Skocz do zawartości
  • 0

Moja pierwsz łuska

liha

Pytanie

Napisano
Hehehe wiem , że wielu rozbawi to pytanie , ale ni mam pojęcia jak interpretować następujące numery na dnie łuski
SB
19 38
VIII

Bardzo dziękuje za pomoc . liha

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czechosłowackie zalegają także wokół Piły.Poniżej symbole łusek jakie znalazłem: 19CM33X, 19SB37III,19SB37III,19Z38IV,19SB38VIII,19SB39III,
19SB39V,
19Z39X
19SB39X
19SB40VI.
Pozdr
Napisano
Moja jedyna łuska została znaleziona przeze mnie w jasny, słoneczny dzień, w centrum miasta, na chodniku.
Bicia na niej: Gecco 9 mm Luger.
Napisano
Bjar wiem że u Ciebie mozna spotkać Czeskie na kilogramy, ale u mnie to szukać ze swieczką takich łusek. Wiec dla mnie w tej chwili taka łuska jest ciekawa.

Pzdr AK 77
Napisano
Zgadza się. Ale złoża sa juz na wyczerpaniu. Za to kopnoł bym chetnie coś czego mam mało albo wcale nie mam.
Swoją droga to ciekawe czy niemcy uzywali czeskiej amunicji tylko w pewnych regionach naszego kraju, czy mozna spotkac je w całej Polsce.

Pzdr AK 77
Napisano
Podejrzewam ,że wszędzie są czeskie łuski. Zresztą możecie napisać ,gdzie wykopaliście takie. Ja kopałem :

okolice Przysuchy ,Mierzeja Wiślana :)
Napisano
A co jest ciekawsze - Miejerzeja, czy Róski Bród?
Pozdrawiam
Napisano
A ja je znalazłem niedaleko od Ciebie /AK77/; Z 1935 IX i JR 1923 V.Więc są chyba dość popularne.
A tak przy okazji.Jaki typ pocisku oznaczany był malowanym na srebrno wierzchołkiem?Codzi o 12,7x99 Browing.Dzięki za odpowiedzi.pozdr efes
Napisano
Hehehe wiem , że wielu rozbawi to pytanie , ale ni mam pojęcia jak interpretować następujące numery na dnie łuski
SB
19 38
VIII

Bardzo dziękuje za pomoc . liha
Napisano
Czyli od Podlasia po Police i od Mierzei po Duklę :) Wszędzie ta zaraza jest :) spore zapasy musieli dostać od Pepiczków skoro walili tym całą wojnę.

pzdr

bja_1
Napisano
Trafiłes Czechosłowacką łuskę do karabinu mauser 7,92mm. Można wiedziec w jakim regionie Polski ją znalazłeś ?

Pzdr AK 77

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie