Skocz do zawartości
  • 0

Łuska??

bocian1

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
teraz moje pytanie oznaczenia na łusce to godz.12 - N, na 3 - B, na 6 - 40, na 9 - F.Długość łuski 53mm.Osadzenie spłonki jak w mauserze.Nie ma takich wtoczeń na kryzie wokół spłonki jak ma MAS.
Napisano

kolejne pytanie o łuske z prawej strony zdjęcia. Oznaczenia na 12 R . A a na godz.6 - 42. Łuska u góry uszkodzona długość ok 60 mm. Charakterystyczne wytoczenie wokół spłonki.

Napisano
Pierwsza to belgijska (FN - Fabrique Nationale), krótsza od mauzera niemieckiego, czyli mauzer belgijski 7,65mm.
Te podwójne na fotce, z prawj to MAS 7,5mm, jednak tych bić krzakami na lewej to nie znam - Turcja, Iran?
Napisano
Witam,
obstawiałbym raczej Iran niż Turcję, na tureckich łuskach zazwyczaj jest półksiężyc i gwiazdka. Oczywiście nie mam 100% pewności.
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
cześć.ta pierwsza może być faktycznie mauserem belgijskim. Dróga była tylko jako porównanie do 3. Dwójka to mauser irański.Mam ich kilkanaście sztuk w 4 rodzajach. Wszystkie zużyto" w II.1945. Trzecia jest za długa jak na Masa i ma nietypowe jak na niego oznaczenia.Może inna podpowiedź.pozdr
Napisano
cześć.W tym miejscu gdzie wykopałem te irańskie były jeszcze mausery polskie 16 rodzaji,czechosłowackie 9 rodzaji,niemieckie ponad 50 rodzaji,jugosławia 1 ,belgia 1. Ponadto MAS kilka rodzaji,Lebel kilka rodzaji,Manlicher Carcano 2 rodzaje,Manlicher Holandia kilka rodzaji,30.06 springfield USA 3 rodzaje plus radzieckie mosin i TT oraz 12,7 i 14.5 oraz SZWAK.Cała prawie gama amunicji II wojny. Do obrony Piły w lutym '45 używali widać wszystkiego co tylko strzelało stąd typy broni i amunicji egzotyczne jak Iran czy Jugosławia.Pomijając już Belgie,Francje czy Holandie oraz Czechosłowacje.
Napisano
Ja dziś również znalazłem łuske 7,92 mauser z biciami RWS, reszta jest mało czytelna. Wiecej niż pewne że pochodzi z walk w styczniu 1945 roku. Czy ma ktoś stronke lub zna oznaczenia tej amunicji ?

Pzdr AK 77
Napisano
Oznaczenia na 12 R . A a na godz.6 - 42" ---> ja stawiam że to łuska amerykańska 7,62 x 63 Springfield" z wytwórni Remington Arms".

pzdr

bjar_1
Napisano
Dzięki Berthie. Przegladałem wczesniej tą strone , ale nie znalazłem. Ale faktycznie jest tam informacja na ten tamat. Teraz tylko odczytac dolne napisy i będe wiedział co to za producent.

Pzdr AK 77
Napisano
bjar_1 miałeś racje z tą moją łuską R.A 42. Mam łuski tego typu z oznaczeniami FA, UT oraz DEN ale między literami nie ma kropki. Brak też wybrania wokół spłonki. Ale po pomiarach i porównaniu wychodzi na 7.62x63 Springfield. Dzięki za pomoc. pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie