Skocz do zawartości
  • 0

Łuska??

bocian1

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
teraz moje pytanie oznaczenia na łusce to godz.12 - N, na 3 - B, na 6 - 40, na 9 - F.Długość łuski 53mm.Osadzenie spłonki jak w mauserze.Nie ma takich wtoczeń na kryzie wokół spłonki jak ma MAS.
Napisano

kolejne pytanie o łuske z prawej strony zdjęcia. Oznaczenia na 12 R . A a na godz.6 - 42. Łuska u góry uszkodzona długość ok 60 mm. Charakterystyczne wytoczenie wokół spłonki.

Napisano
bjar_1 miałeś racje z tą moją łuską R.A 42. Mam łuski tego typu z oznaczeniami FA, UT oraz DEN ale między literami nie ma kropki. Brak też wybrania wokół spłonki. Ale po pomiarach i porównaniu wychodzi na 7.62x63 Springfield. Dzięki za pomoc. pozdr
Napisano
Pierwsza to belgijska (FN - Fabrique Nationale), krótsza od mauzera niemieckiego, czyli mauzer belgijski 7,65mm.
Te podwójne na fotce, z prawj to MAS 7,5mm, jednak tych bić krzakami na lewej to nie znam - Turcja, Iran?
Napisano
Witam,
obstawiałbym raczej Iran niż Turcję, na tureckich łuskach zazwyczaj jest półksiężyc i gwiazdka. Oczywiście nie mam 100% pewności.
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Ja dziś również znalazłem łuske 7,92 mauser z biciami RWS, reszta jest mało czytelna. Wiecej niż pewne że pochodzi z walk w styczniu 1945 roku. Czy ma ktoś stronke lub zna oznaczenia tej amunicji ?

Pzdr AK 77
Napisano
Oznaczenia na 12 R . A a na godz.6 - 42" ---> ja stawiam że to łuska amerykańska 7,62 x 63 Springfield" z wytwórni Remington Arms".

pzdr

bjar_1
Napisano
Dzięki Berthie. Przegladałem wczesniej tą strone , ale nie znalazłem. Ale faktycznie jest tam informacja na ten tamat. Teraz tylko odczytac dolne napisy i będe wiedział co to za producent.

Pzdr AK 77
Napisano
cześć.ta pierwsza może być faktycznie mauserem belgijskim. Dróga była tylko jako porównanie do 3. Dwójka to mauser irański.Mam ich kilkanaście sztuk w 4 rodzajach. Wszystkie zużyto" w II.1945. Trzecia jest za długa jak na Masa i ma nietypowe jak na niego oznaczenia.Może inna podpowiedź.pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie