz prawej - długość około 33 mm.Na haku" z lewej resztki farby feldgrau". Czy to hak" od podtrzymywania pasa? Już kilka takich wykopałem...
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Napisano 5 Wrzesień 2004 Dzięki Rybciak za info. troche mi to rozjaśniło umysł :)pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Napisano 3 Wrzesień 2004 Jak na fotce. Oba haki" zrobione z aluminum.Ten z lewej - długość około 45 mmz prawej - długość około 33 mm.Na haku" z lewej resztki farby feldgrau". Czy to hak" od podtrzymywania pasa? Już kilka takich wykopałem...
bjar_1 Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Napisano 3 Wrzesień 2004 Hak z lewej zamocowany był do czegoś za pomocą trzech aluminiowych nitów. Proszę o pomoc w rozpracowaniu ich przeznaczenia!pzdrbjar_1
danieloff Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Hak na górnej fotce z prawej to rzeczywiście hak do podtrzymywania pasa głównego. A ten cieńszy"? Gdyby był mniejszy, to byłaby to haftka do zapinania kołnierza. Może jest to hatfka do kołnierza płaszcza?
bjar_1 Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Napisano 3 Wrzesień 2004 Heh a ja myślałem że tan drugi to do podtrzymywania pasa. Na 100% ten mniejszy do tego służył?
maxikasek Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 jeden (chyba tylko) podtrzymujący chlebak do pasa głównego.
Gość Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Ten drugi z blachy, to chyba jednak do chlebaka, a może plecaka.Pozdro
kuligow Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Drogi Bjar !! moim zdaniem jest to hak od szelek piechoty (lub od środkowego paska do plecaka wz 34)- haki od chlebaków były szerszepozdrawiam
bjar_1 Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Napisano 3 Wrzesień 2004 Okej. Macie może fotki ,gzdie te haki były np. w szelkach?
kuligow Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 tutaj.. :) - czyli na pasku tylnym - taki sam pasek spotyka się n w plecakach M34 - - przyczepiało się go od spodu - Ci co mają wczesne plecaki z takimi paskami - wiedzą o co chodzipozdrawiam
Rybciak Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 To Wermacht. W rosyjskim katalogu szczegółów umundurowania żołnierzy jest opis: Вермахт.Мундирный крюк под ремень".A ten Twój jest prawie identyczny jak te na fotce.
Rybciak Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 A tu konkretne ich umieszczenie na umundurowaniu. A do czego to służyło - na następnej fotce....
Rybciak Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 .... no właśnie. Mniej wiecej takie mogło być ich zastosowanie.
bjar_1 Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Napisano 3 Wrzesień 2004 Co do tego 'haka' to jest on sporo mniejszy niż przy szelkach :)
Pytanie
bjar_1
Jak na fotce. Oba haki" zrobione z aluminum.
Ten z lewej - długość około 45 mm
z prawej - długość około 33 mm.
Na haku" z lewej resztki farby feldgrau". Czy to hak" od podtrzymywania pasa? Już kilka takich wykopałem...
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.