IRONRAT Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 W ostatnim numerze magazynu Strzał" jest zdjęcie powstańca na barykadzie z kb UR w ręku. Czy ktoś posiada więcej informacji na temat użycia tej bronii w Powstaniu oraz na temat jej skuteczności?Ironrat
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Z tego co gdzieś wyczytałem kiedyś to w powstaniu były dwa UR-y.Ale nic więcej nie powiem. Brak informacji
IRONRAT Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 Chwilowo, skaner kaput. Mam parę rzeczy do zeskanowania, a tu pech. Mam nadzieję, że w tym tygodniu coś się ruszy i zamieszczę to zdjęcie na forum chyba, że ktoś będzie szybszy.Ironrat
IRONRAT Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 Chodzi ci o umundurowanie? To nie jest dowód ani za, ani przeciw. Gdyby miał na sobie typowe umundurowanie powstańca, opaska itd, to byłoby może mniej watpliwości. Niezależnie od tego pytanie u urach w Powstaniu wciąż pozostaje.Ironrat
dominiczeq Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Zdjęcia z artykułu pochodzą z Muzeum Powstania Warszawskiego.
IRONRAT Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 Według artykułu, zdjęcie zostało zrobione w Śródmieściu.Ironrat
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 a jak w powstaniu to którego?prawa ręka bez opaski.o UR-ach w powstaniu słyszałem(2 szt)Ale że sa zdjęcia nie wiedziałem. za wszelkie podpowiedzi dziekuję i pozdrawiam.
IRONRAT Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 Powstańcy nie zawsze nosili opaski. Mając na sobie mundur wrześniowy nie było takiej konieczności. W szczególnych przypadkach ci ubrani w niemieckie panterki i hełmy potrafili przekraczać linie niemieckie po zdjęciu opasek.Ironrat
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 A gdzie rozkaz KG AK? Regulował wyraznie zasady noszenia opasek.Na początku dowolnie a potem(kiedy mieńcy zaczeli się przebierac)prawa ręka powyrzej łokcia.pozdrawiam
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 No chyba że jest z AL bo oni to raz mieli tak a raz inaczej.
adler153 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 to jest zdjecie filmowe - widac je na powstanczych kronikach filmowych, ktore ogladalem 31 lipca w nocy na pl. Krasinskich.nie jest to wiec wrzesien.pozdrawiamth.
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 W takim razie TO JEST GOŚĆ. Zachowac komplet(chyba)pluta od wrzesnia wraz z UR-em?Ciekawe tylko czy jakiemuś Helmutowi okrytemu grubą stalą zrobił kuku?A z drugiej strony jak wyglądał helmut kturemu wypaskudzono z UR-a? Może ktoś posiada zdjecie? Szkoda że urów było tak mało. Szkoda że UR nie był regulaminowym wyposażeniem strzelca przed wrzesniem.Może teraz siedzielibyśmy na gruzach kancelarii i pili np Warkę Strong?Pozdrawiam
IRONRAT Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 Czyli mamy potwierdzenie pochodzenia zdjęcia i masę pytań. Kto jest na zdjęciu - przypadkowa osoba raczej nie mogła posiadać takiego rarytasu. Jak wyglądało urzycie tej broni w walce?...Prawdopodobnie jedynie żyjący powstańcy mogą coś na ten temat powiedzieć, bo w literaturze jest na ten temat mniej niż mało.Ironrat
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Po wojnie kręcono sceny z dzielnymi AL-owcami. Dostawali wtedy super hiper zdobyczne uzbrojenie żeby pokazać jacy byli dzielni(nie neguję ich zasług w walce z hitlerami ale propaganda robiła aż do lat 88 jedyną słuszną siłę z nich).może ktoś niechcący wkleił to do powstańczych kronik?
JoncaA Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Publikowalem to zdjęcie ze 20 lat temu - otrzymalem je z informacja, ze jest z powstania i do dzisiaj je mam z taka adnotacja na odwrocie. W istocie ma nieco wiekszy format - nad ta krata sklepowa z lewej widac jeszcze fragment szyldu z koncowka slowa zapewne cukiERNIA". Czy mozna miec pewnosc, ze jest z powstania?. Otoz nie - do dzisiaj , w calkiem powaznych miejscach pojawiaja sie zdjecia i kadry z inscenizacji robionych w autentycznych warszawskich ruinach dla chocby akazanych piosenek" i czesc tzw. kronik powstanczych to tez, z dobrej woli zreszta, falszywki.
JoncaA Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 A dla okrasy watku - zobaczcie sami jak amerykanscy zolnierze w 45 roku wygladaja ze zdobycznym urem..
IRONRAT Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 USA-many zdobyli sporo UR-ów na Włochach, którzy ze swojej strony mieli ich kilkaset sztuk.Ironrat
jaca2003 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 To jak z UR-em w powstaniu było?Były dwa?A może.......?
adler153 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 JoncA - ja na pokazie kronik slyszalem opinie czlowieka, prezentujacego filmy, ze :oryginalne kronki zakopano a nastepnie wydobyto je krotko po wojnie (1946-47?). nastepnie jakas komisja komuchowska (zaproszono tam niektorych autorow zdjec ale w jakim charakterze?) zdjec obejrzala te filmy i wsadzila pod klucz. nastepnie (w latach 50 tych?)material zostal odnaleziony pociety w Forcie Czerniakowskim (tuz obok mieszkam). filmy byly pociete ale dosc kompletne.pod koniec lat 80 tych kilku zyjacych powstancow-filmowcow oraz ludzie z WFD w Warszawie spotkali sie, zebrali max mozliwych informacji takze od ludzi, ktorzy w kinie Palladium ogladali w 1944 roku pokazy kronik i ulozyli material z powrotem tak, by odpowiadal on chronologii poszczegolnych filmow. nie pamietam, by podczas prezentacji filmow byla mowa o dokrecaniu scen. jesli masz jakies bardziej szczegolowe dane, to podziel sie prosze - ciekaw jestem autentycznosci tych filmow.pamietam, ze w jednym z nich byly zdjecia czlowieka z Ur'em na barykadzie czy w rowie strzeleckim - nie dam sie pokroic, ze to ten ze zdjecia w tym watku ;)pozdrawiamth.
JoncaA Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Historia z prawdziwymi kronikami z powstania wygladala +- tak jak ja przedstawiasz, szczegolow nie pomne, bo opowiadano mi to juz dawno temu, chyba na wysokosci prac nad ktoryms z albumow Stanislawa Kopfa. Mowie zas o zw. kronikach" - czyli tych roznych sklejkach, przechowywanych chocby w telewizyjnych archiwach, wyswietlanych z okazji", o ktorych lektor powiadal, ze to z kronik powstanczych. Jest chocby taka scena z chłopcem-lacznikiem -mala figurka przebiegajaca z jakiegos zabudowania, w prawo, fotografowana chyba nieco z gory,Swego casu ogladalismy ten kadr najmniej raz do roku. A byla to skretka powojenna do filmu chyba wlasnie Zakazane piosenki, jesli mnie pamiec z tytulem nie zawodzi..
pomsee Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Tak, dokladnie to ujecie z chlopcem przebiegajacym przez ruiny pochodzi z akazanych piosenek"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.