IRONRAT Napisano 30 Sierpień 2004 Autor Napisano 30 Sierpień 2004 Minelaby to dobry sprzęt na monety oraz inne kolorowe drobiazgi. Jak sprawują się na militaria, jeżeli wogóle jest sens ich do tego używać? Jak np. explorer II ma się do DFX-a white'sa?Ironrat
yasioo Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Ja właśnie użytkuję minelaba sovereign elite.Dotychczas po prostu używałem go raczej tylko na monetki, szukając na podkręconej czułości.Bierze zadowalająco głęboko.A jak biegałem po dworzysku używając zmiennych tonów dyskryminacji to kilka razy naciąłem się na głęboko zakopane elementy maszym rolniczych,grube zawiasy.Dyskryminacja zareagowała na taki element.Fakt że dżwięk był inny.W tym tygodniu jadę na poszukiwania militariów i nie omieszkam napisać jak wrócę. pozdrawiam yasiooxx@wp.pl
GIWEROLOG_16 Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Polecam wykrywcze white'sa !!! Xlt, Dfx, Spectrum Eagle!!! i reszte wspaniałych piszczałek!!! Minelaby to zabawki dla dzieci a nie sprzęt dla prawdziwych poszukiwaczy!!!!Minelaba nie polecam... :( NIE
Netcom Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 Tak tak, zrezygnujcie z minelaba, więcej fantów zostanie dla mnie.
IRONRAT Napisano 31 Sierpień 2004 Autor Napisano 31 Sierpień 2004 Znowu się zaczyna. Szczególnie zwolennicy firmy na M nie potrafią spokojnie usiedzieć. Nie można zadać żadnego pytania.A tak żeby zupełnie skomplikować sprawę, wg opisu na stronach kellyco DFX pracuje" na 16 częstotliwościach / harmonicznych przesuniętych co 6kHz. Analiza jest przeprowadzana dla 3kHz i 15kHz, czyli wszystko bardzo podobnie do explorera II. Czy to jest jakaś nowa odmiana DFXa? Na stronach producenta ani mrurmu na ten temat.Ironrat
Tom Napisano 5 Kwiecień 2005 Napisano 5 Kwiecień 2005 Mam takie pytanie, co wyświetla LCD Minelab Sovereign ?
carbon Napisano 5 Kwiecień 2005 Napisano 5 Kwiecień 2005 Odezwali się obrońcy czci niewieściej. Łatwiej dziamolić i zadawać śmiećne pytania niż poszukać?Tu masz wyciąg z instrukcji obsługi.http://www.ross-soderberg.com/pdfs/sov03.pdfna drugiej stronie jest opisana kalibracja. Zalecenie jest ustawić wskazanie około 550 dla amerykańskiej ćwierćdolarówki, około 500 dla australijskich 20 centów, a potem sobie ponotować wskazania dla innych obiektów.Ten kawałek instrukcji to ciąg dalszy z tego:http://www.ross-soderberg.com/pdfs/sov02.pdfi z tegohttp://www.ross-soderberg.com/pdfs/sov01.pdfTak wygląda wyświetlacz:http://www.detectorcenter.de/Detektoren1/msp_en.htmhttp://www.users.on.net/~minelab/detectors2/sovereign.htmlMniej więcej takiego rozkładu należy oczekiwać:http://coinfinder.bizland.com/Information%20about%20detector%20features.htm(ćwierćdolarówka to quater - obrazek przy Notch Discrimination )Hasła na dziś:Myślenie nie boli.Nie wszystko ktoś zrobi za ciebie.Google twoim przyjacielem.
Tom Napisano 6 Kwiecień 2005 Napisano 6 Kwiecień 2005 DO carbona: Wielkie dzięki ale te strony znam:)Moje pytanie było skierowane do posiadaczy ego" dodatku do wykrywacza.Interesuje mnie jak się sprawdza w terenie.Hasła na dziś:Ktoś zrobił coś wielkiego;),carbon jest wielki;).PS.Nie to ze jastem złośliwy, ale.......Nareszcie napisałeś na tym forum post który coś wnosi do temetyki tej strony.
yasioo Napisano 6 Kwiecień 2005 Napisano 6 Kwiecień 2005 witam !!Znam już ten sprzęt naprawdę dobrze, jest nie do pobicia na monetki, bardzo czuły , bardzo głęboki. Jednak w czasie poszukiwań na pobojowiskach koledzy na przykład z hs-3 są o wiele szybsi bo nie zatrzymują się na drobnicy - być może jest to do ustawienia a ja jeszcze nie doszedłem do tego. Wyświetlacz mam ale go nie używam, bo po pewnym czasie twój słuch staje się lepszym wyświetlaczem szczególnie przy użyciu dyskryminacji dżwiękowej. Ot i tyle. Nikt mi nie powie że to słaby lub żle wykonany sprzęt - wadą jest jego waga i zbyt długi kabel. Yasioo yasiooxx@wp.pl GG: 6924434
Tom Napisano 6 Kwiecień 2005 Napisano 6 Kwiecień 2005 Witam yasioo. Dzięki za odpowiedz, widziałem w akcji ten sprzęt, jest super, co do wagi:) to jak powiedział kolega do właściciela tej zabawki ie chciał bym od ciebie dostać w pysk z ręki którą machacz tym sprzętem". Byłem właśnie ciekawy tego wyświetlacza.
Netcom Napisano 6 Kwiecień 2005 Napisano 6 Kwiecień 2005 Ten wyświetlacz (którego zresztą nie posiadam) w sovereignie bardzo się przydaje na plaży. Można łatwo odróżnić obiegowy bilon od reszty złomu nieżelaznego.Poza tym przypadkiem gapienie się na te liczby raczej nie ma sensu.A co do długości kabla - jest długi dopuki się go nie obetnie. Dla ułatwienia dodam, że on jest taki długi aby można było sobie zawiesić elektronikę na pasku przy tułowiu (debilny pomysł).
yasioo Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 witam !!Pomysł z wieszaniem wykrywki na tułowiu nie wydaje mi sie do końca debilny, gdyż możesz odpiąć skrzynke i zanurzyć cewke do wody nie obawiając się o utratę równowagi, ale pudełko do wieszania na szyi jest osprzętem dodatkowym i chyba dość drogim więc od dłuższego czasu nie mogę się do takiego wydatku przymusić. A kabel jest tak długi że jego rozplątywanie się przy składaniu doprowadza do szału. Yasioo
RG42 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Witam.Posiadam Sovereign'a Elite ze wskaźnikiem od lutego.Bez wskaźnika nie szukam, tak, jak nie szukam bez słuchawek.Uważam, że nie jest to dodatek niezbędny, jednak na pewno pomocny. Na pewno nie przeszkadza. Daje jedynie dodatkową informację, dzięki której jeszcze dokładniej można identyfikować przedmiot, znajdujący się pod sondą.Oczywiście, wskaźnik, tak, jak dźwięk w słuchawkach nie powiedzą nam dokładnie, co jest pod sondą. To jasne. W każdym razie łatwiej podjąć decyzję, czy dany sygnał kopać, czy też zignorować. Nie mówię, że sam dźwięk nie wystarczy, ale ze wskaźnikiem jest szybciej i jaśniej.Pozdrawiam, zapraszam do dyskusji,RG42
j35 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Witam. Od dwóch miesięcy mam quatro i jestem zaskoczony, że na schodzonych miejscówkach mozna nim znależć tyle kolorków.Niestety na militarkę mało efektyny (czyt. za dokładny). Przykład z wczoraj-4 godz na mocno schodzonej miejscówce:5 monet pruskich,7 guziołków ,ostroga ,wpinka do krawata,ok.20 pocisków dreyse i sporo różnych pierdółek.Jak wyciągne fanty z oliwki to wrzucę fotkę. Pzdr.Jarek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.