Skocz do zawartości

RZGOW 1914

Gość OBERT

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Poszwendam sie po tych okolicach za 2 tygodnie moze cos trafie na zlomowisku w Lowiczu jest lufa od Tygrysa tylko ze z kluseczka w srodku nie mam jak wysladz zdjec pzdr OBERT
Napisano
oczywiscie WYSLAC lapsus taki maly blad Ale tak powaznie na zlomie jest kupa fajnych rzeczy odf gyuzikow do dzial pzdr obert
Napisano
J - na archiwalnych fotkach żołnierze HG" są wszędzie w standardowych hełmach M-35/40/42.
Czy w HG" używano (przynajmniej w czasie walk w 1944/45 r. w Polsce) spadochroniarskich hełmów M-38?

pzdr

bjar_1
Napisano
Witam!!!

Dywizja Herman Goering" miała również hełmy spadochroniarskie. Nie wiem dokladnie jakie oddziały (pododdziały) ale mieli. Zdarzają sie zdjecia na ktorych przedstawieni sa hansowie" z HG w spadkaskach.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Witam!!!

O tym właśnie mówie Bjarze. Nawet chyba ze dwa lata temu na tym forum byl poruszany ten temat .
Jak wiesz spadkaski znajduje sie nawet tam gdzie ich niby nie powinno byc :)

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Hmmm w sumie ciekawy temat z hełmami am gdzie ich nie powinno być :)" nieprawdaż? Chyba w takim przypadku pochodziły rzeczywiście z HG" ,choć słyszałem o desancie fallschirmjegrów" gdzieś w okolicy.

pzdr

bjar_1
Napisano
Witam!!!

słyszałem o desancie "fallschirmjegrów gdzieś w okolicy" tak ale gdzie i dlaczego i z jakich pododdziałów bo o oddziałach nie ma co mówić.???? Oto jest pytanie??? Zakladam nowy temat ... Desantowcy niemieccy na kieleczczyznie?

Z powazaniem vonadamski
  • 2 weeks later...
Napisano
Bylem dzisiaj na wykopkach w Rzgowie 25 kg odlamkow i 1 moneta z 28 roku a tak to tylko kapsle od wody i puszki po piwie malizna
Napisano
Same hity jak na 3 godziny chodzenia Rzgow jest przekopany totalnie Planujemy cos na niedzele?
Napisano
Zaproponowałbym Wam miejscówkę - na moje oko wygląda spoko - pola przy ulicy Nasiennej w Rzgowie. W sumie po drugiej stronie ulicy jest ten cmentarz z I w.ś. - duuuże pola ,coś może tam wyjść.

pzdr

bjar_1
Napisano
Dzieki masz na mysli te pola co sa pod wiaduktem wlasnie o nich myslalem Czytales moze artykul albo jego rozwiniecie o wykopkach w okolicy Justynowa w zeszlym tygodniu?pzdr obert
Napisano
Nie czytałem tego artykułu - gdzie to jest? A pola rzeczywiście sa pod/za wiaduktem w kierunku na Łódź Ruda. Duuuże pola ,przez nie przechodza bodajże 2 czy 3 linie wysokiego napięcia. Sam miałem tam kopnąć... Daj znać co wyjdzie!

pzdr

bjar_1
Napisano
W gazecie wyborczej Dam znac jak cos wyjdzie ale dopiero w sobode lub w niedziele Te pola sa prywatna wlasnoscia trzeba cos zabrac dla tubylca pzdr obert
Napisano
Myślę że wybierzemy się tam razem. I mam nadzieje, że tym razem coś się znajdzie. Dzięki za info.
Obert mówi o kontynuacji artykułu o niewybuchach. Dziennikarz opisuje tym razem jak to wyglądaod strony poszukiwaczy (jakie są potrzebne zewolenia itp.).

Pozdro Maciej
Napisano
Cholera deszcz ma padac te pola Skiniu to przy cmentarzu tam gdzie stalem z Mlodym nara do jutra
Napisano
heheh od dwana słyszałem legendy o 2 zestrzelonych w 1939 roku pod Rzgowem polksich samolotach a tu się fotka jednego na ebay.de pojawia ... :) moze jego poszukajcie ... wielu już szukało i chyba nikt nie znalazł ... :)

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6119059663&rd=1&ssPageName=WDVW
Napisano
Wyglada jakby w strone Woli Zaradzynskiej to bylo zobaczymy jak nie bedzie padac pzdr obert
Napisano

i na ebay sie pojawiły kolejne 4 fotki ze Rzgowa z wrzesnia 1939 - co wskazuje że gdzieś w okolicy może było lotnisko polowe WP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie